bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Blíží se záhada jménem Ilja Kovalčuk k rozřešení?

4. července 2017, 16:00

Michal Janoštík

O Kovalčukovi už toho bylo napsáno hodně. Hvězdný Rus opustil tým New Jersey Devils a zanechal jej v nezáviděníhodné pozici. Po několika letech je zde však šance na to, aby Ďáblové přeci jen něco z jeho podpisu měli. Kovalčuk by se totiž rád vrátil do NHL. A hlavní slovo má v této situaci GM Devils Ray Shero.

Ilja Kovalčuk se do NHL dostal na draftu v roce 2001, kdy si jej z pozice jedničky vybrala Atlanta Thrashers. V roce 2010 se stal součástí velké výměny a zamířil do Devils. Výměna tehdy zněla takto: Do NJD zamířil Ilja Kovalčuk, Anssi Salmela a výběr ve 2. kole draftu 2010 (vybrán Jon Merrill). Na druhou stranu putoval Johnny Oduya, Nickals Bergfors, Patrice Cormier, výběr v prvním kole draftu 2010 (později vyměněno do Chicaga, které si vybralo Kevina Hayese) a výběr ve druhém kole draftu 2010 (opět později vyměněno do Chicaga, které si vybralo Justina Holla).

Ruská hvězda v NHL celkově nasbírala 816 bodů v 816 zápasech (417 gólů a 399 asistencí). Poté se ale rozhodla, že 11. července 2013 dobrovolně odejde z NHL. Hlavním důvodem mělo být stěhování za rodinou, mnozí však tvrdí, že šlo hlavně o peníze. A to i přes to, že v Devils měl smlouvu ještě na dalších 12 let a tedy 77 milionů dolarů. Ďáblové tak nejen, že přišli o prvotřídního forvarda, ale navíc budou až do sezóny 2024-25 platit 250 000 dolarů za to, že velikostí smlouvy porušili tehdejší pravidla NHL. 

Kovalčuk o čtyři dny později podepsal s SKA Petrohrad a vyhrál dvakrát Gagarinův pohár. V minulé sezóně odehrál 60 utkání, ve kterých dal 32 gólů a 46 asistencí. Možná i proto usoudil, že je ideální čas na to, aby si vysloužil v NHL ještě nějakou lukrativní smlouvu. 

Když však ruský křídelník opustil NHL, byl zapsán na listinu hráčů, kteří dobrovolně odešli do důchodu. To umožnilo Devils to, aby si na něj zachovali práva. Ty ovšem budou platné pouze do jeho 35 let, tedy do 15. dubna 2018. Dokud mu ale 35 nebude, a Kovalčuk bude chtít podepsat s jiným týmem, potřeboval by souhlas všech 31 týmů v NHL.  

No a to se jen tak nestane.

Jediná cesta tak vede opět přes New Jersey a generálního manažera Shera. A ten se nedávno nechal slyšet, že rozuzlení tohoto příběhu je na spadnutí.

„Nemyslím si, že to trvá tak dlouho,“ řekl. „V příštích dnech mě čeká několik dalších sezení s Jayem Grossmanem (agentem Kovalčuka) a budeme moudřejší.“

Kovalčuk se již několikrát nechal slyšet, že by se chtěl vrátit. Zároveň však uvedl, že za Devils hrát nechce. Ono se však dá počítat s tím, že sami fanoušci by jej v Prudential Center úplně nepřivítali, a ani v kabině by to nejspíše nedělalo dobrotu. Zbývá tak jediná možnost. A tou je podpis s Devils a následná výměna do jiného týmu. Kovalčuk a jeho agent dostali volnou ruku v hledání angažmá, nemají ale příliš jednoduchou pozici.

Shero v sobotu řekl, že Kovalčuka za drobné nevymění. Pokud by se tak mělo stát, požadoval by férový obchod. Zároveň však dodal, že s jeho vstupem do ligy problém nemá.

„Nechci být překážkou v jeho cestě zpět do ligy,“ dodal Shero. „Mým úmyslem není mu to neumožnit.“

Pokud by Kovalčuk počkal do příští sezóny, mohl by podepsat s jakýmkoliv týmem.

„Chcete-li vědět více informací, museli byste se zeptat Jaye Grossmana," ukončil Shero. „Pokud jde o nějaký deadline, kdy by se mělo rozhodnout, tak jde hlavně o něj a o Ilju. Víc bych to asi nechtěl komentovat.“

Hlasy v zámoří sílí. Spekulovalo se o zájmu Rangers či Blue Jackets, kteří by mohli Kovalčuka dosadit k Panarinovi. Mluvilo se i o Chicagu, což by dávalo větší smysl. Shero by přeci jen pravděpodobně nechtěl takového hráče posílat k jednomu z divizních rivalů. Jak to ale vše dopadne je ve hvězdách. New Jersey by mělo mít zájem na tom, aby se Kovalčuk přeci jen někde uchytil. Je to nejspíše poslední možnost, jak z jeho zrady přeci jen něco vytěžit. Dočkáme se tedy v dalších dnech velkého návratu?

Aktualizace: Ilja Kovalčuk oznámil, že v příští sezóně bude hrát ruskou KHL. O návratu do NHL bude uvažovat za rok.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.