bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Bývalý trenér a manažer Ottawy Bryan Murray prohrál boj s rakovinou

13. srpna 2017, 18:00

David Motloch

Ačkoliv se podobné řádky nepíší lehce, osud lidského života je občas nevybíravý. Ve věku 74 let odešel do věčných lovišť bývalý skvělý trenér a manažer Senators Bryan Murray. Kanadský hokejový velikán bojoval s rakovinou tlustého střeva dlouhé tři roky, nemoc však nakonec v jeho případě zvítězila. Smrt Bryana Murrayho organizace Ottawy veřejnosti potvrdila v sobotu.

Murray se o své rakovině poprvé dozvěděl během léta v roce 2014. Rozhodl se proti údělu své nemoci bojovat, přesto se nehodlal vzdát své práce v NHL. Bývalý manažer Ottawy byl známý svým štiplavým smyslem pro humor, přátelským přístupem, ale především láskou k lednímu hokeji. 

Murray v NHL prožil opravdu velkou část svého života, v nejlepší hokejové soutěži na světě pracoval dlouhých 35 let. Jeho velký vztah k tomuto sportu dokládá fakt, že právě díky němu se rozhodl se svou nemocí bojovat. Jak sám jednou prohlásil, kdyby se kvůli nemoci nemohl věnovat své milované práci, neměl by pro něj takový boj smysl.

„Dlužím toho Bryanovi opravdu hodně. Je to z velké části i jeho zásluha, že dnes mohu hrát v NHL. Zpráva o jeho úmrtí rve srdce. Ke všem chlapům byl vždy upřímný a bylo skvělé s ním pracovat,” řekl na adresu Murrayho útočník Ottawy Zack Smith.

Ještě ročník 2015/16 Murray odpracoval z křesla generálního manažera, po sezóně ale veřejnosti oznámil svůj odchod. Srdcař z Quebecu už cítil, že takový tlak zkrátka ve svém věku neunese. Post tedy uvolnil svému asistentovi Pierru Dorionovi. Murray ale nedokázal z hokejového prostředí odejít naplno, v Ottawě pro něj zbylo místo týmového poradce.

Murray i po svém odchodu zanechal v NHL své úspěchy. V roce 1984, coby trenér Washingtonu, vyhrál trofej pro nejlepšího kouče sezóny. Ocenění získal i z manažerského křesla, když si v roce 1993 došel pro trofej nejlepšího GM sezóny. V Ottawě je s Murrayem nejvíce spojován památný rok 2007, kdy se za jeho trénování Senátoři podívali do finále play-off. Přestože Ottawa finále s Anaheimem prohrála (1:4 na zápasy), dosud se jedná o její největší úspěch. 

Celkově se Murrayho kariéra coby trenéra zastavila na pozoruhodných číslech. Murray v NHL odkoučoval 1 239 utkání, z nichž 620 vyhrál. V žebříčku nejlepších trenérů jej tato cifra staví na desáté místo. Kromě hokejových úspěchů byl známý také jako milující manžel, oddaný otec a skvělý přítel.

„Nebyl nikdy nemocný. Ne vážně, nikdy. Když pak slyšíte, že takový člověk dostal rakovinu, říkáte si, že si z vás někdo dělá srandu. Nebyl žádný důvod a už vůbec to není fér,” uzavřel David Poile, který Murrayho potkal ve Washingtonu.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.