bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Čeká nás draft obránců, tady je pětice nejlepších

18. června 2018, 19:02

Jakub Hromada

Za pár dní nás čeká poslední událost sezóny a tou je draft 2018 v Dallasu. Pro mnohé týmy se zde utvoří jejich budoucnost, letos na seznamu najdeme netradičně velké množství kvalitních obránců. Které ale uvidíme na té úplně špičce?

Rasmus Dahlin

Není pochyb o tom, koho vezme Buffalo z první pozice. Ne nadarmo se letošnímu draftu přezdívá draft Rasmuse Dahlina. Všechny ostatní hráče si naprosto podmanil a okouzlil všechny experty, kteří ho od počátku prognóz pasují do role jedničky. Obránce Frölundy je skvělým komplexním hráčem, jak už to tak v této době bývá, dokáže skvěle útočit, ale na rozdíl od ostatních i velmi dobře bránit. To ho dělá připraveným pro NHL.

Tip Boba McKenzieho: #1

Noah Dobson

Asi největší neznámá z této pětice. Kdo po něm ale sáhne, rozhodně neprohloupí. Dost možná se jedná o mladší a více defenzivnější verzi Boucharda. Ofenzivně na tom přitom není o nic hůře. V dresu Acadie-Bathurst Titan zaznamenal v 67 zápasech 69 bodů, v play-off přidal dalších 13. 

V čem vyniká je právě již zmíněné bránění. Prototyp moderního obránce spočívá v ofenzivně laděném bekovi, který ale nezapomíná na obranu. Právě Dobson dost možná je druhý nejlepší komplexní bek na draftu. 

Tip Boba McKenzieho: #6

Evan Bouchard

Střela. První slovo, které mnohé napadne, když se řekne jméno Evan Bouchard. Pokud nějaký tým hledá obránce, který bude co nejdříve připraven hrát nejlepší ligu světa, měl by vzít právě kapitána londýnských Rytířů (myšlen Londýn v Ontariu hrající juniorskou OHL). Bouchard v 67 zápasech vstřelil hned 25 branek a přidal 62 asistencí, což ho zařadilo na osmé místo tabulky kanadského bodování! Úctyhodná statistika pro beka, který teprve čeká na první kontrakt. 

Dá se očekávat, že přes léto přidá ke svým 188 centimetrům i sílu v osobních soubojích, a v říjnu ho uvidíme mezi mantinely NHL. Jen si musíme počkat, v jaké hale to bude primárně.

Tip Boba McKenzieho: #7

Quinn Hughes

S velkou pravděpodobností obránce číslo 2 na letošním draftu. Přitom o jménu Hughes uslyšíme hlavně za rok, kdy na draft přijde jeho mladší bratr Jack pravděpodobně v roli jedničky, ale o tom později. Quinn hraje prvním rokem univerzitní ligu NCAA za Michigan, kde za 37 zápasů stihl posbírat celkem 29 bodů, což ho řadí na třetí místo tabulky produktivity mezi obránci. 

Skauty oslovil zejména svým skvělým bruslením, zjevně nejlepším ze všech dostupných nedraftovaných prospektů. Naopak co bude muset určitě zlepšit, je střela. Nikdo mu ale nemůže upřít jeho snaživost a cílevědomost, která ho dostala i na seniorský světový šampionát. Tam v deseti zápasech zaznamenal sice pouhé dvě asistence, z role sedmého beka ale přesvědčil, že mu na úroveň NHL příliš nechybí.

Tip Boba McKenzieho: #8

Adam Boqvist

Už to vypadalo, že Boqvist bude největším zklamáním všech odhadů, konec sezóny ho ale vytáhl zpět nahoru. On se nejdříve objevoval hned za Dahlinem, tedy na druhém místě před Svečnikovem a Zadinou, o pár měsíců později ale spadl na pomezí druhé a třetí desítky. Vypadalo to, jako by se jeho vývoj úplně zastavil, přitom se v zákulisí ukrývalo mnoho dřiny. Byl kritizován za defenzivní hru, na té pracoval nejvíce. Největším problémem tohoto švédského beka z Falunu byly ztráty ve vlastním obraném pásmu. Ke konci sezóny ale byla vidět zlepšená práce tělem a pomalu se začal propracovávat seznamem zpět nahoru.

Velkou výhodou oproti ostatním je jeho věk. Narodil se totiž až v polovině srpna 2000, tedy o deset měsíců později než Hughes či Bouchard. Teoreticky by tak měl být o jeden rok „zbržděný“, rozhodně tak nepůsobí. Jeho největší předností je střela, která je podle mnohých expertů vůbec nejlepší ze všech obránců a třetí celkově (za Svečnikovem a Zadinou).

Tip Boba McKenzieho: #10

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.