bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Bitvy, které změnily hokejový svět. Série století slaví 45. narozeniny

2. září 2017, 20:00

Václav Jáchim

Dneska jde o běžné duely, byť nepostrádají náboj a rivalitu. Ale na přelomu 60. a 70. let minulého století si nikdo nedovedl představit, že by se utkali hvězdní profesionálové z NHL se sovětskou sbornou, která na olympijských hrách a světových šampionátech zpravidla válcovala konkurenci jako nákladní auto angličáka. Dva hokejové i politické světy, dvě strany železné opony v dobách studené války. Pak ale došlo na akci, která přepsala historii

V září 1972 odstartovala Série století, během níž se utkali tehdejší nejlepší hokejisté planety. Dnes je to přesně 45 let, kdy Montreal hostil první zápas. A pro Kanadu znamenal tvrdý direkt. Špičky NHL podlehly sovětské mašině na úvod vysoko 3:7. Další bitvu už javorové listy ovládly 4:1, celkem došlo na osm utkání (po čtyřech v Kanadě a Moskvě), u vytržení byly milióny fanoušků. Zápasy zaznamenali i ti, kteří se o hokej jinak zajímali jen okrajově.

Série století překonala sportovní hranice, šlo o soupeření Západu proti Východu. Se vším všudy. Nádherný hokej plný gólů a kombinací přinesl i bitky nebo některé věci, které mezi mantinely nepatří. Bob Clarke seknutím hokejkou do nohy zranil Valerije Charlamova, čímž nepolapitelného bruslaře vyřadil ze hry, Boris Michajlov zase v jedné vypjaté chvíli kopal bruslí do Garyho Bergmana.

Ale nikdo nemohl čekat hokejovou limonádu. "Sověty jsme nenáviděli, chtěli jsme je zničit, zašlapat do ledu," přiznal po letech Ron Ellis. "Pořád nám předhazovali, jak jsou hráči NHL nejlepší na světě. Šli jsme do toho s tím, že ukážeme, co umíme," připomněl zase Boris Michajlov. Sovětská sborná sice na jaře 1972 nezískala v Praze titul mistrů světa, přesto v Evropě neměla konkurenci. A NHL? To byl svět sám pro sebe. Kanaďané od roku 1970 bojkotovali světové šampionáty, Američanům chyběla výkonnost. O medaile tudíž na MS hráli vlastně jen Sověti, Čechoslováci a Švédové.

Příchod Evropanů do NHL byl v plenkách, pionýry jako  Švéd Sterner nebo Jaroslav Jiřík měli za Atlantikem trošku za exoty. V téhle zvláštní době působily zápasy mezi Kanadou a Sovětským svazem jako utopie, ovšem nakonec se Série století narodila. Vlastně tak trochu náhodou. Sekretář kanadského velvyslanectví v Moskvě Gary Smith si v listu Izvestija přečetl článek novináře Borise Fedosova o tom, jak sbornou vlastně už unavují neustálá vítězství nad evropskými soupeři.

Smith se za Fedosovem vypravil a oba se u láhve vodky zasnili, jak úžasná by byla konfrontace nejlepších hráčů Kanady a Sovětského svazu. Myšlenka se později dostala do reálné úrovně, kanadský premiér Trudeau kvůli tomu dokonce jednal se sovětským protějškem Kosigynem. A nemožné se podařilo, Série století byla na světě. Soupeři k ní přistoupili odlišně. Sborná v trénincích zařezávala od počátku července, profíci z NHL si nechtěli krátit volno, do práce se dali až v polovině srpna.

I to vysvětluje drtivou porážku z první bitvy v Montrealu. "Naši hráči neměli k Sovětům dost respektu. Nikdo z nich nevěřil, že je soupeř kvalitní," postěžoval si legendární kouč Harry Sinden. Celá Kanada si myslela, že domácí miláčci slupnou soka jako malinu. Ovšem Sověti dorazili pořádně motivovaní. "O NHL jsme moc nevěděli, byl to mýtus o dokonalých hokejistech. My měli strach – a ten nám pomohl," přiznal Boris Michajlov. Sborná šla do utkání vybavena spoustou informací o soupeřích, naopak borci z NHL toho o protivníkovi moc nevěděli. Vítězství Sovětů 7:3 způsobilo v kolébce hokeje šok, Moskva najednou chtěla víc. "Doma měli obavy, abychom nedostali debakl. Po prvním zápase pak přišel pokyn, abychom vyhráli i zbylých sedm," usmál se po letech Vladimír Petrov.

Po čtyřech bitvách v Kanadě měli domácí na kontě jednu výhru a remízu, další dva souboje ovládli Sověti. Série století se přesouvala do Moskvy a hvězdy NHL vyprovázel ve Vancouveru pískot. "Kanada je mou vlastí a já budu hrát na 150 procent, abych jí zajistil vítězství," řekl Phil Esposito. Svěřenci Harryho Sindena už dobře věděli, s kým mají tu čest. Z ledabylých primadon se stal skutečný tým, odvety už byly lepší. Kanaďané v hlavním městě komunismu vyhráli třikrát, sborná jen jednou. Celkově vyrovnanou bilanci zlomily však javorové listy až v poslední bitvě, 28. září rozhodl osmé utkání v čase 59:26 Paul Henderson. Kanada vyhrála 6:5 a tahle trefa je pro kolébku hokeje největší hokejovou událostí všech dob.

V Moskvě to bylo pořádně vyhrocené. Kanaďanům pili krev němečtí rozhodčí Baader s Kompallou. Jejich verdikty štvaly profesionály natolik, že před osmým utkáním šéf výpravy Eagleson hrozil odletem týmu, pokud nedojde ke změně. Řízení rozhodujícího střetnutí se ujal nedávno zesnulý Rudolf Baťa, jeho plánovaný kolega Švéd Dahlberg ovšem nakonec odmítl, proto znovu nastoupil Kompalla. Cestou domů se zámořský výběr zastavil v Praze, skvělý duel proti československé reprezentaci zachraňoval čtyři vteřiny před koncem vyrovnáním na 3:3. Pak už následoval návrat domů. Kanaďané vítali hokejové miláčky, jako by se vraceli z vítězné války. "Bral jsem to tak, že reprezentujeme svobodný svět. A Sověti jsou ti špatní. Ale v Moskvě jsem zjistil, že je to všechno ještě trochu jinak," poznamenal Phil Esposito.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.