bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Bergeron mezi křídly. Palát se dočkal výjimečné poklony, prý má na Selke Trophy

6. ledna 2015, 10:00

Tomáš Zatloukal

Jsme zvyklí vídat v jeho podání především výborné přihrávky a pěkné branky, Ondřej Palát si přesto získává respekt Jona Coopera, hlavního kouče Tampy Bay Lightning, z jiného důvodu. V "Dynamickém triu" hraje nejvíce zodpovědně, poctivě se vrací a buduje si pověst hokejového univerzála. Prý brání a útočí na takové úrovni, že by mohl získat Selkeho trofej. Jako první křídlo od roku 2003, kdy zvítězil slavný Fin Jere Lehtinen. Jinak je prestižní ocenění pronajaté centrům.

"Myslím, že kdyby se v naší kabině volil vzor, podle kterého by chtěli hrát a trénovat ostatní, bral by Palát všechny hlasy," smekl Cooper před rodákem z Frýdku Místku. V rozhovoru pro NHL.com vychválil českého mladíka, který na jaře marně kandidoval na Calderovu trofej, až do nebes. Ze srdce mu přeje jiné, možná daleko hodnotnější ocenění. Aby jej získal, musel by v očích hokejové veřejnost předběhnout zaběhlé všeuměly Patrice Bergerona, Pavla Dacjuka, Jonathana Toewse nebo Ryana Keslera.

Sám Cooper Paláta k Bergeronovi, asi nejkomplexnějšímu hokejistovi současnosti, přirovnává. "Pro mě je Bergeronem mezi křídly. Ale je to jen můj názor." 23letý borec si odvážnou komparaci zaslouží, kromě 22 plusových bodů v tabulce pravdy (třetí místo v NHL) jej šlechtí také 24 odebraných puků, Bergeron je na tom jen o tři ukradené kotouče lépe. U Paláta musíme vyzdvihnout také 32 zblokovaných střel, z forvardů Blesků je na tom lépe jedině Brian Boyle. Už chápete, odkud se berou řeči o Palátově skvělé defenzívě?

Cooper je ze hry loňského olympionika opravdu nadšený. Dokonce natolik, že právě něj, nikoliv Tylera Johnsona, pátého muže kanadského bodování NHL, označuje za motor "Dynamického tria" (více o vynikající formaci, jedné z nejlepších v současném hokeji, čtěte v článku Davida Motlocha zde). Či spíše za brčko. "Jsem přesvědčený, že právě on je slámkou, která v téhle lajně míchá pitím," pronesl respektovaný trenér, jehož by letos nemusela minout Jack Adams Award (naposledy prohrál s Patrickem Royem).

Že by mohl Palát po takových komplimentech zpychnout? Toho se nebojte, Cooper vyhlášeného dříče charakterizuje stručně a jasně: "Bojuje, maká, sbírá body a neodmlouvá." Právě díky takové morálce se bývalý hráč Vítkovic stále zlepšuje. Třeba jeho statistika Corsi se oproti minulému ročníku razantně zvedla, na úctyhodných 57,7 procent. Sám hráč k tomu skromně podotýká: "Vždy jsem se snažil hrát zodpovědně, to je prostě můj styl. Nejdříve se musím postarat o to, abychom neinkasovali a pak můžeme přejít do ofenzívy."

Cooper i celá organizace Tampy Bay si může mnout ruce, v Palátovi získali opravdový poklad. Nenápadně zakopaný v sedmém kole draftu 2011. Až úsměvně vysokou pozicí připomíná dalšího z elitních centrů, Dacjuka. Toho si Detroit Red Wings před patnácti lety zarezervovali na 171. místě. Herním stylem se pak Palát podobá mezi křídly Mariánu Hossovi, dalšímu přehlíženému čekatelovi na "Selkeho". Teprve čas ukáže, jestli vítěz Calder Cupu z roku 2012 dosáhne jejich velikosti. Našlápnuto má skvěle, takže jen tak dál!

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.