bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Boj o play-off: největší posily mohou přijít z farmy, Islanders jsou toho příkladem

25. března 2017, 20:00

Michal Sobotka

Od loňského zranění třísla nebyl v optimální pohodě. O odchodu Jaroslava Haláka z New Yorku Islanders se začalo snad více než spekulovat. Pak ale přišel Světový pohár a rodák z Bratislavy v něm exceloval a zase změnil brankářskou politiku v klubu. Přesto se v průběhu ročníku nevyhnul dalším horším výkonům, kterými si nakonec vysloužil pozvánku na farmu do Bridgeportu. V pátek ale po téměř třech měsících znovu čapal elitní ligu a svým výkonem si vysloužil pochvalu.

Z nižší soutěže se Jaroslav Halák vrátil v pravý čas. Deset zápasů před koncem základní části. Hned o den později dostal v brance prostor na ledě Pittsburghu a 37 zákroky vychytal svému celku výhru. „Vyhrát zápas je vždy skvělé, ale ještě více si toho cením teď po svém návratu,“ uvedl jedenatřicetiletý rodák z Bratislavy.

Islanders potřebují body jako sůl a ukazuje se, že ty nejlepší změny udělal generální manažer Garth Snow povoláním hráčů z farmy. Vyplatil se mu Joshua Ho-Sang a stejný příklad by mohl následovat také Halák. Sázka na dvojici Greiss – Bérubé se nevyplatila. Německý brankář začal mít o něco horší čísla, na čemž se nepochybně podepsal fakt, že vinou špatných výkonů druhého jmenovaného stál v brance prakticky každý zápas.

„Jeho přístup je ukázkový. Zasloužil si být zpátky v NHL, což proti Pittsburghu potvrdil. Jsem na něj hrdý.“

S Halákem se sice New York vrátil k netradičnímu systému tří brankářů, ale Greiss alespoň dostane možnost více si odpočinout. Trenér Doug Weight se tak nebude muset obávat, že se do branky dostane frankofónní Kanaďan, o jehož kvalitách byl Snow přesvědčen natolik, že si jej ponechal v hlavním týmu.

Právě Weight dokázal s letošním zklamáním z Long Islandu velké divy. Od 19. ledna, kdy tým převzal, jsou Islanders třetím nejlépe bodujícím celkem. Díky tomu se vrátili do boje o play-off, ve kterým jim pomůže i Halák. „Jeho přístup je ukázkový. Zasloužil si být zpátky v NHL, což proti Pittsburghu potvrdil. Jsem na něj hrdý,“ nechal se slyšet bývalý vynikající útočník Weight.

Skalp Penguins pomohl loňskému přemožiteli Floridy na osmé místo Východní konference. Už v sobotu navíc čeká New York další klíčový mač proti Bostonu, který představuje pro tým největší hrozbu v souboji o elitní osmičku Východní koference.

Trojice brankářů? Přehmat generálního manažera

Netradiční krok Gartha Snowa ponechat si v prvním týmu tři brankáře trochu symbolizuje celou sezonu Islanders. Jako kdyby měl tento systém dopad na výkony celého mančaftu. Snow, sám bývalý brankář, měl velkou důvěru v Bérubého. Ukázalo se ale, že kanadský brankář zatím stále nemá na to, aby byl v NHL pravidelnou dvojkou.

Jeho setrvání v týmu ale ovlivnilo také situaci Haláka s Greissem. Agent slovenského (a mimochodem i zmiňovaného kanadského) brankáře Allan Walsh v průběhu sezony ostře vystoupil proti rozhodnutí ponechat si tři gólmany v prvním týmu. Halák nakonec celou situaci odnesl, protože v poměru mzda/výkon nechytal v optimální formě a na 27 soubojů si odskočil na farmu.

AHL nechytal devět let. Předvedl ale, že tato soutěž není pro něj. Sedmnáctkrát se radoval z vítězství a zastavil 92,5 % kotoučů směřující na jeho branku.

Garth Snow dělá ve své manažerské kariéře hodně přešlapů, ale některé kroky mu vyjdou. Povolání Ho-Sanga s Halákem se může ukázat jako klíčový faktor v souboji o poslední postupové místo do play-off.

Vzhledem k tabulce totiž Islanders zatím drží trumfy ve svých rukách.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.