bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Čas pro Žeňu? Pokud je v sestavě Pens někdo schopný zastoupit Crosbyho, je to Malkin

3. května 2017, 16:00

Jiří Lacina

Ta zpráva už prošla tolika médii, že ji nešlo přehlédnout. Pittsburgh se minimálně ve čtvrtém utkání série s Washingtonem bude muset obejít bez kapitána Sidneyho Crosbyho. Hráč, často zmiňovaný jako nejlepší hokejista současnosti, se bude nahrazovat těžko, přesto to je možné. Pokud je v sestavě Pens někdo schopný zastoupit Crosbyho, je to Jevgenij Malkin.

K prvnímu Stanley Cupu, který v roce 2009 společně vybojovali, přispěl nezapomenutelnými 36 body (14+22) ve 24 zápasech. Crosby bodoval ve stejném počtu utkání 31krát (15+16). Malkin tehdy dostal Conn Smythe Trophy pro nejužitečnějšího hráče pohárových bojů. Letos, kdy je opět řeč hlavně o Crosbym, vede jeho ruský spoluhráč v naprosté tichosti produktivitu play off s 15 body (4+11), protežovanější Kanaďan je o pět bodů zpět.

„Bude zábava ho sledovat při vědomí toho, co dokáže,“ těší se brankář Marc Andre Fleury. „Je to dominantní hráč a já se opravdu těším na to, co od něj v úterý uvidím.“

To nadšení není bezdůvodné. Vytáhlý Rus hraje bez Crosbyho v sestavě obvykle mnohem lépe. V play off sice odehrál Malkin bez kanadského spoluhráče jediný zápas, v roce 2013 proti New York Islanders, kdy se na výhře 5:0 podepsal dvěma nahrávkami. V základní části má zkušeností z utkání, kdy k němu ostatní vzhlíželi jako k vůdci, mnohem více.

Ve 117 zápasech bez Crosbyho nasbíral Malkin 154 bodů (66+88), což je skvělý průměr 1,32 bodu na utkání. S Crosbym v sestavě má stejný hráč průměr jen 1,15. Sám také mnohem víc střílí. Bez Crosbyho je to 3,9 střely mezi tyče na večer, s Crosbym 3,4. Dokonce i střelecká úspěšnost se liší, s Crosbym 13,4 procenta, bez Crosbyho má sebevědomější Malkin úspěšnost střelby 14,4 procenta.

„Žeňa je elitní hráč a hodně toho umí,“ potvrzuje trenér Mike Sullivan. „V dosavadním průběhu play off hraje velmi dobře a spoléhat na něj budeme i nadále. Věříme, že pro nás odvede dobrou práci. Nemyslím, že na něj dopadne břemeno odpovědnosti, to je týmová záležitost.“

Lepší výkony, když na něm hra stojí, mohou souviset i s vyšším časem na ledě. Nárůst sice není tak výrazný, nicméně Malkin bez Crosbyho hraje v průměru o minutu a 11 sekund víc. „Určití hráči budou muset vystoupit a předvést něco, co nám pomůže vyhrát,“ věří trenér Mike Sullivan, který Malkina v úterý určitě nebude šetřit.

Pittsburghu už delší dobu chybí obránce Kris Letang a brankář Matt Murray. Nyní k nim přibyl Crosby a také Conor Sheary. Pokud nechtějí hazardovat se slibným vývojem série, budou muset ostatní pořádně zabrat. A dobře ví, kdo je přitom povede. „Výborně bruslí. S pukem umí věci, které nikdo jiný neumí. Je to zatraceně dobrý hráč,“ skládá další pochvalu Patric Hörnqvist.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.