bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

A teď vážně: Ovečkin má na to překonat Gretzkyho. Záleží jen na něm

18. prosince 2018, 10:00

Jiří Lacina

Autor tohoto článku přiznává, že podobné spekulace dlouho odmítal. Znáte to. Zapnout kalkulačku, x krát y a hurá, máme to. Život nejsou čísla, jenomže tohle láká. Čím dál víc. Pokusme se tedy o konkrétní analýzu. Proč? Především pro dvě věci: a) přestože by mohl, nejeví zatím Alexandr Ovečkin žádné známky stárnutí, b) zápasy NHL nabízí druhým rokem prokazatelně víc gólů.

Ten trend byl pozorovatelný už loni, letos po dalším ořezání brankářské výstroje nabral na síle. Kolega Jan Kukrál se faktu, že víc branek prospívá individuálním výkonům v produktivitě i v tabulce střelců, věnoval nedávno. Je určitě zábavnější sledovat zápasy s výsledkem 5:4 než 2:1. Zápasy, které nemusí rozhodovat jeden šťastný odraz kotouče. V letech 2010-17 se průměr nastřílených branek v NHL pohyboval mezi 5,42 – 5,58 na utkání. Loni vyskočil na 5,94, letos je průběžně na 6,22 (po odečtení rozhodujících gólů v nájezdech, jejichž střelci nevstupují do individuálních statistik, 6,08).

Ovečkinovi fanoušci se tak probouzejí do rán, kdy si užijí hattrick svého oblíbence a o den později čtou: „De ja vu. Alex zkompletoval druhý hattrick ve dvou dnech.“ Jako přes kopírák. Rány z levého kruhu sviští do sítě, brankářům prochází kotouče i tam, kde by je dřív zastavily účelově nafouknuté chrániče. Pokud vedení ligy v něčem odvedlo dobrou práci, pak tady.

Tak kolik Alexi?

Článků na téma, kam až může ruský snajpr svůj gólový účet vyhnat, se v posledních letech objevilo víc než dost. Gretzkyho 894 nastřílených branek v NHL se zdá být skutečně nedostižných. Ovečkin má v tuto chvíli na kontě 636 přesných zásahů, letos 29 tref v 32 utkáních. Na hráče, který se měl se svým týmem minimálně v první polovině sezóny zmítat ve vítězné kocovině, skvělý výsledek.

Po dlouhé době vypadá reálně, že by mohl znovu prolomit šedesátigólovou hranici, což se mu zatím povedlo jen v jeho třetí sezóně (65) na přelomu let 2007-08. Pokud odstřelovač Washingtonu opravdu překoná šedesátku, znamenalo by to na jaře průběžný součet někde na úrovni nebo těsně pod 670 brankami. 17. září 2019 bude Ovečkinovi 34 let.

Nechme stranou, kde mohl být, kdyby se nenarodil tak nešťastně. Do NHL takto mohl vstoupit až jako devatenáctiletý, bohužel ani to se nepovedlo. Bob Goodenow a Gary Bettman se do sebe tehdy zakousli takovým způsobem, že jsme přišli o celý ročník NHL. Ovečkin následně vkročil do ligy lig jako dvacetiletý. Sidneymu Crosbymu bylo ve stejný okamžik 18 let. Pro srovnání: Patrik Laine měl ve dvaceti - po dvou sezónách, o které Ovečkin přišel - na pažbě 80 gólových zářezů. Slovy osmdesát!

Kanadský Ovečkin

Nikdo neví, kolik toho má ještě Ovečkin před sebou. Podstatné je, že zatím nejeví žádné významné příznaky stárnutí. Na jaře už to opravdu vypadalo, že žezlo pro nejlepšího střelce brzo převezme Patrik Laine. V prosinci se zdají být tyto úvahy poněkud předčasné. Střídání na trůnu nemusí proběhnout zdaleka tak rychle. Otázka zní, kolik gólů ještě může Ovečkin dát?

Místo coby, kdyby a kolik asi, hledejme model. Srovnatelný příklad. Brett Hull je dnes se 741 brankami historicky čtvrtým nejlepším střelcem NHL všech dob. Lepší jsou jen Wayne Gretzky (894), Gordie Howe (801) a Jaromír Jágr (766). Hull a Ovečkin jsou si v mnohém podobní. Čistokrevní střelci. Oba praváci s výstavní bombou z levého kruhu. Hull je dokonce narozený podobně jako Ovečkin, na svět přišel 9. srpna 1964, narozeniny tedy slavil rovněž velmi krátce před začátkem sezóny.

Nahlédněme do jeho statistik. Od roku 1998, kdy mu bylo 34 let, odehrál ještě šest sezón. Výluka mu nedovolila víc. V 41 letech to po ní zkusil, brzy ale poznal, že pauza byla moc dlouhá a kariéru ukončil. Těch šest sezón ve 34-40 letech rozdělil mezi Dallas a Detroit - týmy patřící k tomu lepšímu, co v dané době liga nabízela, zhruba na úrovní nynějšího Washingtonu. Na sklonku kariéry už tak nezářil, přesto dal 187 gólů (32 + 24 + 39 + 30 + 37 + 25). To vše v období s možná nejhorší ofenzivou za posledního půl století v NHL. Gólový průměr v letech 1998-2004 byl 5,33.

Ovečkin si užívá závěr kariéry v době, kdy se znovu dostáváme přes 6 gólů za večer. Tak vysoko jsme nebyli od ročníku 1995-96 (6,28). Také proto asi není přehnané se domnívat, že to co Hull, může Ovečkin do čtyřicítky nastřílet taky. Reálně spíš víc, současné brankové zápisy jsou o 14% delší.

Dejme tomu, že letos skončí na avizovaných 670 gólech. Přidejme Hullových 187 a máme 857. Zohledněme aktuální brankový nárůst, tzn. přičtěme ke 187 zmíněných 14%, a jsme na 883 brankách. Ve čtyřiceti může mít Ovečkin na kontě jen o nějakých 10-15 zásahů méně než Gretzky, v jehož éře šly brankové průměry až k 8 trefám za večer. Vydrží-li Alex tak dlouho, může mu stačit odehrát jediný ročník přes čtyřicítku a je první. Bude mít tu ambici?

Pro a proti

Teorie a papírové počty jsou jedna věc, praxe věc druhá. Jestli má Ovečkin proti Gretzkymu nebo Hullovi nějakou výhodu, je to prodloužení hrané ve třech proti třem. Nabízí spoustu otevřeného prostoru a tím nějaký ten gól navíc, k nimž se jeho předchůdci dostávali hůř (a to včetně Gretzkyho).

Ovečkinovým dalším osobním benefitem je pevné zdraví. V kariéře vynechal jen hrstku zápasů, nikdy neklesl pod 72 za sezónu. Po třicítce zatím vypustil všehovšudy čtyři utkání! Proti tomu je Crosby vyložený smolař, jen otřesy mozku mu vzaly obrovské kusy sezón. Stejně nedobře je na tom krajan Jevgenij Malkin, jenž odehrál poslední kompletní ročník v letech 2008-09.

Ovečkin od roku 2016 nevynechal zápas. Tahle moskevská mašina, rok výroby 1985, nerezaví. Přestože jí Alex často a rád „vytáčí do červeného“, abychom použili Tarantinovský slovník, stále nejeví známky opotřebení. Nikdy se nebál hry do těla, poslední dobou chodí víc než kdy dřív před bránu. Jde jen o to, zda ruský chasník nešetrné zacházení vydrží i nadále.

Když jsme zmínili pro, zrekapitulujme také proti. Útok na Gretzkyho zápis může ohrozit několik věcí, jako první jmenujme výluky. Hašteření NHL a NHLPA o vydělané peníze je čím dál ostřejší, současným hráčům zřejmě vezme mnohem víc zápasů než borcům minulosti. Ovečkin může zažít ještě minimálně jednu nucenou pauzu; jak dlouhou, to uvidíme.

Dál je tu Rusovo vlastenectví. S velkou pravděpodobností bude chtít dohrát kariéru v KHL. Ještě se ukázat vlastním fanouškům a prezidentovi, kterého tak rád veřejně adoruje a podporuje. Nadto sám nedávno prohlásil, že by hokejový život nerad končil úplně zhuntovaný; má rodinu, pro kterou si chce pošetřit trochu sil.

Tohle všechno časem může nebo nemusí hrát roli. Zkuste si představit, že za nějaké tři - čtyři roky překoná hranici 800 branek. Obrovské lákadlo! Pro celé Rusko by byla pocta mít svého vyslance takhle vysoko. Řada Gretzkyho rekordů nemá být a v dohledné době asi opravdu nebude překonána, post nejlepšího střelce je superprestižní záležitost.

Shrňme si to. Pokud Alex Ovečkin odolá pokušení bavit svým uměním doma Vladimira Vladimiroviče, udrží aspoň Hullovu výkonnost z posledních let kariéry (což rozhodně je v jeho silách), gólový průměr NHL neklesne výrazněji pod současnou úroveň a nadcházejících 6-7 sezón významně nerozleptají výluky, může mít NHL nejpozději na jaře 2026 nového lídra historické tabulky střelců.

Možná dřív.

Jde jen o to, co všechno bude ruský útočník ochotný obětovat.

 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.