bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Alexandr Ovečkin: NHL se mění, jenom góly v přesilovce nestačí

2. června 2017, 10:30

Jiří Lacina

Už je to trochu kolovrátek. Washington odehraje vynikající základní část, pak vyhoří v play off a po něm se managament zabývá hledáním cest k nápravě. Letos je v mixu zvažovaných kroků jeden faktor navíc. Kritické prsty směřují víc než kdy jindy na Alexandra Ovečkina. Ať je to, jak chce, faktem zůstává, že krom triumfů v základní části tenhle excelentní střelec Capitals zatím nikam nedovedl.

Tím nejpovolanějším k úvahám, co v mužstvu zlepšit, je generální manažer Brian MacLellan. Sám míní provést důkladnou reflexi uplynulé sezóny a totéž žádá po hráčích. Především od dvaatřicetiletého kapitána čeká tvrdou letní práci, aby byla příští sezóna lepší než ta letošní.

Změň tréninky, Sašo!

Ovečkinovi bude v září, těsně před startem nadcházejícího ročníku, 32 let. Ve Washingtonu je od výluky 2004-05, jiný klub v NHL nepoznal. Trenér Barry Trotz tento rok snížil ruské hvězdě čas trávený na ledě, aby jí zbyly síly na play off. Ani tenhle tah nepomohl.

Výsledkem byla jen nižší produktivita v základní části, korelující s nižším icetimem. Počet vstřelených branek klesl u Ovečkina z 50 v sezóně 2015-16 na letošních 33. Celkových 69 bodů nebylo špatných, nejproduktivnější hráč týmu Nicklas Bäckström měl ale o celých 17 bodů víc (86). 36 asistencí byl Ovečkinův nejlepší zápis v kolonce nahrávek za posledních šest let.

V play off to bylo slabší. Na pěti gólech a třech nahrávkách ve třinácti zápasech mohlo mít podíl i zranění nohy, které po sezóně odkryla zveřejněním nehezké fotografie Ovečkinova stehna jeho manželka. Proto se tentokrát srdnatý vlastenec nepřesunul ani na mistrovství světa, kde pravidelně posiloval ruskou reprezentaci.

Pro MacLellana ovšem není zranění omluvou slabých výkonů „Zranění ovlivňují v play off každého. Lidí s nimi hrají. Viděli jste Erika Karlssona v Ottawě, hrál a pořád byl dominantní,“ stojí si za svým šéf Washingtonu.

Ovečkinova produktivita letos víc než kdy jindy závisela na přesilovkách. Zasloužilý kanonýr musí najít i další způsoby, jak týmu pomoci. „Myslím, že tenhle rok šel dolů,“ připustil MacLellan. „Nižší čas na ledě korespondoval s produktivitou, nicméně na konci sezóny jsem s ním mluvil a byl zklamaný ze svých i týmových výsledků. Byl frustrovaný jako my všichni.“

„Po třicítce se bude muset zamyslet, jak se udržet na úrovni, kdy může mít zásadní vliv na výsledky. Hra se zrychluje. Bude muset jinak trénovat. Bude se muset přizpůsobit, aby zůstal důležitým hráčem,“ naznačuje Rusovi směr jeho hlavní představený.

Zlepšit hru pět na pět

Při vyrovnaném počtu hráčů na ledě nastřílel moskevský rodák loni jen 16 branek, což je jeho nejnižší číslo v kariéře. Celkových 33 zásahů je jediný zářez od Ovečkinova minima z let 2010-11. V play off se dočkal přesunu až do třetí útočné formace. Přestože trenér Trotz avizoval tuto změnu jako dočasnou, vypovídá cosi o koučově nespokojenosti s Rusovými výkony.

„Nechci zůstat na stejné úrovni,“ dušoval se autor 558 branek v NHL krátce po sezóně. „Chci být lepší. V létě musím pracovat mnohem víc než dřív, abychom konečně uspěli v boji o Stanley Cup. Jsem si jistý, že tohle chce dokázat každý, ale je to těžké.“

Loňská svatba a Světový pohár těsně před začátkem sezóny mohly Ovečkina rozptýlit. Letos by měl mít víc klidu na přípravu. „Hra se zrychluje. Musíte umět forčekovat,“ říká MacLellan. „Vždycky se prosazoval na přesilovce, protože má skvělou střelu, musí se ale prosazovat také při hře pět na pět. Musí se přizpůsobit,“ vyžaduje generální manažer.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.