bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Analýza: 10 nejlepších brankářů pro play-off

10. dubna 2018, 17:00

Jiří Sameš

Říká se, že ze všech sportovních trofejí je vyhrát Stanley Cup vůbec nejtěžší. Pokud chcete krátce po polovině června zvednout nad hlavu tu nejslavnější hokejovou trofej, musíte mít oporu v brankovišti. Právě výborný brankář je mnohdy rozdílem mezi úspěchem a neúspěchem. V následujících řádcích si tedy můžete přečíst, kteří muži v masce jsou těmi nejlepšími pro boje o Stanley Cup.

Do žebříčku jsou zařazeni i brankáři, jejichž týmy se letos do play-off nekvalifikovali. Zohledněna je forma v letošní sezoně a také zkušenosti z vyřazovacích bojů.

Pozn.: Statistické údaje jsou z play-off.

10. Sergej Bobrovskij (Columbus Blue Jackets)

Věk: 29 let, země: Rusko

Bobrovskij má za sebou další velmi dobrou sezonu. Podruhé v řadě si připsal více než 60 startů (letos konkrétně 65 – nejvíce v kariéře). Ve statistice průměru obdržených branek a procentuální úspěšnosti nenajdeme ruského brankáře v nejlepší desítce. V počtu výher mu však letos patří páté místo. Bobrovskij se zatím v play-off příliš nepředvedl. Letos by ale mohla přijít změna.

Z:18 V:3 PR:3,63 %ÚS:88,7

9. Carey Price (Montreal Canadiens)

Věk: 30 let, země: Kanada

Priceovi letošní sezona vůbec nevyšla. Jednalo se vlastně o vůbec nehorší ročník v jeho kariéře. Připsal si 16 výher, průměr obdržených branek měl 3,11 a procentuální úspěšnost pouze 90,0. Jeho tým inkasoval letos celkem 258 branek, což je sedmý nejhorší počin v lize. Price Stanley Cup ještě nikdy nevyhrál. V sezoně 2014/2015 se radoval ze zisku Vezinovy trofeje. Pokud jde o play-off, patří olympijský vítěz z roku 2014 k těm zkušenějším gólmanům. 

Z:60 V:25 PR:2,53 %ÚS:91,4

8. Matt Murray (Pittsburgh Penguins)

Věk: 23 let, země: Kanada

Murray se radoval s Penguins ze zisku nejslavnější sportovní trofeje na světě v posledních dvou letech. Mladý Kanaďan letos nechytá v takové formě jako loni – pochlubit se může průměrem 2,92 a procentuální úspěšností 90,7. V minulé sezoně byla jeho čísla mnohem lepší. I přesto se s ním musí počítat. V play-off má zatím průměr méně než dvě branky na zápas. 

Z:32 V:22 PR:1,95 %ÚS:92,8 

7. Henrik Lundqvist (New York Rangers)

Věk: 36 let, země: Švédsko

Rangers se do letošních bojů o Stanley Cup neprobojovali, Lundqvistova chyba to ale rozhodně není. Je pravdou, že mistr světa z roku 2017 neprožil úplně nejlepší sezonu. Defenziva Jezdců byla ale zároveň čtvrtou nejhorší v NHL. Lundqvist chytá v nejlepší hokejové lize světa již třináct let, Stanleyův pohár však ještě nemá. Nejblíže mu byl v sezoně 2013/2014, kdy jeho Rangers prohráli ve finále s Los Angeles Kings 1:4 na zápasy.

Z:128 V:61 PR:2,28 %ÚS:92,2

6. Andrej Vasilevskij (Tampa Bay Lightning)

Věk: 23 let, země: Rusko

Vasilevskij je jeden z adeptů na zisk letošní Vezinovy trofeje. Postu brankářské jedničky se v Tampě Bay ujal na výbornou. V sezoně odchytal celkem 65 zápasů, přičemž 44 z nich vyhrál. Podobně jako Rinne zaznamenal celkem osm vychytaných nul. Pokud jde o jeho zkušenosti z play-off, tak například oproti zmíněnému Priceovi či Lundqvistovi celkem zaostává. Mezi třemi tyčemi ale pokaždé předvedl velmi kvalitní výkon. Svůj první zápas ve vyřazovacích bojích si mimochodem připsal před třemi lety ve finále Stanley Cupu proti Chicagu Blackhawks.

Z:12 V:4 PR:2,85 %ÚS:92,0

5. Jonathan Quick (Los Angeles Kings)

Věk: 32 let, země: USA

Quick zmeškal velké množství loňské sezony – zaznamenal pouhých 17 startů. Letos se však vrátil mezi tři tyče znovu ve velmi dobré formě. Objevil se celkem v 64 zápasech a 33 z nich vyhrál. Procentuální úspěšnost zákroků přitom měl 92,1. Třiadvacetiletý Američan má na svém kontě rovněž dva Stanley Cupy. Ve vyřazovacích bojích si navíc drží výborná čísla, kterými se příliš mnoho brankářů nemůže pochlubit.

Z:81 V:46 PR:2,27 %ÚS:92,1

4. Corey Crawford (Chicago Blackhawks)

Věk: 33 let, země: Kanada

Blackhawks se do letošního play-off nedokázali probojovat. Jeden z důvodů může být právě zranění jejich brankářské jedničky Crawforda. Rodák z Montrealu se zranil krátce před Vánoci a od té doby jsme jej v brance neviděli. Forsberg, Bérubé ani Glass jeho kvality nedokázali nahradit a Chicago tak prožilo nejhorší sezonu za několik posledních let. Crawford letos zapsal 27 startů, ve kterých měl průměr obdržených branek 2,27 a úspěšnost 92,9. Hovoří pro něj též bohaté zkušenosti z play-off a zisk dvou Stanley Cupů.

Z:87 V:48 PR:2,29 %ÚS:91,9

3. Marc-Andre Fleury (Vegas Golden Knights)

Věk: 33 let, země: Kanada

V Pittsburghu strávil Fleury celkem třináct sezon, přičemž hned třikrát se radoval ze zisku Stanley Cupu. Z brankoviště Pens jej ale v posledních dvou sezonách vytlačil Murray, a tak nastal čas na změnu. Fleury se stal tváří Golden Knights a zaznamenal svůj vůbec nejlepší ročník v kariéře! Průměr obdržených branek 2,27, procentuální úspěšnost zákroků 92,7. Ve vyřazovacích bojích má třiatřicetiletý Kanaďan zapsáno celkem 115 zápasů. Z aktivních brankářů jich má více pouze Henrik Lundqvist. 

Z:115 V:62 PR:2,65 %ÚS:90,8

2. Tuukka Rask (Boston Bruins)

Věk: 31 let, země: Finsko

Rask patří jednoznačně k těm nejlepším brankářům tohoto ročníku NHL. Úvod sezony se mu sice tolik nepovedl. Poté ale předváděl velmi kvalitní výkony a Bostonu dával šanci vyhrát každý zápas. Průměrně inkasoval pouze 2,36 branek na zápas. Výkony finského gólmana jsou v play-off navíc ještě lepší. Hovoří o tom procentuální úspěšnost zákroků 92,8 či průměr 2,12. Rask se též může pochlubit ziskem jednoho Stanleyova poháru.

Z:53 V:30 PR:2,12 %ÚS:92,8

1. Pekka Rinne (Nashville Predators)

Věk: 35 let, země: Finsko

Rinne má za sebou fantastickou základní část. Ve všech důležitých brankářských statistikách se řadí mezi vůbec ty nejlepší! Osm čistých kont za sezonu je mimochodem jeho nejlepším počinem v kariéře. Preds hlavně jeho zásluhou inkasovali za 82 zápasů pouze 204 branek – druhé nejnižší číslo v lize. Rodák z Kempele loni málem dovedl své mužstvo až na samotný vrchol. V play-off 2017 měl procentuální úspěšnost zákroků 93,0 a průměr obdržených branek 1,96.

Z:70 V:36 PR:2,35 %ÚS:91,7

Stojí za zmínku: Connor Hellebuyck (Winnipeg Jets), Braden Holtby (Washington Capitals), John Gibson (Anaheim Ducks), Frederik Andersen (Toronto Maple Leafs), Martin Jones (San Jose Sharks)

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.