bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Batman a Rittich. V Calgary zbožňují svého nového hrdinu

17. února 2018, 15:35

Jan Kukrál

Na ten zákrok se dá dívat pořád dokola. Poslední vteřiny bitvy s Nashvillem se hráčům Calgary vlečou. Těžce brání jednogólové vedení, šestice Predátorů je svírá v obranném pásmu, puk lítá ze strany na stranu. Konečně rána zleva, jenže ten chlápek s Bartem Simpsonem na masce ji vykopává. Ještě není konec, na dorážku číhá Kevin Fiala, míří do zcela odkryté brány! A pak už jen zvedá ruce nahoru, ale po radosti ani památky. Místo toho zmateně ukazuje do všech stran, protože někdo přece musel vidět, že to byl gól.

Nebyl. David Rittich neskutečně mrštným rozštěpem jeho střelu zastavil. Přemístil se tak prudce, že se mu zasekla lapačka uvnitř branky a horko těžko ji vytahoval, aby pokryl i finální pokus nevěřícího Fialy.

Nashvillský forvard proklínal štěstěnu, jenže ta s tím nemá co dělat. Tady šlo o něco jiného. O výsledek dlouhodobé tvrdé práce. O bojovný charakter, který se nikdy nevzdává. O zásah v poslední chvíli, kdy už nikdo jiný pomoci nemohl. V jednom okamžiku se setkalo několik okolností, bez kterých se příběh žádného hrdiny neobejde. Možná i proto sáhl trenér Calgary Glen Gulutzan ke komiksovému přirovnání.

„Být Batman nebo Robin, to je sakra rozdíl. A právě teď u nás nosí netopýří oblek David. Je to pro něj velká příležitost k dalšímu růstu.“

Gulutzan narážel na fakt, že hlavní gólmanský trumf Plamenů Mike Smith kvůli zranění nemohl nastupovat, takže se do světla reflektorů musel postavit jeho současný a v mužstvu velmi oblíbený parťák. Jak se pětadvacetiletý Čech do této pozice vlastně dostal?

Pověst dříče získal už před příchodem do NHL

Kouč brankářů Calgary Jordan Sigalet vzpomíná: „Posílali mi jeho videa z Evropy a já jsem byl úplně unešený. Jaký je bojovník a co všechno v bráně dokáže… Dokonce jsem se chvíli bál, že mi od skautů chodí jen záznamy jeho dobrých utkání, až později jsem si uvědomil, že prostě žádná špatná nemá.“

Mít na své straně trenéra gólmanů se vždycky hodí, Rittich Sigaleta ohromoval i po přesunu do AHL: „Občas navštěvuji tréninky na farmě a musel jsem se ostatních ptát, jestli David takhle maká jen proto, že tam jsem. Samozřejmě mi řekli, že tohle je pro něj standard. A věřte mi, že pro takového kluka se pak hráči v poli při zápase můžou přetrhnout.“

Rittichův poctivý přístup ho dovedl až do NHL, kde se mu dál vyplácí. Sám Gulutzan v rozhovorech zmiňuje, že na některých trénincích je nemožné tohohle fanouška Simpsonových překonat. A často naráží také na další aspekty jeho osobnosti – smysl pro humor a milou povahu. Hráči i trenéři ho zkrátka mají rádi.

V zámoří si získal respekt už tím, jak zápasil s jazykovou bariérou – stejně jako střelcům v NHL se jí postavil čelem. Vtipnou historku k tomu má opět Signalet: „Když k nám přišel, neuměl anglicky ani slovo. Přesto trval na tom, že svůj první rozhovor pro média zvládne sám. Ok, musí se mu nechat, že to zkusil,“ směje se, „ale jelikož by to interview takhle trvalo nejspíš několik hodin, poslali jsme mu na pomoc jeho agenta. I tak se nám moc líbila nebojácnost, kterou projevil. To je zkrátka vlastnost, jakou v týmu chcete.“  

Je důležitým členem party

Přesto si z Ritticha kvůli angličtině dodnes v dobrém utahují. Gulutzan pobavil novináře při odpovědi na otázku, co říká nová jednička Calgary na svoje větší vytížení v NHL, jak to bere a snáší, jestli si s ním o tom trenéři povídají, když je to pro něj všechno nové.

Gulutzanova reakce: „My mu nic neříkáme. A zároveň doufáme, že on ničemu nerozumí, že nechápe naše skvělé plány. Prostě ho posíláme do brány, zachytá, později z brány zase odjede. Podle mě pak chodí po hale a vůbec netuší, co se děje. Rádi bychom to tak nechali i dál.“

Ano, v Calgary je momentálně veselo. Mančaft šlape, vyhrává těsné bitvy s těžkými soupeři, směrem k play off si uchovává velmi nadějné vyhlídky. Vědí, že jim záda kryje silná dvojice a že ani s Rittichem v bráně se jejich šance na vítězství nijak nezmenší.

Ostatně v devíti mačích, do kterých nastoupil od začátku, má bilanci 6 – 1 – 2, takže zatím pouze jedinkrát nedovedl Plameny k bodům. Na nováčka v nejlepší hokejové lize světa to je celkem heroický výkon. Co tedy přímo David Rittich říkal na Gulutzanovo přirovnání s Batmanem a Robinem, když mu ho novináři vysvětlili?

„Sorry, ale nějak tomu nerozumím...“ odvětil se smíchem.

Tak snad ho dobrá nálada neopustí ani dnes po duelu s Floridou, kde by měl znovu nasadit masku a proměnit se v postrach útočníků soupeře.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.