bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Buffalo po téměř šesti letech ukončilo nelichotivou sérii. Kdy se trefí Dahlin?

10. října 2018, 10:15

Martin Schwarz

Srdce fanoušků Buffalo Sabres patří poslední roky mezi ta nejbolavější. Málokterý tým utržil tolik porážek a posměšků jako klub, jenž si letos na draftu z prvního místa vybral obránce Rasmuse Dahlina. Úvod letošní sezony však dává naději, že se na západě státu New York začíná blýskat na lepší časy. Buffalo pondělním vítězstvím 4:2 nad Vegas Golden Knights přerušilo jednu sérii trápení, která trvala přesně 2081 dní. Ano, čtete správně.

Tak dlouhou dobu potřebovali Sabres k tomu, aby měli aspoň chvíli na kontě větší počet vyhraných než prohraných zápasů. Před pondělkem zmíněný počin zvládli naposledy 25. ledna 2013, což bylo před necelými šesti lety. Tenhle tým zkrátka zapomněl, jak chutná úspěch. Jak chutná radost z hokeje a touha po nejvyšších metách.

Ani ročník 2018-19 Šavle nerozjely ideálně. V prvním utkání schytaly na domácím ledě čtyřgólový nášup od Boston Bruins. Pak ovšem svěřenci kouče Phila Housleyho zabrali. Nejprve srazili 3:1 New York Rangers, o pár hodin později zatočili i s jarním finalistou Stanley Cupu – Vegas Golden Knights. Buffalo konečně vypadalo jako nebezpečný tým, který dělá daleko méně chyb v obraně a jehož za vítězstvím táhne nadprůměrně chytající gólman. Dvě vítězství v maratonu o 82 zápasech samozřejmě nic neznamenají. Ukazují však, že hra Sabres může fungovat.

„Myslím, že hrajeme s daleko větším sebevědomím,“ komentoval zlepšené výkony svého celku kapitán Jack Eichel. Ten během tří duelů nasázel tři góly a přidal jednu asistenci, zahajovací partie jej zastihly v parádní formě. Jeho druhá trefa proti Zlatým rytířům navíc byla ze škatulky luxusních. Po nahrávce Sama Reinharta do předbrankového prostoru zkušeně vykoupal gólmana Marca-André Fleuryho.

„Vystupujeme daleko více týmově,“ dodal Eichel jedním dechem. „Určitě ještě nejsme hotovým produktem, ale už teď můžete na mančaftu vidět soudružnost. Ještě pořád máme co zlepšovat a vylaďovat. Co nám teď však rozhodně nechybí, je soutěživost.“

Výsledky posílí sebevědomí

„Všechno je to zásluha našich kluků,“ těšily dvě výhry po sobě trenéra Sabres Phila Housleyho. „Už od chvíle, co přišli do tréninkové kempu, tak tvrdě pracovali, tady je výsledek. Proti Bruins ještě nezahráli ideálně, ale dokázali to hodit za hlavu a vzít si z nezdaru ponaučení. Rozhodně musíme na spoustě věcí zapracovat. Důležité ovšem je, že se už nyní dostavují výsledky, posílí to sebevědomí mužstva,“ nepochyboval.

Ještě více by Buffalu pomohlo, kdyby začal góly a nahrávky produkovat jejich talent Rasmus Dahlin. Osmnáctiletý ofenzivní zadák na první bod v nejlepší hokejové lize světa stále čeká, zatím má ve statistikách pouze tři střely na branku. Může zabrat pár duelů, než si zvykne na prostředí NHL a dostane se do pohody potřebné k tomu, aby předváděl kousky, které potom uvidíme v sestřizích nejlepších akcí daného týdne či měsíce. 

Co naopak Šavle těší, je zapadnutí letních posil do sestavy a okamžité bodové příspěvky některých z nich. Takový Conor Sheary (ještě loni hráči Pittsburh Penguins) už stihl dva zásahy a asistenci. Dobře se jeví i Patrik Berglund (naposledy oblékající trikot St. Louis Blues) nebo brankář Carter Hutton. Výrazně se podepsal hlavně pod výhru nad Rangers, jimž pochytal čtyřiačtyřicet střeleckých pokusů.

První ostrou zkouškou Buffalo Sabres teprve projdou. V pátek nad ránem středoevropského času doma vyzvou Colorado Avalanche. Pak ale vyrazí na náročný trip po halách týmů hrajících Pacifickou divizi. Postupně poměří síly s Arizonou, Las Vegas, San Jose, Los Angeles a Anaheimem. Dotáhnou Šavle většinu těchto duelů do vítězného konce?

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.