bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Budeš prezidentem, smál se Vůjtek. Vítkovice má Walker pořád v srdci

12. října 2017, 10:05

Václav Jáchim

Když před pár lety vykládal o snu jménem NHL, leckdo se možná s nadhledem pousmál. Ve slavné lize nikdy žádný Australan nehrál, Nathan Walker sice v mladém věku pronikl do české nejvyšší soutěže, ale že by letěl až na oběžnou dráhu? Ovšem stalo se. Vynikající bruslař a bojovník se v tréninkévém kempu prosadil do prvního týmu Washingtonu a při velké premiéře hned vstřelil gól. "Je neskutečné, co se Nathanovi povedlo. Úžasné!" hlásí hráčův zástupce Vladimír Vůjtek mladší ze společnosti Eurohockey Services.

Australan s britským pasem přepsal historii elitní ligy, sám naplnil metu, za níž šel od dětství. Malí kluci z Austrálie mají jiné dětské touhy, jenže Walker se zamiloval do hokeje a chtěl v něm mezi nejlepší. "Co Nathana znám, zajímalo ho jenom jedno – dostat se do NHL. Obětoval tomu všechno. Museli byste vidět, jak dřel, přidával si po trénincích. Zajímal ho každý detail, který by mohl pomoci," vykládá Vůjtek.

Sám v zámoří válel za Edmonton, Tampu Bay a další týmy. Mladému chráněnci radil, jak se dalo. Obrovský podíl na tom, že Walker takhle prorazil, má především dnešní hlavní kouč a vítkovický generální manažer Jakub Petr. "Nathana objevil při svém pobytu v Austrálii a přivedl do Ostravy. Kuba v něm viděl potenciál, maximálně se mu věnoval. Trefil to!" konstatuje Vůjtek.

Cesta do NHL? Nathan byl zvyklý zdolávat překážky. A nikdy se nevzdal!

Někdejší reprezentační útočník s Walkerem velmi brzy navázal spolupráci a začal ho zastupovat. "Ve Vítkovicích byl na očích, pravidelně jsem ho sledoval. Jednak měl předpoklady, jednak neskutečnou pílí a nasazení. Tím mě úplně fascinoval. Aby zapadl, učil se česky. Věnoval tomu všechno. A já tehdy pochopil, že se tenhle kluk jednou prosadí. Kdyby byl zdravý, stihl by to ještě dřív," povídá Vůjtek.

Třiadvacetiletý rodák z britského Cardiffu naskočil v sezoně 2011-12 do Tipsport extraligy. Zazářil, jenomže zadarmo nic nedostal. Další sezonu pobyl chvíli v prvoligovém Šumperku, později odešel do americké USHL a válel za tým Youngstown Phantoms. "Nathan byl zvyklý zdolávat překážky, což se mu v boji o NHL jednoznačně hodilo. Nikdy se nevzdal! Ačkoli třeba přišlo slabší období, zatnul zuby a jel dál. Dneska může říci, že si zahrál NHL, ovšem tím to nekončí. Podle mě má na to, aby v Capitals postupně plnil důležitější roli," připomíná hráčův agent.

Premiéru v NHL měl Walker nádhernou, proti Montrealu zaznamenal zároveň hned první gól. Z tribuny to s australskou vlajkou nad hlavami slavili také rodiče a Nathanova přítelkyně Tayla. Úžasný příběh psal kouzelnou kapitolu, kterou s uznáním ocenili znalci zámořského hokeje. Ale i běžní Australané, kteří o hokeji nevědí nic. "Když jsem s Nathanem pro tom zápase mluvil, z legrace jsem říkal, že jednou bude australským prezidentem. Později mu telefonicky gratuloval premiér Turnbull. Pro Nathana je to obrovská pocta," říká Vůjtek.

Vůjtek: Kdyby se nezranil, hrál Walker v NHL už loni

Průnik do nejlepší ligy planety mohl přitom Walker uskutečnit už loni. "Jenže se zranil. Jinak by určitě za Washington nastoupil. Když jsem se bavil s naším zámořským partnerem Allanem Walshem, měl v tomto ohledu od Capitals jednoznačné informace. Už tehdy byl Walker na NHL připravený, ale vinou zdravotních potíží si musel počkat."

Pro Washington je tenhle někdejší vítkovický dravec stále akvizicí do budoucna. Walker dozrává, má v krvi zámořský hokej i styl, který razí kouč Barry Trotz. Po skvělém kempu zůstává v prvním týmu, je připraven sbírat další a další starty. "Po prvním utkání měl Nathan ohromnou radost, ale pořád opakoval, že tím nic nekončí. Ten kluk je hrozně odpovědný a zarputilý. Uvidíte, půjde pořád dál," nepochybuje jeho český zástupce.

Unikátní úspěch je výsledkem tvrdé práce australského objevu, ale také odměnou pro vítkovický klub. Jakub Petr měl přesný nos. Fotbalové Teplice kdysi vyslaly do velkého fotbalu Edina Džeka, kariéru Nathana Walkera zase ovlivnily Vítkovice. "Nathan na to nezapomněl, byť má kořeny jinde. Když spolu mluvíme, pokaždé zdůrazní, abych pozdravoval Kubu Petra i všechny kluky v kabině," vzkazuje Vůjtek. Vítkovice má australský útočník pořád v srdci, do Česka se ale nevrací. "Jakmile má po sezoně volno, letí do Austrálie. Odtud je to k nám trošku z ruky," usměje se Vůjtek závěrem.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.