bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

2019 NHL Global Series Praha: představujeme Philadelphia Flyers

1. října 2019, 14:00

Jiří Sameš

PRAHA - Philadelphia Flyers v několika posledních sezonách střídají účast a neúčast v play-off, přičemž na slušný výsledek čekají už poměrně dlouho. Do nového ročníku vstupují s novým hlavním trenérem. Podaří se jim letos zanechat dobrý dojem?

Flyers loni nepostoupili do play-off podruhé za poslední tři sezony. V tabulce Východní konference se umístili na jedenáctém místě se ziskem 82 bodů, na poslední postupovou příčku přitom ztratili hned 16 bodů.

Příčinou jejich neúspěchu byla velmi špatná první polovina ročníku, když se na Východě několikrát nacházeli na poslední, šestnácté pozici. Od poloviny ledna sice výrazně zlepšili svou hru a výkony, avšak už bylo trochu pozdě.

Kvalitní výsledek udělali naposledy v sezoně 2009-2010, kdy padli ve finálové sérii v šesti zápasech s Chicago Blackhawks.

Nový trenér a perné léto

Ve Philadelphii se v průběhu letní přestávky rozhodně nenudili, práce totiž bylo nad hlavu. 

Pouhý týden po skončení posledního ročníku, konkrétně 15. dubna, byl novým hlavním trenérem jmenován Alain Vigneault. Scott Gordon se potom vrátil zpět k farmářskému celku Lehigh Valley Phantoms.

Řada přišla také na hokejisty. Největší posilou se stal útočník Kevin Hayes, jehož tým získal 3. června díky výměně s Winnipeg Jets. Hayes také následně 18. června s Letci podškrtl sedmiletou smlouvu na celkem 50 milionů dolarů.

Opomenout ale nesmíme ani příchody obránců Justina Brauna, Matta Niskanena, i oni dorazili zásluhou obchodu. Ofenzivu kromě Hayese vyztužil ještě útočník Tyler Pitlick.

Mužstvo opustili český obránce Radko Gudas, který byl protihodnotou za Niskanena, či útočníci Jori Lehterä, Phil Varone.

„Na soupisce máme několik dobrých hokejistů," řekl Vigneault.

„Jsem si téměř jistý, že zvládneme najít systém, který maximalizuje naši sílu. Musíme se také ujistit, že hry na přesilovce a v oslabení budou patřit mezi ty nejlepší v lize," doplnil.

„Máme skvělé vůdce a velmi dobré veterány, kteří jsou smícháni s mladšími kluky. Ti už mají ale také něco za sebou," poznamenal Hayes.

Brankáři

Loni Flyers mezi třemi tyčemi protočili hned osm různých gólmanů, čímž v tomto ohledu stanovili nový rekord NHL.

Do hry naskočil i mladý brankář Carter Hart a zanechal přitom velmi dobrý dojem. Ve 31 zápasech měl bilanci 16-13-1, průměr obdržených branek 2.83 a procentuální úspěšnost zákroků 91.7. Dokázal vyhrát i osm startů v řadě.

Hart do sezony vstupuje jako jednička a očekává se, že naváže na kvalitní výsledky z nováčkovského ročníku. Záda mu bude krýt brankář Brian Elliott, který je ostříleným borcem. Poslední dva roky jej ale často brzdila zranění.

Obrana

Co se defenzivy týče, Philadelphie v minulé sezoně hodně trpěla. Dost možná k tomu přispěly i nevýrazné výkony některých gólmanů...

Tak či tak, tým ze hry inkasoval 280 branek, šlo o třetí nejhorší počin v lize. Během letních měsíců se zde novými tvářemi stali Braun a Niskanen, kteří mají velké zkušenosti a umí dobře zahrát do těla či blokovat střely soupeře.

Obránci Shayne Gostisbehere, Ivan Provorov posledně zažili ústup ze slávy. Nebyli tak produktivní, navíc v tabulce pravdy skončili hluboko v záporných číslech. Jsou sice ještě mladí, letos ovšem musí zabrat.

Útok

Ofenziva Letců loni taktéž nebyla žádná paráda, patřili do průměru. 241 vstřelených branek stačilo konkrétně na osmnácté místo.

Situaci může změnit příchod Hayese. Prorazit by konečně mohli útočníci Travis Konecny, Nolan Patrick (Patrick je ale momentálně mimo hru, trpí migrénami). Zajímavé bude sledovat také útočníka Oskara Lindbloma.

Stálicemi jsou samozřejmě útočníci Sean Couturier, Claude Giroux, Jakub Voráček. Například Giroux si oproti předchozí sezoně trochu pohoršil, i tak ovšem v 82 zápasech zapsal celkem 85 kanadských bodů.

Trenér

O Vigneaultovi už padlo nějaké slovo výše. Rozhodně se jedná o skvělého a zkušeného trenéra.

V NHL premiérově koučoval v roce 1992, kdy byl asistentem u Ottawa Senators. Hlavní roli si poprvé vyzkoušel v roce 1997 s Montreal Canadiens. Následovala dlouholetá působení u Vancouver Canucks a New York Rangers.

Odtrénováno má úctyhodných 1 216 zápasů, přičemž si v nich připsal bilanci 648-435-98 a 35 remíz - jako hlavní trenér. Jeho největšími úspěchy jsou konferenční finále s Canucks (2010-2011) a s Rangers (2013-2014).

Speciální formace

Ve speciálních formacích se v poslední sezoně umístili mezi nejhoršími.

Na přesilové hře (17.1%) skončili na 23. místě. Trápili se především venku, v tomto ohledu byli čtvrtí nejhorší (14.3%).

Při hře v oslabení bychom je našli na 26. příčce (78.5%). Inkasovali 51 branek, oslabení si zahráli ve 237 případech.

Co se týče přesilovkových gólů, nejlépe si vedli útočníci Couturier, James van Riemsdyk (osm). Bodově byl na PP nejúspěšnější Giroux (23).

Přípravné zápasy

Flyers v rámci přípravy před začátkem sezony 2019-2020 zvládli sehrát celkem sedm zápasů, v nichž zapsali bilanci 1-3-3. 

Třikrát se předvedli doma, čtyři utkání měli na kluzištích soupeřů.

16/09/19 vs New York Islanders - prohra 3:1
17/09/19 @ New York Islanders - prohra 3:2 pp
19/09/19 vs Boston Bruins - prohra 3:1
21/09/19 vs New York Rangers - výhra 4:1
23/09/19 @ Boston Bruins - prohra 4:3 pp
26/09/19 @ New York Rangers - prohra 2:1 sn
30/09/19 @ Lausanne HC (SWI) - prohra 4:3

(Pozn.: vs = doma; @ = venku)

Sestava týmu v posledním přípravném zápase

30/09/19 @ Lausanne HC (SWI)

ÚTOČNÉ FORMACE
Giroux - Couturier - Konecny
Farabee - Hayes - Voráček
van Riemsdyk - Laughton - Lindblom
Twarynski - Bunnaman - Raffl

OBRANNÉ PÁRY
Provorov - Sanheim
Gostisbehere - Braun
Niskanen - Myers
Morin - Hägg

BRANKOVIŠTĚ
Hart (Elliott)

MIMO SESTAVU ZŮSTALI
Ú: Patrick, Pitlick
O: Welinski
B: Lyon

Philadelphia Flyers

VIZITKA TÝMU
Domácí stánek: Wells Fargo Center (19 543 diváků)

Generální manažer: Chuck Fletcher (od roku 2018)
Hlavní trenér: Alain Vigneault (od roku 2019)

Kapitán týmu: Claude Giroux (od roku 2013)
Největší hvězda: Claude Giroux (C)

ZE SVĚTA STATISTIK
První sezona v NHL: 1967-1968
Nejlepší play-off: Stanley Cup (1974, 1975)
Nejlepší základní část: Sezona 1975-1976 (118 bodů)
Minulá sezona: nepostoupili do play-off (11. místo na Východě)

2019 NHL Global Series se v Praze uskuteční už v pátek 4. října. Do hlavního města maličké země české přijedou hokejisté Chicago Blackhawks a Philadelphia Flyers. Podívejte se na naše představení ostře sledované akce, které připravil zástupce šéfredaktora Jiří Sameš.

K tématu 2019 NHL Global Series v Praze připravujeme i další články, které Vám postupně nabídneme. V den zápasu potom na našich webových stránkách proběhne textový přenos.

Rozhodně se máte na co těšit, sledujte nás! 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.