bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Bude Chris Lee přeci jen debutovat v NHL?

29. května 2017, 18:00

Josef Potůček

Příslovečné rčení "nikdy neříkej nikdy" může být v případě šestatřicetiletého veterána na místě. Po sezóně, během které Chris Lee ustanovil rekord Kontinentální hokejové ligy v počtu bodů dosažených obráncem a účasti na světovém šampionátu, se v zámoří spekuluje o tom, že ve věku, kdy řada jeho vrstevníků kariéru v NHL končí, by ji měl naopak začít.

V dresu Metallurgu Magnitogorsk nastřádal v uplynulém ročníku 65 bodů (14+51). V poměru k počtu odehraných utkání (60) to znamená, že jeho bodový průměr byl více jak bod na zápas. Činil se i v playoff KHL, kdy v 18 střetnutích bodoval hned dvacetkrát.

Pro pořádek, na zmíněném mistrovství světa, kam byl pozván po bizarním incidentu Tysona Barrieho, kterého v kanadském reprezentačním výběru nahradil, nebyl pouze do počtu a stříbrnou medaili si odvážel zcela zaslouženě.

„Odejít do NHL je přesně to, co by měl udělat,“ je přesvědčen ruský reportér Aivis Kalnins, který ontarijského rodáka bedlivě sleduje po čas jeho působení v KHL.

Obdobný názor zastává i řada zámořských novinářů. Shodují se, že s obráncem, který ve zřejmě druhé nejlepší hokejové lize světa během čtyř sezón vstřelí 44 gólů a přidá k tomu 135 asistencí, by žádný z případných zájemců o jeho služby neměl udělat chybu.

Ostatně i fakt, že se na něj nebál ukázat trenér kanadské reprezentace Jon Cooper a Lee se v následné konfrontaci s hráči NHL rozhodně neztratil, je o ledasčem vypovídající.

Roach, Johansson, Medveděv a to je všechno

Jeho jediným problémem je věk. Od výluky debutovali v NHL pouze tři třicátníci - obránci působící předtím na Starém kontinentě. A díru do světa tedy rozhodně neudělali...

Americký obránce Andy Roach, který byl jen tak mimochodem jediným úspěšným exekutorem samostatných nájezdů čtvrtfinálového klání s Českem na MS 2004 v Praze, se po úspěšné štaci v německé a švýcarské lize snažil marně probít do kádru St. Louis, kde nakonec nastoupil k pouhým pěti duelům.

O moc lépe se nevedlo ani Magnusi Johanssonovi. Několikanásobný švédský reprezentant si zahrál za Chicago, respektive za Floridu, kam byl posléze vyměněn, nicméně ve 45 partiích neskóroval, zámořskému stylu nepřivykl a po roce se pakoval zpět do Evropy.

Asi nejlepší příměr by mohl mít Lee v Jevgeniji Medveděvovi, který si NHL zahrál v předloňském ročníku. Funkcionáři Flyers se tehdy při posilování defenzivy zhlédli v ostříleném beku z Kazaně, jenž se však v průběhu sezóny stával až příliš často zdravým náhradníkem a po jednoleté zkušené se vrátil do Ruska.

Nelze nezmínit poznámku, že Roachovi bylo tehdy 32, Johanssonovi 34 a Medveděvovi 33 let. Pokud Lee opravdu nějakou kampaň v NHL podnikne, krátce před startem sezóny dovrší sedmatřiceti let. Pouze sedm starších hráčů debutovalo v celé historii NHL. A naposledy tomu bylo v sezóně 1989-90!

Pro Chrise Leeho hovoří skutečnost, že atributy, na kterých je postavena jeho hra, může v NHL nadále rozvíjet. Bruslení, rozehra a hokejové smýšlení jsou jeho doménou, která by mohla mít pár zájemců. Spekuluje se o Buffalu či Coloradu. Na přetřes však padlo třeba i Las Vegas nebo St. Louis, kde potřebují zacelit mezeru po Kevinu Shattenkirkovi.

Příští dny napoví, zdali se hokejový světoběžník bude moci těšit z debutu v NHL.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.