bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Čeká nás nejslabší draft za poslední roky, jedničkou bude Nolan Patrick. A kdo dál?

24. října 2016, 10:00

Michal Sedláček

Po hodech přichází půst. Poslední dva ročníky draftu nabídly opravdu talentované hráče, kteří mají potenciál stát se hvězdami NHL na další roky. Ať už to byl Connor McDavid, Jack Eichel, Auston Matthews, či Patrik Laine. Následující draft bude jen o jednom hráči.

Tím borcem je Nolan Patrick. Pokud někdo z jeho konkurentů neukáže extra super výkon, bude Patrick jasnou jedničkou. Deset z deseti skautů, kteří byli kanadskou TSN dotázáni na pořadí výběru mladíků, zvolilo na první místo právě osmnáctiletého rodáka z Winnipegu. „Je to Patrick, kdo může v tomto draftu ztratit,“ říká jeden z hlavních skautů NHL. „Letošní draft bude od těch minulých hodně odlišný,“ dodává.

Kapitán Brandonu Wheat Kings z juniorské WHL má statistiky, které byste od jedničky draftu očekávali. Loni v 72 zápasech základní části WHL posbíral 102 bodů, když vstřelil 41 branek. V play-off pak přidal ve 21 duelech dalších 30 (13+17) bodů. Za to byl také zaslouženě zvolen nejužitečnějším hráčem play-off Western Hockey League. 

Skauti o Patrickovi nepochybují jako o jedničce draftu 2017. Ovšem nyní se dostáváme k tomu, proč ho nemůžeme srovnávat s McDavidemn, Eichelem, či Matthewsem. „Bude dobrý, možná velmi dobrý hráč v NHL, ale není to dynamický hráč. Jeho bruslení není špatné, ale není tak dynamický jako McDavid, Eichel, či Matthews,“ říká jeden ze skautů. Očekávaní jsou taková, že 191 centimetrů vysoký a 88 kilogramů vážící forvard bude v budoucnu spíše druhým centrem svého týmu. Rovněž mu chybí „wow“ faktor, kterým výše zmínění hráči disponují. 

Patrick bude stejně jako před rokem Matthews pečlivě sledován. Je navíc jedním z nejstarších hráčů, kteří jsou prvním rokem způsobilí pro draft. Matthewsovi unikl draft roku 2015 jen o dva dny. Kdyby byl nyní již torontský centr k dispozici v loni, zřejmě by šel na řadu nejhůř za třetí pozice. Někteří skauti ho dokonce řadí i před Eichela, tedy na druhou příčku. 

Patrick slaví narozeniny 19. září, takže mu chyběly pouhé čtyři dny, aby mohl jít na draft už před aktuální sezonou. Kdyby byl v červnu k dispozici, měl by za konkurenty takové borce jako Matthews, Laine, Puljujärvi, nebo Dubois. Jak by v této nadupané sestavě obstál?

Skauti se shodli, že by nepřeskočil nikoho z prvních čtyř vybraných hráčů. Zpětně si spíše myslí, že by se zařadil někam mezi 5. – 10. místo draftu 2016. „To není nic proti Nolanovi, to jen hráči na tomto draftu byli opravdu dobří,“ říká jeden ze skautů. To také ukazuje na vztah k poslednímu výběru mladíků. Hráči, kteří budou na draftu v roce 2017, zkrátka nejsou tak zajímaví jako ti minulí. Kromě Patricka jako jasné jedničky, je těžké určit další pořadí i v elitním výběru hráčů.

TSN se ptala deseti skautů na jejich pořadí v elitní desítce následujícího draftu. A pouze dva hráči se objevili v TOP 10 všech dotazovaných. Tím jedním byl samozřejmě Nolan Patrick a tím druhým borcem pak švédský obránce Timothy Liljegren. Obvykle se ale v takových předpovědích objevuje až sedm hráčů. To ukazuje na širokou škálu v názorech skautů na hráče a to zejména v pořadí od druhého až do sedmého místa. 

„Bude zajímavé sledovat, jak se tento draft bude vyvíjet,“ říká další ze skautů. „Kdo bude stoupat nahoru? Myslím, že uvidíme hodně výkyvů v průběhu sezony, hodně se budou hráči posouvat nahoru a dolů. Mnohem víc než jsme viděli v posledních letech. Letos jsme si byli opravdu jisti, že kluci jako Matthews, Laine ,Puljujärvi, nebo Tkachuk budou v první šestce. Letos je ale opravdu těžké říct, kdo tam bude.“

Zde je seznam devíti vyzyvatelů pro Patricka podle TSN:

2. Timothy Liljegren (Rögle, Švédsko) – 29 zápasů, 7 gólů, 15 asistencí.

Švédský obránce, kterého před startem sezony postihla mononukleóza. V roce, kdy jsou na něj upřeny zraky všech týmů NHL a rozhoduje se o jeho budoucnosti, je to malá tragédie. I tak by se nemusel propadnout někam příliš dozadu. Podle skautů je to jednoznačně nejlepší obránce v tomto draftu a pro mnoho z nich jasná dvojka za Patrickem. Je to jediný hráč kromě Patricka, kterého všech deset z deseti skautů zařadilo do svého seznamu TOP 10 draftu. Liljegren je skvělý bruslař a je přirovnáván k Eriku Karlssonovi, ačkoliv jeho kvalit nedosáhne.

3. Klim Kostin (Dynamo Moskva, KHL) – 30 zápasů, 8 gólů, 13 asistencí.

Velký, silný a agresivní útočník z Ruska. Může dávat góly, ale taky tvořit hru. Nedisponuje velkou rychlostí, ale je silný fyzicky i bruslařsky. Je považován za adepta do prvních dvou útoků. Po hokejové stránce má podobné rysy jako Valerij Ničuškin. 

4. Maxime Comtois (Victorianville Tigres, QMJHL) – 62 zápasů, 26 gólů, 34 asistencí.

Křídelní útočník, jenž bývá srovnáván s loňskou trojkou draftu, kterou byl Pierre-Luc Dubois. Je veliký, silný, bruslařsky schopný a umí rozdávat tvrdé rány, které mu umožňují hrát silový hokej. Je však i zručný s hokejkou. 

5. Eeli Tolvanen (Siroux City Musketeers, USHL) – 49 zápasů, 17 gólů, 21 asistencí.

Finský útočník a čistokrevný střelec. Se svým střeleckým umem by se v NHL neztratil. Pokud chcete kanonýra, našli jste ho. Tento kluk má nejlepší střelu v tomto draftu. Tolvanen dává do své hry dynamiku, která ho odděluje od ostatních. Devět z deseti skautů ho zařadilo do svého seznamu TOP 10, přičemž sedm z nich ho dokonce vybralo do elitní pětky.

6. Gabriel Vilardi (Windsor Spitfires, OHL) – 62 zápasů, 17 gólů, 21 asistencí. 

Zručný centr s vynikajícím citem pro koncovku. Skvěle tvoří hru, ale může ji také zakončovat. Bylo mu předpovídáno, že bude nejlepším hráčem na Memoriálu Ivana Hlinky (zřejmě s velkým náskokem), ale v přípravě se zranil a nebyl schopný turnaj odehrát. Nepatří mezi nejlepší bruslaře, ale vyniká v chytrosti, hře s pukem a svými dovednostmi. Sedm z deseti skautů ho dalo mezi nejlepší desítku draftu.

7. Krisitian Vesalainen (Frölunda, Švédsko) – 37 zápasů, 15 gólů, 19 asistencí.

Urostlý útočník a společně s Tolvanenem další z výkvětu finských mladíků. Někteří ho popisují jako Jesse Puljujärviho. Veselainen je také vysoký silný hráč, který umí bruslit a dávat góly. Ovšem žádná z těchto dovednosti nepatří mezi ty elitní, jako u Puljujärviho. Osm z deseti skautů ho zařadilo do TOP 10.

8. Owen Tippett (Mississauga Steelheads, OHL) – 48 zápasů, 15 gólů, 5 asistencí. 

Kanadský křídelní útočník, jenž má rychlost a střelu hodnou NHL. Skauti mu vytýkají jeho jednosměrné zaměření. Pokud dává góly, je to samozřejmě velmi dobře a bude ho každý chtít. Ale pokud se mu v tomto ohledu přestane dařit, není týmu schopen příliš jinak pomoci. Sedm z deseti skautů ho zařadilo do TOP 10, ale žádný ho nedal do elitní pětky.

9. Callan Foote (Kelowna Rockets, WHL) – 71 zápasů, 8 gólů, 28 asistencí.

Přijde vám toto příjmení povědomé? Určitě ano. Skutečně se jedná o syna bývalého obránce Adama Foota. Půjde Callan v otcových šlépějích? Jak v čem. Není tolik agresivním hráčem jako jeho otec. Je to vysoký a silný obránce. Plní si své povinnosti na obou koncích kluziště. Jeho ofenzivní schopnosti by mohly převyšovat ty defenzivní. Jeho pohyblivost není špatná, ale bude muset na bruslení ještě zapracovat. 

10. Lias Andersson (HV71, Švédsko) – 37 zápasů, 25 gólů, 34 asistencí.

Ve švédské reprezentaci zaujal v srpnu na turnaji v Plymouthu, kde hrál proti starším hráčům. Nechybí mu pro útočníka potřebné ofenzivní schopnosti, ale je otázkou, zda je dokáže vylepšit natolik, aby patřil do TOP 10 draftu. Andersson je zajímavý případ. Pouze čtyři z deseti skautů ho zařadili do TOP 10, ovšem všichni tito skauti ho dali rovnou mezi prvních pět hráčů. 

(statistiky pochází ze základní části klubové sezony 2015/16, v závorce je uveden současný tým)

Žádný Čech se do nejlepší desítky nevešel. Martin Nečas zaujal 12. příčku, což můžeme považovat za dobrý výsledek. Jak je vidět, následující draft se dá jen těžko odhadovat a můžou nastat (a určitě i nastanou) nejrůznější pohyby v dalších předpovědí. Je tak klidně možné, že se Nečas zařadí i do elitní desítky. Tam ho třeba již nyní řadí web hockeyprospect.com.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.