bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Berglund volným hráčem nebude, Blues se nově upsal na pět let

25. února 2017, 14:00

David Jahoda

Měl patřit ke žhavému zboří během posledních hodin před uzávěrkou přestupů, potažmo v létě na trhu s volnými hráči. Ani jedna z variant se však nenaplní. Švédský útočník Patrik Berglund bude i nadále součástí organizace St. Louis Blues, se kterou podepsal novou smlouvu, která mu zaručuje setrvání v týmu na dalších pět let s průměrnou roční gáží 3,85 milionu dolarů za sezonu.

Osmadvacetiletý Švéd od chvíle, kdy jej představitelé St. Louis Blues povolali během draftu v roce 2006 na pódium, nikdy nehrál v NHL za jiný tým. Celkově za Blues odehrál 615 zápasů v základní části, během nichž nastřádal 286 bodů za 145 gólů a 141 asistencí. V play off pak přidal dalších 22 bodů (10+12) za 49 střetnutí. 

Jeho láska k organizaci i městu byla známá, navíc to potvrdil i začátkem tohoto týdne. „Chtěl bych stále být součástí týmu Blues,“ prozradil. „Myslím si, že v týmu i vedení klubu ví, že tu chci zůstat,“ nechal se slyšet Berglund, který letos kroutí v barvách St. Louis už devátou sezonu.

Jeho touha zůstat na stejném místě ve stejném mužstvu zřejmě měla velký podíl na tom, že kývl na prakticky stejné finanční podmínky jako měl doteď. Jeho stávající tříletý kontrakt, který mu vyprší po konci aktuální sezony, mu ročně vynášel 3,7 milionu dolarů. V následujících pěti sezonách si polepší jen o 150 tisíc dolarů.

I když Berglund pět sezon za sebou nedokázal překonat alespoň čtyřicetibodovou hranici, nelze pochybovat o tom, že má kvality na to nejlepší hokejovou ligu světa hrát. V létě na trhu s volnými hráči by si tak ve spolupráci se svým agentem možná byl schopen vyjednat i výhodnější podmínky smlouvy, jenže se rozhodl zůstat.

I generální manažer Blues Doug Armstrong musí být rád, za jakou cenu se mu povedlo vytáhlého Švéda podepsat. A co možná stálo mimo jiné za tím, že se k takovému kroku v St. Louis odhodlali? V prvních třiceti zápasech dal Berglund sice jen jednu branku, v dalších třiceti duelech ale procitl, nasázel 16 branek a po Vladimiru Tarasenkovi je druhým nejlepším střelcem mužstva.

Jen těžko předpokládat, že si takový střelecký apetit dokáže Berglund udržet. Ovšem i kdyby ne, Blues mají i tak dostatek hráčů, kteří se střílením gólů příliš problémy nemají. Skoro vše tedy nasvědčuje tomu, že nová smlouva Patrika Berglunda snad nemá žádný háček.

Berglundův nový kontrakt by nemusel mít jen klady

Novináři Stevenu Conklinovi píšícímu pro zámořský web bleedinblue.com se ale příliš nepozdává délka kontraktu. Říká, že vedení Blues podepisuje hráče ve špatném pořadí. Zmiňuje třeba smlouvy s Finem Jorim Lehterou či obráncem Jayem Bouwmeesterem, které výrazně přispěly k tomu, že nyní Blues nebudou schopni udržet ve svém kádru Kevina Shattenkirka. A jisté potíže by znovu mohly nastat. V létě totiž bude potřebovat novou smlouvu nadějný bek Colton Parayko, za rok zase útočník Robby Fabbri. 

Na druhou stranu, už několikrát jsme v NHL byli svědky, že hráči zažívají svá nejlepší léta až po třicítce a Patriku Berglundovi je teprve 28 let. Třeba nakonec bude tento kontrakt pro Blues výhodný, nebo možná ještě výhodnější, než se na první pohled jeví. 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.