bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Carolina mi připomněla Vegas, říká Haula. Zvládne návrat po zranění?

11. srpna 2019, 9:09

Martin Schwarz

Carolina Hurricanes letos v létě zaujali především prodloužením smlouvy s klíčovým útočníkem Sebastianem Ahem, který na sebe strhl velkou část mediální pozornosti. I proto trochu zapadl na první pohled málo významný, ale ve skutečnosti velmi důležitý tah – angažmá jiného finského forvarda Erika Hauly. Canes jej získali za poměrně nízkou protihodnotu od Vegas Golden Knights, a pokud osmadvacetiletý šikula zvládne návrat po zranění, mohou si brzy v Raleigh mnout ruce.

Když generální manažer Caroliny Don Waddell souhlasil s příchodem Erika Hauly, moc dobře věděl, co dělá, ale zároveň malinko riskoval. Mrštný útočník v sezoně 2017/2018 posbíral 55 kanadských bodů a platový strop zatěžuje pouze 2,75 miliony dolarů. Problém je, že v uplynulém ročníku odehrál titěrných 15 utkání, ze zbytku hracího období jej vyřadilo listopadové zranění kolene z duelu proti Torontu. Do té doby stihl dát dva góly a na dalších pět přihrát, což není vůbec špatné. Otázka je, jak jej ovlivnily měsíce bez hokeje.

„Bylo to strašné. Jedna z nejhorších zkušeností, jakou jsem si kdy prošel,“ vzpomínal Haula na těžké momenty, kdy více než hokej řešil to, aby byl zdravotně v pořádku. „Bylo to těžké a hlavně dlouhé. Od okamžiku, kdy jsem odehrál poslední utkání, utekla dlouhá doba,“ tušil správně.

Fin v nejlepším hokejovém věku, jehož před deseti lety draftovali Minnesota Wild, by v ideálním případě mohl atakovat své dosavadní maximum (55 bodů), pakliže vše půjde podle plánu. Během působení u Zlatých rytířů totiž ukázal, že pokud kolem sebe má aspoň trochu kvalitní spoluhráče, dokáže být zápas co zápas pro soupeřova brankáře velkým nebezpečím. Zatím to vypadá, že by se Haula mohl zařadit do třetí formace po bok Warrena Foegelea a Nina Niederreitera. 

Kdyby šly jeho výkony rapidně dolů, nebo by nedejbůh přišlo další zranění, zůstanou Hurikáni i tak poměrně v klidu. Haulovi po nadcházejícím ročníku končí tříletý kontrakt, a tak by jej účastník letošního finále Východní konference mohl nechat odplavat na trh volných hráčů. 

Ví, jak chutná úspěch

„Myslím, že Carolina jde velmi dobrý směrem,“ pochválil Haula svého nového zaměstnavatele. „Celé město je po delší době znovu poblázněné hokejem, je super to sledovat. Tým Hurricanes mi loni trochu připomněl mužstvo Vegas z první sezony v NHL, také jsme si tehdy užívali spoustu zábavy,“ přirovnával.

Hurricanes v Haulovi získali nejen hokejistu s potenciálem překlenout hranici 50 kanadských bodů, ale také borce, jenž ví, jak chutná úspěch. Jak vyplývá ze zmínky v předchozím odstavci, i on byl součástí lasvegaského zázraku, který před rokem a dvěma měsíci senzačně dokráčel až do finále Stanley Cupu. Přesně takové typy hráčů Carolina potřebuje, aby udělala další krok, případně aspoň zopakovala letošní výsledek. 

„Jdu do nového mančaftu s tím, že chci co nejlépe zapadnout a odvést maximum, na to se musím soustředit,“ pokračoval rodák z města Pori. „Člověk chce najít nové přátele a hrát nejlépe, jak jen dokáže. Naposledy byla opravdu zábava Carolinu sledovat, takže doufám, že nastolený trend udržíme a budeme se pohybovat na vrchních příčkách tabulky,“ přál si.

Erik Haula do Caroliny putoval na konci června, a to výměnou za útočníka Nicolase Roye a podmíněné páté kolo draftu v roce 2021. Organizace z Raleigh za sebou v tuto chvíli má několik splněných předsezonních úkolů, mimo jiné i prodloužení smlouvy s českým gólmanem Petrem Mrázkem. Nyní ještě vyčkává na rozhodnutí dosavadního kapitána Justina Williamse, zda se rozhodne pokračovat v kariéře.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.