bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Cam Ward: Přemýšlím realisticky. Vím, že v brance dostanu méně prostoru

6. září 2017, 17:00

Martin Schwarz

Třiatřicetiletý Cam Ward platil od roku 2006 za brankářskou jedničku Caroliny Hurricanes, počátkem nové sezóny si ale bude muset zvykat na trošku jinou roli. Klub přes léto z Chicaga angažoval Američana Scotta Darlinga, který by měl odchytat většinovou porci duelů a zkusit dotáhnout tým zpátky do play-off. Ward, jenž Hurikánům hned ve svém prvním ročníku vychytal Stanley Cup, je podle všeho smířený, že nedostane tolik prostoru jako doposud.

Zatímco jiní maskovaní muži přestupovali a měnili dresy, on zůstával věrný jednomu celku. Cam Ward nikdy nereprezentoval barvy jiné organizace než té, která jej před patnácti lety draftovala. Kariéru v National Hockey League začal snově – ziskem Stanleyova poháru, jediným v historii klubu. V památném roce 2006 navíc dostal ocenění pro nejužitečnějšího hráče vyřazovacích bojů. Od října však rodáka ze Saskatoonu čeká zcela nová zkušenost, vedení Hurikánů mu do brankoviště přivedlo těžkou konkurenci.

Z kádru Blackhawks přispěchal na pomoc osmadvacetiletý snaživec Scott Darling, ten následně podepsal čtyřletý kontrakt, za nějž dohromady inkasuje necelých sedmnáct milionů dolarů. Carolina tím pádem dala najevo, že by mezi třemi tyčemi ráda udělala změnu.

„Samozřejmě přemýšlím realisticky,“ řekl novinářům na webu nhl.com Ward. „Chápu, jak se má situace. Manažer po Darlingovi určitě nesáhl za takové peníze proto, aby dělal náhradníka.“ Zkušený gólman v předešlém období vyjel k 61 utkáním základní části, takové porce už se velmi pravděpodobně nedočká.

„Taktéž dobře vím, v jaké fázi kariéry se nacházím,“ pokračuje dlouholetá opora Hurricanes. „Pořád jsem soutěživý typ hráče a chci bojovat o co nejvíce prostoru, ale zároveň doufám, že Scott udělá další krok kupředu a pomůže mančaftu k lepším výsledkům. Zaslouží si to.“ Cam Ward nemůže být příliš spokojený se statistikami ze sezóny 2016-17. Průměrně inkasoval 2.69 gólů na zápas a kolonka jeho procentuální úspěšnosti ukazuje hodnotu 90.54 %, v obou případech si oproti létům 2015-16 pohoršil.

Poslední rok smlouvy

Na příchod Darlinga ještě více doplatil švédský brankář Eddie Läck, který po kolísavých výkonech a pouhých 20 odchytaných duelech v loňské sezóně zkusí štěstí jinde. Konkrétně u Calgary Flames, Plameny s ním počítají do dvojice ke Kanaďanovi Mikeu Smithovi. „Mířím ke konci mého hokejového působení,“ uvědomuje si Ward. „Štve mě o tom takhle mluvit, ale je to bohužel realita. Už nejsem v první polovině kariéry, ale ve druhé.

Ani Darlinga nečekají snadné měsíce. Tři sezóny kryl v Chicagu záda Coreymu Crawfordovi, jeho maximem v základní části je 32 střetnutí.  Klubová naděje teď musí dokázat, že zvládne psychickou i fyzickou náročnost pozice gólmanské jedničky (v podobné situaci bude Fin Antti Raanta u Arizony Coyotes). „Podle mě byl tah se Scottem od vedení hodně dobrý,“ nepochybuje Cam Ward o novém parťákovi. „Slyšel jsem o něm pouze samé dobré věci, koukám na něj jako na brankáře, který je připraven posunout se zase o kousek dál.

Ward začne po sezóně řešit blízkou budoucnost, vstupuje totiž do závěrečného roku dvouletého kontraktu a nikdo neví, co přijde dál. „Proto si chci co nejvíce užívat hokeje, spoluhráčů v kabině. Na Scotta Darlinga se moc těším, myslím, že budeme dobří kolegové a kamarádi,“ uzavírá ročník narození 1984.

Carolina Hurricanes kromě Darlinga přes léto vylepšili soupisku o navrátilce Justina Williamse (dříve Washington), Marcuse Krügera, Trevora van Riemsdyka (oba dříve Chicago) a Joshe Joorise (dříve Arizona). Pomohou posily organizaci k postupu do play-off?

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.