bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Arizona prožívá krušné léto. Dostanou ji posily do play off?

4. srpna 2017, 8:00

Martin Schwarz

Jejich plán zůstává stejný, pouze se o jeho splnění bude pokoušet pozměněná sestava. Arizona Coyotes chtějí v příštích letech patřit mezi vážné adepty na Stanley Cup, nejdříve však musí dosáhnout na první metu, kterou je postup do play off.

Nejprve špatná zpráva. Arizona Coyotes nakoukli do vyřazovacích bojů naposledy v roce 2012, od té doby končí pravidelně ve spodních patrech tabulky Západní konference. Dobrým poselstvím je, že se mladý generální manažer John Chayka může přetrhnout, aby v co nejkratším čase dovedl do úspěšného konce přestavbu týmu. Pokud správně namixuje draftované mladíky a nedávno získané zkušené borce, má jeho mančaft šanci překvapit už v nadcházejícím ročníku.

Ale hezky popořadě. Jednoznačně největší mediální ohlas sklidil odchod veterána a ikony organizace Shanea Doana. Představitelé Kojotů oznámili, že čtyřicetiletému miláčkovi publika nenabídnou novou smlouvu, jelikož celek v rámci jeho přeměny omlazují a zkušený Kanaďan přesně nezapadá do herního konceptu. Loučením s Doanem však Chayka teprve odšpuntoval přehlídku změn před startem nového ročníku 2017-18.

Zkušenost v útoku i na modré

Ještě v červnu manažer Arizony sklidil uznání za příchod dost možná klíčových mužů nadcházející sezóny – obránce Niklase Hjalmarssona z Chicaga a útočníka Dereka Stepana z New York Rangers. Oba v ideálním hokejovém věku, oba schopni naložit na sebe porci zodpovědnosti. Hjalmarsson vyhrál s Černými jestřáby tři Stanley Cupy, Stepan v sedmi ročních u Jezdců nasázel 128 branek. Bývalý zadák Blackhawks by měl na modré čáře doplnit ostříleného Alexe Goligoskiho a arizonského beka číslo jedna Olivera Ekmana-Larssona. Stepan má pro změnu za úkol inspirovat mladé spoluhráče z útoku.

„Moc se těším a myslím, že u Coyotes se budu cítit o něco mladší,“ prohlásil Stepan pro novináře z webu nhl.com. „I když to v sedmadvaceti letech může znít zvláštně. Zároveň chci být lepším lídrem a hledat cesty, jak se zlepšovat ve všech druzích situací.“ Nikoho nemůže překvapit, pokud Ekman-Larsson dostane na dres kapitánské céčko a Stepan s Goligoskim se stanou alternativním kapitány. Všichni tři jsou dostatečně vyspělí a představitelé organizace v nich vidí jádro sestavy.

Tím zásadní škatulata neskončila. John Chayka vycítil, že je třeba zasáhnout také do brankoviště. Pětatřicetiletého Mikea Smithe odeslal do Calgary a od Rangers obdržel (společně se zmíněným Derekem Stepanem) gólmana Anttiho Raantu.

Finský šikula zejména v uplynulé sezóně ukázal, že umí odchytat skvěle několik zápasů po sobě, leč jeho dosavadním maximem je 30 utkání za rok, povětšinou plnil roli náhradníka. Ať už to bylo u Rangers, nebo předtím v Chicagu. Na Raantovi bude hodně záležet, jestli se Coyotes odrazí vzhůru již během příštích měsíců. Pouštní psi se totiž netají tím, že by měl být od začátku jasnou jedničkou. I když Arizona příchodem Hjalmarssona posílila na beku, Raanta musí i nadále očekávat, že na něj ve většině utkání půjde pořádná várka střel.

Nový trenér a mladé pušky

Když změny, tak pořádné. Jakmile došlo k vylepšení postu obránce, útočníka i brankáře, přišel na řadu ten poslední, tedy trenérský. Dave Tippett po osmi sezónách u týmu končí, nahradí jej Rick Tocchet, jenž naposledy zastával funkci asistenta trenéra u pittsburských šampionů. Do neznáma ovšem nejde, v dresu Coyotes hrával v letech 1997-2000 a jako pomocník hlavního kouče na stejném místě působil ještě před deseti lety.

„Myslím, že v Pittsburghu se toho za poslední roky naučil opravdu hodně,“ upřesnil manažer Chayka, proč třiapadesátiletého muže angažoval. Tocchet je známý pro svou dobrou komunikaci s hráči a jeho úkol tím pádem zní jasně: pozitivním způsobem ovlivnit arizonské mladíky, kteří před sebou mohou mít hvězdnou budoucnost. Na Ricku Tocchetovi bude, aby z nich dostal co možná nejvíc.

A že má Arizona mladých pušek k dispozici požehnaně. O pozici na výsluní zabojuje dvacetiletý centr Dylan Strome, devatenáctiletý Američan Clayton Keller nebo chicagský rodák Christian Fischer, ten v předchozím hokejovém období za Kojoty odehrál 7 duelů. Nemluvě o dalších hokejistech, kterým je 22 let nebo méně. Max Domi, Anthony Duclair, Christian Dvorak či Lawson Crouse a obránce Jakob Chychrun. Ti všichni potřebují dokázat, že do obrozené party Coyotes patří.

„Neříkám, že hned teď postoupíme do play-off a vyhrajeme Stanley Cup,“ nechal se slyšet trenér Rick Tocchet. „Ale udělám vše pro to, aby se hráči den ode dne zlepšovali, tudy vede cesta k úspěchu.“ 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.