bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Caps ve finále konference po dvaceti letech, Tampa potřetí za poslední čtyři roky

10. května 2018, 19:11

Jiří Sameš

Do finále Východní konference se nám dostali vítězové divizí. Tampa Bay Lightning z divize Atlantické a Washington Capitals z divize Metropolitní. Bolts budou vstupovat do série s výhodou domácího prostředí.

Lightning vstoupili do play-off z prvního místa Atlantické divize, Východní konference a v prvním kole tak narazili na poslední postupující tým z Východu – New Jersey Devils. Svěřenci Jona Coopera se s Devils příliš nezdržovali a do semifinále konference postoupili rychle, 4:1 na zápasy.

V kole druhém už na ně ale čekal o dost tvrdší oříšek – Boston Bruins, druhý nejlepší celek Východní konference. Úvodní duel Bolts s Bostonem prohráli vysoko, 2:6. Následně ale čtyřmi výhrami po sobě zaznamenali další bleskurychlý postup.

Rovněž Capitals se mohou pochlubit úspěšnou základní částí. Zaznamenali v ní totiž celkem 105 bodů, přičemž ovládli svou Metropolitní divizi. Jejich soupeřem byli ve čtvrtfinále konference Columbus Blue Jackets. Vstup do série Caps nevyšel a po domácích zápasech prohrávali 0:2. Poté si ale připsali čtyři výhry v řadě a ve druhém kole se mohli těšit na Pittsburgh Penguins.

Hokejisté Washingtonu měli v posledních letech na Pens v play-off smůlu. Letos se jim to však konečně podařilo změnit. Do finále Východní konference je poslal Jevgenij Kuzněcov, který rozhodl zápas číslo šest v šesté minutě prodloužení.

Rozhodnou zkušenosti?

Lightning se dostali do finále Východní konference potřetí za poslední čtyři sezony. Capitals si naopak zahrají finále konference poprvé od roku 1998.

Na soupisce Tampy Bay najdeme dohromady 18 hráčů, kteří zaznamenali ve finále konference celkem 273 zápasů. Hned šestadvacet si jich připsal trojnásobný vítěz Stanley Cupu Chris Kunitz. Ve Washingtonu mají s finále konference zkušenosti pouze beci Brooks Orpik, Matt Niskanen a útočník Lars Eller.

„Podobná šance se nemusí opakovat. Nesmíme se nechat zastrašit soupeřem či médii. Musíme se soustředit jen na sebe a uvidíme, zda se nám podaří vyhrát třeba hned úvodní duel série,“ říká trenér Capitals Barry Trotz.

„Je zábava mít tolik spoluhráčů, na které se můžete spolehnout. Jako tým jsme už dokázali, že umíme vyhrávat. Máme také dost zkušeností, čehož se pokusíme využít,“ poznamenává kapitán Lightning Steven Stamkos.

Vasilevskij vs. Holtby

Oběma brankářům nevyšel příliš konec základní části. Holtby dokonce vstupoval do vyřazovacích bojů z pozice náhradníka a jako gólman číslo jedna naskočil až do třetího utkání prvního kola. Oba brankáři však nyní v průběhu play-off ukázali, že se na ně jejich týmy mohou stoprocentně spolehnout.

Třiadvacetiletý Vasilevskij zaznamenal v základní části 44 výher a 8 čistých kont. V obou těchto statistikách skončil mezi gólmany na děleném prvním místě. Ačkoliv se mu po Utkání hvězd nedařilo zrovna nejlépe, procentuální úspěšnost zákroků měl 91,9. Vytáhlý Rus je jeden z adeptů na Vezinovu trofej. V play-off má na svém kontě zatím osm výher z deseti zápasů a procentuální úspěšnost 92,7.

Holtby zaznamenal v letošní základní části vůbec nejhorší statistická čísla ve své kariéře. Nepovedla se mu zejména druhá část sezony, jak už bylo výše zmíněno. Po svém návratu mezi tři tyče v play-off už ale byl velmi důležitým článkem svého mužstva. Dokazuje to například průměr obdržených branek 2,04. Podobně jako Vasilevskij se pak také může pochlubit osmi výhrami z deseti startů.

Tip redakce: 4:3, postoupí Tampa Bay Lightning

Názor autora: Pokud budou mít Caps k dispozici zdravého Nicklase Bäckströma a pokud jeho lajna zastaví formaci Stevena Stamkose, pak by vypadaly jejich postupové šance velmi dobře. Na straně Lightning ovšem může zahrozit jakákoliv formace. Velmi dobrým výkonem se ve druhém kole prezentoval například Brayden Point. Washington se dostal do finále konference po dvaceti letech. Tampa je v tomto ohledu o dost zkušenější, což by mohlo hrát rozhodující roli.

Vzájemné zápasy – základní část 2017/2018

Tampa Bay Lightning – Washington Capitals 4:3 pp

Washington Capitals – Tampa Bay Lightning 3:1

Washington Capitals – Tampa Bay Lightning 2:4

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.