bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Ani den pauzy, odhaluje svůj recept na dlouhověkost čerstvý pětačtyřicátník Jágr

15. února 2017, 16:00

Jiří Lacina

Řada hokejových fanoušků už ví, že polovina února patří oslavám narozenin Jaromíra Jágra. Na olympiádě v Naganu slavil 26 let, z hlediště mu tehdy blahopřály japonské fanynky. V Salt Lake City to byly třicetiny, v Turíně 34, ve Vancouveru 38, v Soči 42. Hlavně od návratu za moře připomíná Jágrovy narozeniny každý významnější sportovní sdělovací prostředek. Každou další odehranou sezónou totiž český veterán vstupuje hlouběji do historie NHL.

15. února 2017 bylo Jágrovi 45 let. Loni se stal historicky nejstarším hráčem v lize, který překonal hranici 50 bodů. Nejstarším hráčem, který nastřílel 25 gólů. A nejstarším hráčem, který vyhrál produktivitu svého týmu (s úctyhodnými 66 body).

Jmenováním dlouhého seznamu rekordů a zdolaných milníků se tentokrát nebudeme zdržovat. Omezme se na připomenutí, že do hranice 1900 bodů schází Jágrovi jediný zápis. V historickém kanadském bodování NHL před ním zůstává pouze „mimozemšťan“ Wayne Gretzky (2857).

Všechna další vyhlášená esa už má nejslavnější Kladeňák za zády. To vše se třemi sezónami strávenými v Rusku a třemi prožitými výlukami. V počtu nastřílených gólů (759) je třetí, na druhého Howea (801) by musel ještě minimálně dva roky v NHL vydržet.

Jágrova produktivita proti loňsku trochu poklesla, za což mohou především zranění prověřených parťáků z útoku Alexandra Barkova a přetržená achilovka Jonathana Huberdeaua. O to víc v tomto směru vyniká fakt, že nejstarší hráč ligy nechyběl letos v jediném zápase Floridy! Kdejaký o generaci mladší hokejista už si vybral kratší či delší pauzu, ne tak Jágr.

Aktuálních 31 bodů (10+21) mu stačí na třetí pozici v interním bodování Panthers, 21 asistencí je druhý nejlepší výkon v týmu. V sobotním zápase Floridy v Nashvillu otevíral nezvykle bohatý brankový zápis hostů svou desátou trefou v sezóně.

Federer? On by se měl inspirovat u mě

Zámořští novináři se české legendy nedávno zeptali, zda jsou pro něj sportovci jako 39letý quarterback Tom Brady, čerstvý vítěz Super Bowlu, 35letý tenista Roger Federer či stejně stará Serena Williams, úřadující šampióni z Australian Open, inspirací.

„Oni by se měli inspirovat mnou, vždyť je mi 45,“ odpověděl se smíchem Jágr. „Pokud jsou talentovaní a šikovní, jestliže jsou ochotní tvrdě dřít, potom mohou hrát navždycky. Nesmíte si vzít den volna. Jakmile to jednou uděláte, ztratíte to velmi rychle.“

Moře zkušeností a vysoké hokejové IQ dovoluje Jágrovi nespoléhat tolik na rychlost, na které dnes NHL stojí. „Když máte puk na holi, vy rozhodujete o tom, jakým tempem se bude hra odvíjet,“ připomíná český hokejista. „Pořád se musíte učit něco nového. Něco funguje lépe, něco hůř. Zapamatujete si ty věci, které fungují.“

„Mladí hráči ušetří čas, když naslouchají starším. Děti by měly poslouchat rodiče, kteří už lecčíms prošli. Když nebudete naslouchat, nic hrozného se nestane, ale ztratíte spoustu času.“

Na otázku, kdy hodlá končit, má jednoduchou odpověď. „Na to vůbec nemyslím, protože jakmile to jednou udělám, bude to první krok do hokejového důchodu,“ varuje nestor National Hockey League.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.