bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Carolina chystá šachy. Na odchodu jsou Tlustý, Sekera a další

14. února 2015, 10:30

Tomáš Zatloukal

"Budeme při trade deadline hodně aktivní," říká před přestupovou uzávěrkou Ron Francis, generální manažer Caroliny Hurricanes. Znamená to jediné, v Raleighu se chystají velké změny. Aktuální sezóna je z pohledu Canes již odepsaná, byť si v posledních zápasech napravují pověst a opět patří mezi konkurenceschopné týmy (vyhráli devět ze 16 utkání). Kdo opustí kabinu předposledního mužstva Východní konference?

Vůbec nejčastěji se hovoří o odchodu Andreje Sekery, slovenského obránce, který umí výborně podpořit ofenzívu a zároveň si poctivě plní obranné povinnosti. Sekera se dostává do ideálního hokejového věku, v 28 letech se blíží jeho výkonnostní vrchol. Není tedy divu, že při vyjednávání o novém kontraktu si nebere servítky a požaduje razantní zvýšení gáže. Jaké? Rodák z Bojnice dosud bral 2,75 milionu dolarů, od Francise nyní žádá dvojnásobek - Bob McKenzie z TSN informuje o tom, že Sekera vyhlíží smlouvu na úrovni té Marca Staala, tedy s cap-hitem kolem šesti milionů dolarů.

Francis na nic takového nepřistoupí, i kvůli tomu, že jeho samotného zkušený reprezentant nijak nepřesvědčil. Zažívá, stejně jako většina obvyklých tahounů Hurricanes, slabou sezónu, bodoval jen 18krát. Přesto pro ostatní kluby představuje velmi lákavou posilu do top-four, tedy jednoho ze dvou elitních obranných párů. Novému celku přinese kromě již zmíněných předností také rychlost, bruslařsky je na tom opravdu výborně. Přesto si Francis nemůže z jeho výměny slibovat příliš, protože bez platné smlouvy na další ročník Sekerova hodnota pochopitelně velmi razantně klesá.

Podobná je situace kolem Jiřího Tlustého. Ač se Tlustý pyšní vizitkou slušného střelce (za posledních 162 zápasů dal 51 branek), de facto žije z jednoho povedeného ročníku a dost možná si nikde jinde nezahraje v nejlepší formaci. Někteří odborníci stále nemohou pochopit, co Carolina na kladenském odchovanci vidí, že ho nechala dlouho hrát s Alexem Sjominem a Ericem Staala místo toho, aby oběma etablovaným hvězdám přivedla kvalitnějšího parťáka. 26letý Tlustý se každopádně může stát například řešením pro Winnipeg Jets, ti údajně hledají borce do prvních třech útoků. 

Tlustý se marně pokoušel s Francisem dohodnout na novém kontraktu, představy jsou prý diametrálně odlišné. Opět se dá vytušit, že trade bývalé juniorské hvězdy vynese spíše "drobné". Na druhou stranu Canes určitě neublíží, mladých dravců totiž mají v záloze více než dost, důležitější roli již zvládne Elias Lindholm, dopředu se dere rovněž Victor Rask. Tlustý je tedy postradatelný, stejně jako jeho 20 bodů. Francis mu přitom dal příležitost, aby dokázal, že patří mezi vynikající forvardy. Zaplatil mu téměř tři miliony za zlomovou sezónu, která měla rozhodnout o "Tlusťochově" budoucnosti.

Kdo další zřejmě dohraje aktuální ročník jinde? Nejedná se již o žádné velké ryby, skloňují se především jména Patricka Dwyera, Rileyho Nashe, Tima Gleasona a Jaye McClementa, další neúspěšného "vyjednávače". Naopak naprosto utichly spekulace o možném trejdu dlouholetého kapitána Staala, utrápeného kanonýra Sjomina či ostříleného brankáře Cama Warda. V Raleighu se buduje nový kádr, všichni tři by ovšem ve Francisově výběru neměli chybět, společně vytvoří pevné, osvědčené jádro pro nevyhnutelnou přestavbu. O té ale zase někdy jindy, třeba hned po klíčovém draftu 2015.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.