bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Bývalý Jágrův spoluhráč znovu v kurzu. Seattle už prý si vybral generálního manažera

17. července 2019, 12:00

Jiří Lacina

První zápas National Hockey League si zahrají až v sezóně 2021-22, do té doby je ale potřeba zařídit spoustu náležitostí a bez pořádného vedení to nepůjde. Také proto vybírají majitelé Seattlu generálního manažera už teď. Ostatně známe to z Las Vegas, které prošlo tímtéž procesem relativně nedávno. Seattle je údajně blízko dohody s Ronem Francisem.

Informaci vypustil skrze twitter do světa respektovaný novinář Elliotte Friedman, jehož okamžitě odcitovala řada zámořských médií.

„Nový tým je blízko jmenování Rona Francise jeho prvním generálním manažerem,“ sděluje Friedman. „Prosáklo to v minulých týdnech, uvidíme, jak se věci rozvinou v nadcházejících dnech.“

Klub pochopitelně odmítl spekulaci komentovat.

Šestapadesátiletý Ron Francis za sebou už jednu manažerskou zkušenost má. V letech 2014-18 vykonával funkci GM v Carolině. Jako hokejista je členem Hokejové síně slávy. Během aktivní kariéry nasbíral v 1731 utkáních 1798 bodů (549+1249), což z něj činí za Gretzky, Jágrem, Messierem a Howem pátého nejproduktivnějšího hráče všech dob.

Nejkrásnější hráčské období prožil v Pittsburghu, kde v letech 1991 a 92 vyhrál dva Stanley Cupy. Jaromír Jágr ho kdysi označil za „svého“ centra, jemuž vděčil za spoustu branek, včetně dvou trofejí Arta Rosse za vítězství v kanadském bodování. Kariéru ukončila Ronu Francisovi výluka 2004-05, po níž byl ve 41 letech už příliš starý, aby se pokoušel o comeback.

Jako inteligentní a vysoce přemýšlivý člověk byl do jisté míry předurčen pro práci v klubové exekutivě. Ve funkci stavitele Hurricanes moc úspěšný nebyl. Během let 2014-18 se Hurikáni nedostali ani jednou do play off. Letos si tým, jehož základy Francis tvořil, spravil chuť třemi odehranými koly.

Novou šanci může dostat v Seattlu, který nyní intenzivně pracuje na renovaci arény. Rozšiřovací draft, kdy si nováček vybere po hráči z každého konkurenčního mužstva, by měl proběhnout v červnu 2021. To už bude práce pro generálního manažera a jeho tým. Jedinou výjimkou, která se expansion draftu nezúčastní, budou Vegas Golden Knights, působící v lize od roku 2017.

Nový klub už s tvorbou managamentu začal. V červnu jmenoval Alexandra Mandryckyho ředitelem hokejové administrativy. Jeho úkolem bude vedle jiného připravit analýzy pro rozšiřovací draft. Jako poradce už pro Seattle krátce pracoval také Dave Tippett, v květnu dal ale tento muž přednost pozici hlavního trenéra Edmontonu Oilers.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.