bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Burns stále čeká na gól, naposledy trefil jen tyč. Není to ani střela na branku, vtipkuje

14. listopadu 2017, 18:34

Jakub Prchal

Od Brenta Burnse, čerstvého vítěze Norris Trophy, což je cena pro nejlepšího obránce, se čekalo hodně. Zejména díky jeho ofenzivním schopnostem byl postrachem gólmanů soupeře, kteří si nesčetněkrát vylámali zuby na jeho tvrdé a přesné střele zápěstím od modré čáry. V nově probíhajícím ročníku však Burns nezáří tak, jak bylo zvykem.

Pokud porovnáme loňský start kanadského vousatého elegána, je vidět zřetelný rozdíl. V prvních šestnácti duelech předchozí sezóny totiž zaznamenal hned šest branek a navrch přidal také osm asistencí. V aktuálním ročníku však při stejném počtu odehraných zápasů stále čeká na první zásah, k dobru má pouze sedm gólových přihrávek. A to o přes fakt, že na branku soupeře vypálil kotouč již pětašedesátkrát, což je největší číslo mezi ligovými obránci. Neztratil by se ale ani mezi útočníky. Pouze sedm forvardů má totiž více střel na branku. Nikdo z nich si však nepřipsal méně než sedm branek. Pro porovnání - druhý mezi obránci, Alex Pietrangelo, vypálil o čtyři puky méně, za brankovou čáru jich ale skončilo hned sedm.

Norris Trophy díky kanadským bodům

Samotný Burns však neztrácí trpělivost. V předchozím utkání proti rivalovi z Vancouveru byl blízko, trefil tyč. „Vždyť to oficiálně není ani střela na branku,“ vtipkuje. Na otázky novinářů týkající se jeho střelecké impotence odpovídá rázně: „A nevyhráli jsme? Vyhráli. Na výhru nám to stačilo.“ Potom ale zvážní: „Samozřejmě, že to není dobré. Čekají se ode mne nějaké góly. Nepřipouštím si ale, že by v tom něco bylo. Je to hokej, buď dáte gól, nebo gól nedáte. Prostě střílím. Je to jednoduché.“

Je téměř jisté, že Burns vyhrál trofej pro nejlepšího obránce ligy v sezóně 2016/17 právě díky jeho ofenzivním schopnostem. Ty však začaly strádat již na konci zmiňovaného ročníku a vše vyvrcholilo v play-off. Jestliže sečteme závěr loňské sezóny s tou aktuální, v posledních čtyřiceti zápasech totiž bek, jehož draftovala Minnesota v roce 2003, skóroval pouze dvakrát! Za stejné období si pak připsal šestnáct bodů, z toho pouze pět při standartním počtu hráčů na ledě.

Žraloci potřebují produktivní obránce

Pro Burnsovo střelecké trápení by mohla odpovídat přímá úměra v kontextu celého týmu. Pokud totiž sbírá body, Žraloci pravidelně vyhrávají. Jestliže vezmeme za příklad loňskou sezónu, v prvních šedesáti šesti zápasech nasbíral sedmdesát bodů a San Jose se slunilo na samotném vrcholu Pacifické divize. Ve zbylých šestnácti zápasech základní části to byl jiný příběh. Burnsovi se nedařilo a San Jose prohrálo hned desetkrát.

Bylo by sice příliš jednoduché hledat jediný faktor právě v bodech Brenta Burnse, je však velmi důležitým. Po odchodu Patricka Marleaua se navíc propast mezi neproduktivním útokem a výbornou obranou Sharks ještě prohloubila. Právě z obrany a výborných oslabení Žraloci v současnosti těží nejvíce. Zatímco v počtu inkasovaných gólů není v lize lepšího týmu, v ofenzívě se takových mužstev najde hned třiadvacet. 

Burns není v jediným hráčem, který v útočné fázi upadá. Rozdíl v jeho produktivitě je však nejvíce viditelný – i s ohledem na jeho čtyřiašedesátimiliónový kontrakt. Pokud bude bodovat, mohou Sharks opět patřit k nejlepším týmům v lize. Pokud ne, budou ve spodních patrech.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.