bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Ani Jágr, ani Barkov. Klíčová se pro Floridu jeví přítomnost Aarona Ekblada

7. února 2016, 10:00

David Baláš

Je mu teprve dvacet, ale už má na kontě Calderovu trofej pro nejlepšího nováčka, dvě účasti na Utkání hvězd a zlato ze seniorského mistrovství světa. Pomalu se z něj také stává jeden z nejlepších obránců v lize a pro svůj tým se jeví jako Pan nepostradatelný. To vše je Aaron Ekblad.

„Způsob, jakým hraje, je opravdu velice unikátní. Už ve dvaceti letech má naprosto komplexní hru,“ nemůže si vynachválit svého svěřence kouč Gerard Gallant. „Když vidíte mladé beky, tak často mají skvělé schopnosti a umí toho hodně s pukem, ale někdy nebývají tak silní ve svém pásmu. Samozřejmě i Aaron dělá chyby jako každý, ale je jich opravdu poskrovnu. Možná mu není dvacet, ale třiadvacet,“ uvedl v nadsázce pro deník Miami Herald.

Že je rodák z Windsoru neobyčejně talentovaný mladík se vědělo dlouho. Své kvality prokazoval v juniorské OHL a také v kanadských výběrech, což nezůstalo bez povšimnutí skautů. Ekblad je dokonce přesvědčil natolik, že si ho Florida předloni na draftu vybrala jako úplně první volbu.

A svůj nový tým rozhodně nezklamal. Ve své nováčkovské sezóně nasbíral na zadáka-zelenáče nadprůměrných 39 bodů a vysloužil si Calder Trophy, o kterou letos bojují třeba Artěmij Panarin, Dylan Larkin nebo Connor McDavid. Říká se, že druhá sezóna bývá nejtěžší, ale Ekblada jakoby se to netýkalo. Vysoký vousáč válí i letos, a dokonce se zdá, že výkony mužstva ze Sunrise jsou na něm více než závislé.

S Ekbladem to jde líp

Florida nastartovala v prosinci turbo a sbírala výhru za výhrou. Neuvěřitelná forma ji vynesla až na první příčku Atlantické divize, na které se od té doby vyhřívá. Pak ovšem 10. ledna přišel zápas s Edmontonem, v němž Matt Hendricks poslal Ekblada tvrdě na mantinel a způsobil mu otřes mozku. Panteři sice utkání dovedli do vítězného konce, ale bez svého elitního zadáka se museli v následujících dnech obejít.

Kdo čekal jen malou komplikaci v jinak suverénní jízdě, musel být nepříjemně překvapen. Mužstvo prohrálo všechna čtyři utkání, do nichž Ekblad nezasáhl. Do toho dalšího proti Chicagu už teenager nastoupil a světě div se, Florida od té chvíle uhrála dalších pět vítězství v řadě. S Ekbladem v sestavě tak do včerejšího duelu s Tučňáky uspěla dokonce sedmnáctkrát v řadě!

Svůj přínos ovšem přeceňovat nechtěl. „Pořád jsem součástí týmu, takže i když nejsem na ledě a prohrajeme, tak je to prostě porážka, která smrdí stejně. Je ale pravda, že jsem se chtěl vrátit ještě víc a klukům pomoct,“ nezastírá.

Když si Alexander Barkov v říjnu zlomil ruku, jeho parťák z útoku Jaromír Jágr pravil, že finský útočník je základním stavebním kamenem týmu. „Je to náš nejlepší hráč. Bude hrozně těžké ho nahradit,“ řekl pro místní tisk. Nyní se zdá, že hra mužstva stojí a padá spíše na Ekbladovi. Vždyť od jeho návratu na led Florida porazila už zmíněné Chicago, Tampu Bay a také nejlepší celek soutěže Washington. Tedy jeden špičkový tým vedle druhého.

Ve stopách Lidströma

Ekblad se i díky tomu jistým krokem dostává do povědomí také všem hlasujícím o Norris Trophy, jež se uděluje nejlepšímu obránci ligy. On sám však podobné úvahy brzdí a opakuje, že ještě zdaleka nedosáhl úrovně hvězd typu Drewa Doughtyho nebo Erika Karlssona.

„Důležité je si ovšem uvědomit, že mi pořád ještě není třicet. Stále mám spoustu času, abych se zlepšoval a tvrdě na sobě makal. A jelikož chci být skvělým hráčem, tak se můžete spolehnout, že pro to udělám vše. Zatím jsem v životě v podstatě ničeho velkého nedosáhl. Tak se na to dívám,“ zůstává nohama na zemi. Přesto neskrývá touhu po zisku prestižního ocenění. „Když jsem vyrůstal, jedním z mých snů bylo vyhrát Norris Trophy,“ svěřil se.

Jaké to je sošku získat, ví moc dobře Niklas Lidström, kterému se to podařilo dokonce sedmkrát. Co má s tímto příběhem společného legendární švédský zadák? Ekblad prožil dětství ve Windsoru, které leží hned na druhém břehu řeky vedle amerického Detroitu, tudíž jako malý velmi tíhl k Rudým křídlům. Není proto překvapením, že právě Lidström byl jeho nejoblíbenějším hráčem.

Když dostal Gallant otázku, zda by mohl Ekbladovu hru k někomu přirovnat, nezaváhal a vypálil právě Lidströmovo jméno. „Nejsem ale sám, kdo tohle říká – vlastně to tvrdí všichni. Nick je pochopitelně členem Síně slávy, takže je to trochu předčasné srovnání, ale přesto. Pokud si Aaron udrží výkonnost a bude na sobě dál pracovat, může kráčet ve stopách svého vzoru. Nevidím jediný důvod, proč by se mu to nemělo povést, protože nás o svých možnostech přesvědčuje každou noc. Opravdu je těžké věřit, že je mu teprve dvacet,“ znovu zpochybnil věk muže, který v letošní sezóně posbíral 22 bodů. 

V letošní sezóně to ještě na Norrisovu trofej zřejmě nepostačí, ale nebude to nejspíš trvat dlouho, než budou na Ekbladovo vítězství vypisovat bookmakeři jedny z nejnižších kurzů. Florida zkrátka v mladém bekovi našla poklad, na němž by mohla vystavět silnou éru. Vždyť Ekblad sebevědomě hlásí: „Chci tady s tímhle týmem vyhrát Stanley Cup.“

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.