bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Capitals zahajují útok na Stanley Cup. Do akce jdou poprvé i Chicago či Anaheim

13. dubna 2017, 20:00

David Jahoda

Kdy jindy, když ne teď? Ta otázka je tu zase a opět se zdá mít větší váhu. Capitals dvakrát za sebou vyhráli základní části, jenže stříbrného grálu jménem Stanleyův pohár se ještě nedotkli. Útok na první triumf v historii klubu zahájí ve druhém hracím dni play off, proti bude stát svižné mužstvo z Toronta, plné nadějných mladíků. Poprvé v letošních vyřazovacích bojích se ukáže i Chicago, které hostí Nashville. Hrát se bude také v Anaheimu, kde se místní Ducks postaví Flames z Calgary.

1:00 Washington Capitals – Toronto Maple Leafs

Washington a Toronto se ve vyřazovací části proti sobě střetnou vůbec poprvé v historii. Caps jsou v posledních letech tradičním účastníkem play off. V předešlých desíti letech chyběli v nejdůležitější části soutěže pouze jednou (v ročníku 2013/14). To Toronto se vrací do play off po třech letech, účastnit se ho pak bude teprve podruhé za posledních 12 sezón! 

Jak už jsme poznamenali v perexu článku, Caps v letošní sezoně podruhé za sebou získali Prezidentovu trofej pro vítěze základní části. V 82 zápasech borci z hlavního města USA posbírali dohromady 118 bodů. Toronto muselo o svou vstupenku do play off bojovat téměř až do poslední chvíle. Místo ve vyřazovací části si tým Maple Leafs zajistil až v předposledním zápase základní části, kdy porazil Pittsburgh 5:3. V 82 duelech zapsal 95 bodů.

Dosavadním nejlepším výsledkem Capitals je účast ve finále v sezoně 1997/98. Nyní trenér Barry Trotz a jeho svěřenci věří, že se jim povede konečně zapsat do historie. Caps jsou považování za největší favority, mají skvělého brankáře Holtbyho, spolehlivou obranu a produktivní útok. Skoro to vypadá, že by Toronto nemělo být pro Washington žádnou překážkou, ale Maple Leafs není radno podceňovat. Vždyť co se týká vstřelených gólů, byli v tomto ohledu pátým nejlepším celkem v NHL! 

2:00 Chicago Blackhawks – Nashville Predators

Za poslední léta není v NHL úspěšnějšího týmu než Chicago Blackhawks. V předešlých sedmi letech slavili titul hned třikrát (2010, 2013, 2015). O čtvrtý zářez za krátkou dobu se budou snažit proti houževnatému Nashvillu, který na svůj první Stanleyův pohár od svého založení v roce 1998 stále čeká. V minulé sezoně se cesta Preds ve vyřazovacích bojích zastavila v semifinále Západní konference. V poslední době na sebe narazily oba celky ve stejné části play off v letech 2010 a 2015, obě série vyhráli po šesti utkáních Hawks.

Chicago má za sebou výbornou základní část. Dokázalo nasbírat 109 bodů, v Západní konferenci tak bylo nejlepším mužstvem (o tři body před Minnesotou). Otázkou však je, jak do play off Jestřábi vstoupí, protože poslední čtyři zápasy padli. Nashville na tom v závěru základní části nebyl o moc lépe, vyhrál jen jedno z posledních čtyř utkání. Na Západě nakonec Preds brali za 94 bodů poslední možné postupové místo, tedy druhou divokou kartu.

Blackhawks budou v cestě za postupem spoléhat na vynikající útok v čele s tou největší ofenzivní hvězdou Patrickem Kanem, který odehrál kompletní základní části a zaznamenal celkem 89 bodů. V ligové produktivitě mu patřila třetí pozice. Po 13 vynechaných zápasech mohou Hawks pro play off počítat s důrazným Rusem Artěmijem Anisimovem. I Predators se však v útoku mají o koho opřít. Švédská dvojice Filip Forsberg a Viktor Arvidsson má na svém kontě dohromady 62 gólů (oba 31). Ve vstřelených brankách zaostal Nashville za Chicagem jen o čtyři trefy (244 – 240).

4:30 Anaheim Ducks – Calgary Flames

Co se týká týmů, které postoupily do play off, měl Anaheim společně s Minnesotou v závěru základní části nejlepší formu. Oba celky zvítězily v posledních čtyřech duelech. Od založení v roce 1993 to bude pro Ducks třináctá vyřazovací část, desátá za posledních 12 let a pátá v řadě. Z minulého play off byl ale Anaheim brzy venku, v prvním kole padl po sedmi zápasech proti Nashvillu. Flames v minulém ročníku mezi nejlepšími 16 mužstvy chyběli, play off si zahrají teprve podruhé za osm let.

Týmy Anaheimu a Calgary v rámci vyřazovacích bojů utkaly doposud dvakrát, a to v letech 2006 a 2015. V obou případech šli dál Kačeři. Anaheim počtvrté za sebou získal prvenství v divizi, během 82 utkání získal 105 bodů, v rámci celé Západní konference to byl třetí nejlepší počin. Flames by krátce po začátku sezony asi na postup do play off nikdo netipoval, když však ve druhé polovině základní části přišla desetizápasová série výher, k branám vyřazovací části se výrazně přiblížili. Bojovat ale museli až do konce. Nakonec se jim s 94 body podařilo uzmout první divokou kartu.

I když mají Ducks řadu zvučných útočných jmen jako Ryan Getzlaf, Corey Perry či před přestupovou uzávěrkou příchozí Patrick Eaves (v základní části nastřílel celkem 32 branek), spolehnout se budou moct také na kvalitní obranu, která je pro úspěch v play off považována za klíčovou. Za 82 utkání inkasoval Anaheim jen 200, méně gólů dostaly jen Washington (182) a Columbus (195). Flames budou hodně spoléhat na dvojici Johnny Gaudreau – Sean Monahan. První jmenovaný v základní části zapsal 61 bodů, druhý 58.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.