bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Agent Štefan: Se Zachou jsme jako bráchové, Češi mají v NHL dobrý zvuk

24. února 2017, 19:00

Adam Bagar

Po Romanu Hamrlíkovi se stal teprve druhým Čechem, který byl jedničkou draftu NHL. Ovšem neprosadil se tak, jak se čekalo. Později navíc přišly zdravotní problémy, kvůli kterým už ve 26 letech ukončil hráčskou kariéru. U hokeje ale zůstal, trénuje a dělá agenta několika zajímavým hráčům, mimo jiné i Pavlu Zachovi a Michalu Neuvirthovi. "Mojí prací není jen hráčům vyjednat kontrakt, ale celkově se o ně postarat a komunikovat s nimi," hlásí Patrik Štefan.

Dnes už šestatřicetiletý stříbrný medailista ze světového šampionátu v Rize přiletěl v úterý do české metropole, aby o den později uzavřel spolupráci s agenturou Global Sports, ta se po své roční činnosti nově zaměří také na hokej. „Jsme rádi, že můžeme s Patrikem a jeho agenturou PSHI spolupracovat. Byl nejenom skvělým hokejistou, ale v současné době je také úspěšným agentem, který zastupuje elitní české hráče,“ říká šéf hokejové sekce Vladimír Mizera.

„S Patrikem budeme v intenzivním kontaktu. Společně konzultujeme naše akvizice, abychom mohli hráčům dát co nejlepší servis a poradenství,“ dodává Mizera. „Ta vize pro mě byla moc zajímavá. I pro mé hráče je to velice pozitivní, protože kdyby se dostali do Čech, tak tady o ně bude po všech stránkách postaráno. Agentura Global Sports má za sebou hodně zajímavé lidi, na spolupráci se těším,“ říká Štefan, který bude spolupracovat rovněž s Pavlem Zíkou.

„Neznamená to však, že se má agentura stane součástí Global Sports, jsme jen partneři,“ hlásí bývalý vynikající útočník, který teď díky spolupráci bude do Čech létat o něco častěji. „Určitě sem budu jezdit víc, ale zase neříkám, že každý měsíc. Global Sports se o hráče postará, bude je sledovat, komunikovat s nimi. Bude mít divizi, která bude získávat nové talentované hráče. A pokud budou jednou odcházet do zámoří, pak to bude moje práce,“ vypráví Štefan.

Ten ukončil kariéru už ve 26 letech, krátce nato se dal na dráhu hráčského agenta. „Proč jsem ho začal dělat? Protože moje kariéra nebyla taková, jak jsem si představoval. Byla to taky má chyba, ale byly tam i další důvody. Samozřejmě jsem měl svého agenta a rozhodně nechci říct, že bych s ním byl nespokojený, ale teď si uvědomuju, že některé věci měly být dělány jinak. Kdybych já měl to, co dnešní hráči, tak možná ještě nyní hraju a kariéra by byla jiná.“

Nechci mít asistenta. Myslím, že ti hráči jsou se mnou díky mně

Na mysli má především komunikaci, rady a podobně. „Mojí prací není jen vyjednat kontrakt, ale také se o hráče celkově postarat a komunikovat s nimi různé situace, kterými jsem si dříve taky prošel. Nebyla to jednoduchá kariéra,“ přiznává Patrik Štefan, který nezastupuje stovky hráčů jako mnohé agentury. „Chci se mladým talentům věnovat, aby ve 23 letech pravidelně hráli NHL, za nároďák, zahráli si na MS, na olympiádě. To je pro mě ten hlavní cíl.“

„Kdybych měl armádu hokejistů, tak nemohu říkat, že se těm hráčům individuálně věnuju. Po zápasech si voláme a děláme spoustu dalších zajímavých věcí. Kdybych měl stovky hokejistů, tak to nejde. To bych už musel mít nějakého asistenta, ale to nechci. Věnoval by se jim, ale už by to nebylo jako se mnou. Myslím, že ti hráči jsou se mnou díky mně a chci, aby to tak stále pokračovalo,“ pokračuje agent Romana Horáka, Michala Neuvirtha či Pavla Zachy.

Budoucnost brankáře Michala Neuvirtha? Možností je spousta

„S kluky řešíme úplně cokoliv. Pavel Zacha mi volá před každým zápasem z šatny. Řeknu mu bruslení, nasazení, silný na puku. Dodá mu to energii. Sleduju všechny jeho zápasy, potom je rozebíráme. Trenér mu třeba řekne, co dělá špatně, ale je to prostě trenér. My dva jsme skoro jako bráchové. Já takový vztah neměl, když jsem hrál. NHL je náročná, je hlavně o psychice. Pavel se zvedá. Neříkám, že je to kvůli mně, ale určitě v tom mám taky prsty,“ říká.

A jak vypadá spolupráce s Michalem Neuvirthem? „S ním je to trošku něco jiného. Je to starší hráč, který už má něco odchytáno. Naše komunikace je spíš o tom, že je volným hráčem. Tak řešíme, kde by o něj měli zájem, jestli bude nabídka z Philadelphie, nebo jestli jít na volný trh hráčů? Možností je tam spousta,“ hlásí bývalá jednička draftu NHL. Poslední dobou už to sice tak slavné není, ale podle Patrika Štefana má český hokej dál v zámoří dobré jméno.

Není to jako za starých časů, ale Češi mají v NHL dál dobrý zvuk

„Ten zvuk tam je pořád dobrý. Kluci v NHL udělali českému hokeji v minulosti dobré jméno. A teď se jim daří taky prosazovat. David Pastrňák má třeba výbornou sezonu, Pavlovi se rovněž daří a další nedávno draftovaní hráči tam pomalu nakukují. Ale neříkám, že je to jako za starých časů, kdy bylo draftováno třeba patnáct Čechů a z toho pět nebo šest hrálo stabilně NHL. Teď jich je třeba pět šest a z nich se prosadí jen pár. Ale pořád talenty máme,“ pokyvuje.

Patrik Štefan není jen agentem, ale i trenérem v mládežnické organizaci Little Ceasars, která je propojena s Detroitem Red Wings. Pravidelně má možnost sledovat v akci brankáře Petra Mrázka. „Minulou sezonu chytal výborně, udělal si tam skvělou pozici. Tento rok je jiný, nedaří se celému týmu a o to je pak větší tlak na gólmana. Ale poslední dobou chytá dobře. Je to výborný gólman. I tím, jak se chová. Znám ho dlouho, je emotivní a velice to prožívá,“ uzavírá Patrik Štefan.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.