bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Blues podepsali Schenna na dalších osm let. Bude z něj koule u nohy?

6. října 2019, 13:55

Martin Schwarz

Stává se zvykem, že čerství vítězové Stanley Cupu odměňují své hráče štědrými, a především dlouholetými kontrakty. Minimálně částečně se tomuto trendu nevyhnou ani poslední šampioni St. Louis Blues. Jednu odměnu teprve před pár hodinami přihráli útočníkovi Braydenu Schennovi, kterého si pojistili na osm let. Jeho průměrný roční plat rozhodně není pro klubovou kasu likvidační, otázkou však je, jak bude smlouva výhodná za několik let.

Abychom nevynechali žádnou podstatnou informaci: Brayden Schenn se Bluesmanům upsal na příštích osm let, a to za 52 milionů dolarů (6,5 milionů dolarů ročně). Kontrakt mu začne běžet po skončení aktuálního ročníku. V případě, že by se St. Louis novou dohodu neupekl do 1. července 2020, stal by se neomezeně volným hráčem. I proto zástupci organizace raději vsadili na dřívější dohodu, než aby jednoho ze stěžejních hráčů podepisovali na poslední chvíli a riskovali ztrátu bez náhrady.

Vedení klubu i trenéři ukázali, že mi věří a dávají prostor. Když navíc člověk vidí, jak dobrý tým máme a jak parádní úspěch jsme v minulé sezoně udělali, tak má chuť tady zůstat. Nic jiného nepřipadá v úvahu,“ komentoval Schenn pro server nhl.com důležitý okamžik, který jej zajistí prakticky až do konce hokejové kariéry.

Kanaďan si 6,5 milionů ročně bezpochyby zaslouží. V premiérovém ročníku za Blues (2017/2018) posbíral 70 kanadských bodů (28+42) a byl součástí jedné z nejnebezpečnějších formací celé NHL. Loni sice, i vinou absence v deseti duelech základní části, poklesl na 54 bodů, přesto patřil k nejplatnějším forvardům celku z Centrální divize a dařilo se mu také v play-off. V posledních pěti letech navíc pokaždé překonal padesátibodovou hranici, což jen dokazuje jeho konzistenci.

Je tedy logické, že si Blues chtěli rodáka ze Saskatoonu pojistit. Záleží ovšem, jestli to nepřepískli s délkou smlouvy. Nově dohodnutý kontrakt začne platit v Schennových devětadvaceti letech, což znamená, že po vypršení smlouvy mu bude 37 roků. A jak víme, s přibývajícím věkem po třicítce zákonitě přichází klesající výkony. Není tím pádem vyloučeno, že už za čtyři nebo pět let se smlouva pětky draftu z roku 2009 stane pro Blues koulí u nohy a neadekvátní přítěží pro platový strop. Až čas ale ukáže, jak se tahle sázka vyplatí.

Podepsat Braydena pro nás bylo jednou z hlavních letních priorit,“ nezastíral generální manažer St. Louis Doug Armstrong. „Jednání s ním a jeho agentem probíhala velmi dobře a je fajn pocit vědět, že už po prvním utkání nové sezony nás nezatěžuje nutnost podpisu nové dohody,“ oddechl si. Schennovo pokračování v organizaci ocenil také trenér Craig Berube, podle něj je osmadvacetiletý útočník jedním z nejdůležitějších stavebních kamenů.

Během let, po které moje smlouva bude běžet, se mužstvo samozřejmě změní,“ věděl Schenn. „Ale město a zdejší prostředí rozhodně zůstane stejné, což je pro mě důležité. Žije se mi tady moc dobře a navíc celá organizace funguje parádně,“ uzavřel.

Ve dvou odehraných utkáních letošní sezony stihl Brayden Schenn vstřelit jeden gól. Jestli chtějí Blues pomýšlet na obhajobu Stanley Cupu, budou jeho bodové příspěvky nejen v základní části velmi potřebovat.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.