bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Bergeron platí v Bruins za jednoho z nejlepších centru v historii klubu, shodly se klubové legendy

17. února 2018, 11:30

Pavel Golasowski

Nejlepším centrem, který kdy oblékal dres Bostonu Bruins, je bezesporu bývalý kanadský hokejista a člen Hokejové síně slávy Phil Esposito. Pětasedmdesátiletý útočník hrál za Boston na přelomu 60. a 70. let 20. století. V 625 zápasech si připsal 1012 bodů (459 gólů, 553 asistencí). Produktivnějšího centra Bostonu bychom hledali marně. Ale kdo je pro Bruins centr číslo dvě? Bývalé hvězdy Bostonu mají jasno – Patrice Bergeron.

Server NHL.com vyzpovídal legendy a bývalé hráče Medvědů, aby zjistil, kdo je po Espositovi druhým nejlepším centrem v historii klubu, patřícího do tzv. skupiny Original Six.

„Měli spoustu skvělých hráčů,“ řekl bývalý centr Bruins Peter McNab v úterý večer při příležitosti oslav 40. letého výročí od sezóny 1977-78, kdy v řadách Bostonu Bruins bylo 11 hráčů, kteří na konci sezóny překročili hranici 20 gólů, což je platný rekord NHL. „Je to těžká volba. Pokud bychom dali dohromady all-stars tým Bostonu, tak prvním centrem by byl bezesporu Esposito. Ale dvojkou nebo trojkou by byl Patrice Bergeron, ale spíše dvojkou.“

A čísla dávají McNabovi za pravdu. Dvaatřicetiletý Kanaďan odehrál za Bruins 949 zápasů, což ho řadí na klubové páté místo, v počtu střelených branek, asistencí a celkového zisku bodů je sedmý (286 gólů, 436 asistencí a 722 bodů).

Jako centr je druhým nejproduktivnějším hráčem, samozřejmě za Espositem. 

„Je strašně dobrý v defenzivní činnosti. On přesně ví, kde má být a co hrát,“ pochválil Bergerona jeden z členu 1977-78 Bostonu Bruins Jean Ratelle. „Neprohrává souboje 1 na 1 a jako útočník je samozřejmě skvělý i při plnění ofenzivních povinností.“

Dávat góly nebyl nikdy pro Patrice Bergerona primární úkol. Útočník, jenž postavil kariéru na kvalitní defenzivní práci, za kterou byl oceněn trofejí Franka Selkeho pro nejlepšího bránícího útočníka, ale umí dávat i góly. Od roku 2003, kdy se poprvé představil fanouškům NHL, již třikrát pokořil hranici 30 branek, včetně sezóny 2015-16 s jeho nejlepším výsledkem 32 branek. Pokud se nestane nic neočekávaného, tak by měl posunout svůj rekord o nějaký ten pomyslný stupínek výše, neboť již teď má na kontě 27 gólů a do konce základní částí zbývá Bruins odehrát 27 zápasů. 

„Je to bezesporu fenomenální hráč. Vyhrál Stanley Cup (2011) a má dvě olympijská zlata (2010,2014). Prostě umí vyhrávat. Myslím si, že má schopnost pozvednout hru celého týmu, a to je hrozně cenné. Takových hráčů je málo, ale on je jeden z nich,“ sklonil poklonu před Bergeronem Peter McNab.

Po boku Bergerona již několik let pravidelně nastupuje další elitní útočník Brad Marchand. K těmto dvěma ostříleným borcům se propracoval mladý David Pastrňák a dnes je toto trio postrachem NHL. 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.