bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Blashill si přivedl do Detroitu nového kouče brankářů. Mrázek má dál jeho důvěru

18. května 2016, 16:00

Jiří Lacina

Byla to logická volba. Jeff Salajko nastoupí od příští sezóny v Detroitu jako nový trenér brankářů; třeba proto, že zná dobře osobně Petra Mrázka, anebo proto, že zná dobře osobně Jeffa Blashilla - hlavního kouče Red Wings, který si jej pro tuto práci do prvního týmu vytáhl.

Ke jmenování došlo ihned poté, kdy Grand Rapids Griffins, farma Detroitu, vypadli z play off American Hockey League. Jednačtyřicetiletý Salajko zde strávil tři sezóny, teď se těší na novou výzvu. V Detroitu nahradí Jima Bedarda, jenž trénoval brankáře tradičního klubu 19 let. Nyní mu skončila smlouva, která se nebude prodlužovat.

„Viděl jsem jeho schopnosti z první ruky, když pracoval s Petrem Mrázkem,“ zavzpomínal na časy společně strávené na farmě Blashill. „Taky jsem viděl, jak se pod ním zlepšili Jared Coreau nebo Tommy McCollum. Má výborný vztah s Jimmym Howardem. Nabízí všechno, co jsem hledal. Určitě to bude dobrá volba.“

První kouč Red Wings věří v Salajkovy učitelské schopnosti. „Sal s námi byl v tréninkovém kempu, pracoval na ledě se všemi gólmany. Znalost našich brankářů a jejich znalost jeho osoby mu usnadní celý přechod. Oba máme podobný pohled na to, jak brankáře vést. Používá jednoduché metody k osvojení návyků. Podle mě je to úspěšný model jak učinit brankáře lepšími.“

Mrázka znám, věřím mu

Zmiňovaný Petr Mrázek má za sebou zvláštní sezónu. První polovinu měl výbornou, vévodil některým statistikám a odvážnější novináři ho začínali jmenovat mezi možnými adepty na Vezina Trophy pro nejlepšího brankáře základní části. Pak ale přišlo zhoršení a postupná ztráta pozice, kterou si vybojoval zpátky Howard. V play off dostal opět na chvíli šanci Mrázek.

Jeff Blashill vylučuje, že by Mrázkův problém byla nevyrovnanost výkonů. „V určitou dobu zpomalil, nebyl tak dobrý, jak asi sám chtěl,“ řekl kouč. „Na druhou stranu je nutné říct, že ani tým jako takový nehrál před svými brankáři v té době zrovna dobře. Strávil jsem s Petrem několik sezón, vím, že nevyrovnanost není jeho problém.“

„Řekl jsem mockrát, že má výjimečné schopnosti, hlavně po mentální stránce. Není nervózní, má krátkou paměť, užívá si každý okamžik, je velmi soutěživý. Myslím, že je zde určitý prostor pro zlepšení v technické stránce. Jakmile zlepšíte tuhle věc, umožní vám to rychleji se vrátit do zápasu, který třeba ztrácíte,“ dodal na Mrázkovu adresu.

Salajko má prý připravit tréninkový plán na léto jak pro Mrázka, tak pro Howarda. „Doufejme, že se vrátí do kempu v lepší formě, než byli,“ věří Blashill.

Otázka zní, zda se vrátí do tréninkového kempu oba? Petru Mrázkovi skončila smlouva, podle které si vydělával pouhých 738 tisíc dolarů ročně. Kvůli jednání o novém kontraktu dokonce odmítl letět na mistrovství světa do Ruska, aby neriskoval možné zranění. Očekává se, že uzavře buď dlouhodobý nebo kratší dvouletý „překlenovací“ kontrakt, na který se naváže delší smlouvou později.

Noviny odhadují roční výdělek pro českého muže v masce na 4 milióny dolarů. Jimmy Howard má aktuálně ještě tři roky smlouvu se stropovou zátěží 5,292 mil. dolarů. Oba najednou si Detroit za tyto peníze asi nebude moci dovolit. Podle serveru Michigan Live se klub „pravděpodobně“ pokusí Howarda vyměnit, což ale s jeho smlouvou nebude snadné.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.