bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

AHL: Hrdina nebo zloduch? Gólman zabránil protiútoku vysazením branky

4. listopadu 2014, 12:00

Martin Zíta

Video s tímto momentem obletělo celý hokejový svět. Gólman v zámořské AHL vyhodil při soupeřově brejku dvou na nikoho konstrukci branky z předepsaného postavení a nebezpečnou akci zastavil. Následovalo trestné střílení a mimo ledovou plochu debaty, jak na jeho čin pohlížet.

Kdekoho asi napadlo, že se David Leggio v onen moment rozhodl zcela spontánně, tak to ovšem vůbec nebylo. Krok amerického gólmana byl zcela promyšlený, můžeme říci, že byl dokonce plánovaný.

Leggio během své kariéry čelil několika situacím, kdy se na něj chystali dva protihráči a nemohl se spolehnout na nikoho ze spoluhráčů. A není překvapivé, že málokdy slavil v nerovném souboji úspěch.

Pohár jeho trpělivosti pak definitivně přetekl 12. května během mistrovství světa, kde hájil barvy Spojených států. V zápase s Ruskem se na něj řítili Alex Ovečkin s Viktorem Tichonovem a jak celá věc skončila, je zřejmě jasné.

Po jejich akci se rozhodl, že další hokejové zesměšnění už trpět nebude. Na svět tak přišel jednoduchý plán – dostat branku mimo předepsané postavení a čelit trestnému střílení. „Je to vcelku jednoduchá matematika,“ říkal po zápase zámořským novinářům.

Nutno uznat, že v tomto ohledu má pravdu. Pravděpodobnost, že zlikviduje trestné střílení, kde proti němu stojí jediný protihráč, jenž nemá možnost dorazit případný vyražený kotouč, je jednoznačně vyšší, než vychytání dvou nájezdníků s „živým“ pukem. Na druhé straně ale stojí jistá sportovní morálka.

Leggio měl v duelu jeho Bridgeportu a Springfieldu štěstí. Poté co nevídaným způsobem přerušil útok dvojky Dana Tyrell – Lukáš Sedlák, slavil úspěch i při následném trestném střílení prvního jmenovaného.

"Celá situace se seběhla hrozně rychle. Spoluhráč v oslabení sebral ve středním pásmu puk, já to uviděl a bylo mi jasné, že pojedeme ve dvou sami na bránu. Na modré čáře jsem se ohlédl, kde jsou soupeři a spoluhráč mi nahrál, měl jsem problém se zpracováním a pak jsem koukl na gólmana a on převracel branku. Vůbec jsem nevěděl, co se děje. Hrozně mě to zaskočilo a až po chvíli mi došlo, že nechtěl, abychom jeli dva na nikoho. Že radši dostane trest v podobě trestného střílení, které pro něj bude lehčí chytit. Byl to chytrý tah," zhodnotil pro náš web kuriózní situaci český útočník Lukáš Sedlák.

"Možná je to nesportovní gesto, to asi ano, ale určitě je to chytrý způsob, jak obejít pravidla. V kabině jsme to samozřejmě řešili, ale jen chvíli. Nikdo nic podobného nezažil, každý byl překvapený. Trestné střílení bylo nařízeno podle pravidel, takže to určitě bylo adekvátní řešení," zastavil se Sedlák také u morální otázky celé události.

Každý, kdo by ale zvažovat vytasení takového kousku, musí vědět, že ne vždy se jedná o happyend. V roce 1996 něco podobného předvedl ve švédské nejvyšší soutěži Peter Pekka Lindmark a hrdinou se nestal.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.