bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Ani poklona, ani urážka Crosbyho. Thornton opravdu věří, že je Burns nejlepším hráčem na světě

21. ledna 2017, 14:00

Jakub Prchal

Centr San Jose Sharks Joe Thornton myslel svá prosincová slova vážně. Tehdy řekl, že je Brent Burns nejlepším hráčem na světě. Po výhře nad Los Angeles, na které se oba výrazně podíleli, tvrzení zopakoval. Podle mnohých je právě útočně laděný bek největším favoritem na zisk trofeje pro nejlepšího obránce ligy.

Nešlo o žádnou nadsázku, aby napumpoval svého spoluhráče ještě k lepším výkonům. Nechtěl ani urazit svého rivala Sidneyho Crosbyho, který mu vloni zhatil plány na zisk prvního prstene pro vítěze Stanley Cupu v jeho kariéře. Thornton opravdu věřil, že jeho parťák hraje na úrovni, kterou neviděl za dobu svého působení v profesionálním hokeji. Chtěl, aby lidé věděli, co si myslí.

„Už jen to množství minut, které on stráví v zápase, co dělá pro náš tým, jak se chová mimo led – myslím, že je to pravděpodobně něco, co jsme za posledních 100 let neviděli a nikdo to dříve nepovažoval za reálné,“ uvedl Thornton, kterému schází deset gólových přihrávek k tisícovce.

„Myslím, že je speciálním typem hráče. Vidím ho každý den. Vím, jaký obrovský talent v sobě ukrývá. Není jen nejlepším obráncem na ledě. Opravdu věřím, že je nejdominantnějším hráčem a že je tak dobrý, jako povídám,“ sděluje své dojmy hokejista, kterému nikdo v zámoří neřekne jinak než Big Joe.

Tato sezóna dělá z Burnse obránce hrajícího na výjimečně vysoké úrovni. Jeho devatenáctá trefa do sítě Los Angels vyrovnala rekord Paula Coffeyho ze sezóny 1985/1986 v počtu branek v prvních pětačtyřiceti zápasech. Připsal si už sedmačtyřicet bodů – na nejbližšího konkurenta v produktivitě obránců má náskok devíti bodů. Ve statistice gólů vede nad druhým Shea Weberem o neskutečných osm přesných zásahů.

V tabulce zisku kanadských bodů mezi útočníky je pak lepší pouze trojice Crosby, Malkin, McDavid. Průměrně stráví na ledě za jeden zápas pětadvacet minut, z toho dvě v oslabení. 

Čísla jasně říkají, že s Burnsem na ledě je tým mnohem častěji na puku než bez něj. Sharks daleko více střílejí a tráví čas v útočném pásmu. I díky tomu mu generální manažer kalifornského celku Doug Wilson nabídl odměnu ve formě osmiletého kontraktu na šedesát čtyři milionů dolarů.

„Myslím si, že ve všech situacích při zápasech je naprosto excelentní. Vždyť má ve statistice účasti na ledě +16, což je na beka, který tráví tolik času v oslabení, opravdu skvělé číslo. Nasazujeme ho proti těm nejlepším hráčům v lize,“ vysvětluje kouč Peter DeBoer. „Může hrát proti kterémukoliv hráči na světě a může na sebe být hrdý. Navíc přináší velký ofenzivní potenciál. Nejlepší na jeho hře však je obrana, v ní je naprosto neuvěřitelný,“ pokračuje DeBoer.

Když Sharks v roce 2011 učinili výměnu s Minnesotou, ještě nevěděli, jak zásadní krok ve své historii udělali. Tehdy ještě nebyl Burns tak spolehlivý v obraně jako dnes. Právě defenzivní práce mu byla vyčítána nejvíce. V posledních dvou letech si však podmanil i obranné pásmo. I díky tomu se z něj stává favorit číslo jedna na zisk Norris Trophy, která se uděluje nejlepšímu obránci sezóny.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.