bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Buď Canucks, nebo nic. Sedinové nechtějí být součástí jiného klubu

9. dubna 2017, 10:00

Martin Schwarz

Daniel a Henrik Sedinové nevědí, jestli po příští sezóně budou pokračovat na kluzištích NHL. V jedné věci ale mají jasno. Pakliže zůstanou a zkusí v nejlepší lize světa přidat další kanadské body, nestane se tak jinde než u Vancouver Canucks. Švédská dvojčata prohlásila, že na spojení jmen s jinou organizací nejsou připravena.

Už před koncem letošního přestupového období se nad nimi vznášely spekulace o případné výměně. Ačkoli je později oba Evropané i prezident hokejových operací u Canucks Trevor Linden vyvrátili, otázka klubových hrdinů stále není vyřešena. Daniel a Henrik Sedinovi mají šestatřicet let a za rok se nachýlí konec jejich stávající smluv. Ani oni přesně netuší, co je za pár měsíců čeká, přesto nedávno přes média vzkázali důležitou informaci.

Zruší klauzule?

„Pokud v nás Vancouver vidí budoucnost, potom můžeme vyjednávat o dohodě i na ročník 2018-2019,“ řekl Henrik Sedin pro Sportsnet. „Pakliže tomu tak nebude a vedení s námi kontrakty neprodlouží, nemyslím si, že jsme připraveni hrát v jakémkoli jiném klubu.“

Jak zmíněný stratég Linden a jeho manažerský kolega Jim Benning s ikonami Kosatek naloží, bude záležet převážně na výkonech výběru v první polovině nastávající sezóny. Vancouver dvakrát po sobě nepostoupil do play-off. Kdyby ho tento osud stihl potřetí v řadě, pravděpodobně dojde na odvážnější kroky, než jaké Canucks učinili nedávno (vytrejdovali oblíbence fanoušků Alexe Burrowse do Ottawy, San Jose zase poslali Jannika Hansena). A první na ráně by tentokrát už opravdu byli Sedinové.

Je tu však jeden háček. Daniel i Henrik mají ve smlouvách klauzule o nevyměnitelnosti. Takže Lindendovi s Benningem nezbude nic jiného, než za Švédy přijít s prosíkem o zrušení pro klub podstatné bariéry. Kdyby souhlasili a od klauzulí upustili, otevře se Vancouveru možnost slavnému duu před koncem základní části 2017-2018 zamávat na rozloučenou a získat za něj solidní protihodnotu. Kolik manažerů se ale o Sediny popere, když teď vědí, že novou smlouvu jinde nepodepíšou? Tedy minimálně dle doposud vyřčených slov. Spokojí se s nimi jako s posilami pro jedno play-off?

Možná je čas na změnu

„Nikdy jsme v takové pozici nebyli. Ale teď v ní jsme. Vše je o tom, jestli tým půjde správným směrem a jestli v něm pro nás oba zůstane místo,“ navázal na výpověď svého bratra Daniel Sedin. „Když zůstaneme zdraví a manažeři se nás odhodlají spojit s budoucností Canucks, klidně ve Vancouver můžeme pokračovat. Ale platí, že buď Vancouver, nebo nic. Nechceme hrát nikde jinde,“ pokračoval.

Finalista Stanley Cupu z roku 2011 postupně spadl až na nejspodnější stupínek Pacifické divize a jediné, co mu zlepšuje náladu je fakt, že na draftu dostane možnost vybírat poměrně vysoko.  Špatné výsledky skvadry se odrazily i do bodování hrdinů tohoto článku. Henrikových 50 kanadských bodů pro něj znamená, společně s ročníkem 2013-14, minimum od sezóny 2003-04 (nepočítáme-li výluku), kdy dosáhl na metu s číslem 42. Daniel na tom je velmi podobně.

„Svou budoucnost nemáme plně ve svých rukou,“ uvědomuje si Henrik Sedin. „Ne vždy tým potřebuje hokejisty našeho typu. Možná Vancouveru pomůže změna klíčových osobností,“ uzavřel. 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.