bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Benn dospěl ve skutečného vůdce týmu. V Dallasu věří, že je dovede do play-off

9. října 2015, 12:00

David Baláš

V opravdového lídra se před letošní sezónou proměnil kapitán dallaských Hvězd Jamie Benn. Chválou na něj nešetří funkcionáři týmu ani jeho spoluhráči. Za všechny lze zmínit slova prezidenta klubu Jima Litese. „Nikdy byste si nepomysleli, že veterán, jakým je Aleš Hemský, bude někoho následovat. Ale opak je pravdou, Jamie ho vede jako malého kluka. Není moc hráčů v lize, kteří by tohle dokázali,“ vyznal svůj obdiv. Benn je po zisku své první Art Ross Trophy sebevědomý a připravený dovést Dallas po roce znovu do play-off.

Ještě před dvěma lety by si Lites ani generální manažer Jim Nill nedovedli představit, jaký poklad z šestadvacetiletého forvarda vyroste. Zdálo se totiž dočista nepravděpodobné, že by z toho nesmělého a nejistého kluka měl být vůdce týmu. Proto nemohli uvěřit tomu, když v přípravném období před novou sezónou Benna pozorovali, jak během tréninků hecuje a jde příkladem svým spoluhráčům.  

Nyní Nill s Litesem hýří optimismem a věří, že právě vyzrálost kapitána mužstva bude klíčovým faktorem, který posune Dallas do role vážného adepta na postup do vyřazovacích bojů. „Můžete vidět jiskření v jeho očích. Chce hrát a chce vyhrát,“ prohlásil Nill. „Je to jeho čas a on to ví. Je si vědom toho, kde se tým nachází a co je zapotřebí udělat pro úspěch. Zatímco předtím byl mužem, teď je skutečným mužem,“ dodal.

Po pochybách kapitánem

Kouč Lindy Ruff poprvé Benna potkal v roce 2012 a na rovinu přiznává pochyby, které tehdy o útočníkovi měl. „Nebyl jsem příliš nadšený z toho, na jaké úrovni se nacházel. Ještě rok nato jsem nebyl příliš spokojený, ale pak se to zlomilo,“ řekl a pokračoval: „Jamie za poslední dva roky opravdu udělal neuvěřitelný krok dopředu. Hlavně v tom, že se najednou nebojí předstoupit před hráče a promluvit k nim. Myslím, že se nyní cítí pohodlně,“ vysvětlil.

Když Benn dříve mluvil s Ruffem nebo Nillem, při rozhovoru klopil oči k zemi. Jaká to změna proti současnosti, kdy sám od sebe navštěvuje jejich kanceláře, aby prodiskutoval některé důležité skutečnosti. „Je fascinující sledovat jeho proměnu,“ uvedl Nill.

19. září 2013 vedení klubu oficiálně představilo Benna, jehož vzorem byl legendární Joe Sakic, jako nového kapitána Stars. Nill s Ruffem byli zvědaví, jak se tato změna projeví na hře mladého útočníka a celého mužstva. Benn se jim odvděčil 79 body v 81 zápasech a posunutím klubu do play-off. V minulé sezóně se ještě zlepšil a výsledkem bylo 87 kanadských bodů. Blýskl se zejména v závěru, když v posledních třech utkáních vyprodukoval deset bodů a doslova pro sebe ukradl trofej Arta Rosse.

Z introverta pod světla reflektorů

Samotný Benn svoji proměnu popsal jako opuštění své komfortní zóny, což bylo nezbytné pro to, aby se mohl stát lídrem. Vysvětlil to tím, že od přírody je spíše stydlivý a introvertní člověk. „Myslím, že bylo nezbytné se pochlapit a stát se vůdcem. Býval jsem tím, kdo klade otázky, ale nyní jsem v pozici toho, kdo je zodpovídá,“ uvažoval.

Jedním ze strůjce stvoření „nového Benna“ je bezesporu Tyler Seguin. Věčně dobře naladěný chlápek s devadesát jedničkou na zádech, který miluje pozornost. „Je rozhodně rád ve světle reflektorů, takže mu musím svým způsobem poděkovat, že mě vytáhl z mé komfortní zóny,“ ocenil svého spoluhráče Benn.

Právě Seguin si nemůže vynachválit povahu svého kapitána a dobrého přítele. „Když se podíváte na sociální sítě, jen těžko s ním najdete fotku. To, jak je pokorný, z něj dělá skvělého člověka,“ vyjádřil se. „Všichni jsme loni chtěli vyhrát bodování soutěže, ale není nikdo lepší, kdo by ji skutečně mohl ovládnout, než Jamie, protože je opravdu nesobecký. Můžete si být jistí, že mu to nestoupne do hlavy,“ řekl.

O jeho příkladném vůdcovství svědčí i situace ze závěru loňské základní části. Když zbývalo už jen pár zápasů a Dallas již neměl šanci proniknout přes kvalifikační síto do nadstavbové části, byl to Benn, kdo své spoluhráče donutil hrát naplno až do konce. „Pořád jsme měli práci a já chtěl jít dobrým příkladem. Vletět na hřiště a nechat tam duši. Nehrajete totiž pouze pro sebe, ale taky pro celou organizaci a pro město. Musíte k tomu chovat respekt,“ pronesl až posvátně.

Tým kolem sebe má

Výhodou pro Benna je, že má v týmu dostatek kvalitních hráčů, kteří by mu v cestě za vytouženým play-off mohli pomoci. Ať už se jedná o zmíněného Seguina, Jasona Spezzu a Codyho Eakina nebo nově příchozí Patricka Sharpa s Johnny Oduyou. Ani brankářský post by neměl představovat slabinu, neboť mužstvo disponuje velice slušnou dvojicí Lehtonen – Niemi.

Navíc jak říká Nill, i průměrné hráče dokáže Benn udělat lepšími. „Dokáže se postarat o to, aby po jeho boku někteří kluci vyrostli. A to je přesně to, co správní lídři dělají,“ uzavřel chvalozpěv.

Bude proto velmi zajímavé sledovat, jak se Bennově družině podaří zahájit rok a zda dokáže muž s céčkem na hrudi nasbírat ještě více bodů než loni a zase o něco více přiblížit svůj tým bojům o Stanley Cup.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.