bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Český srdcař v NHL. Plekanec je věrný dresu Canadiens již jedenáct sezón

10. března 2015, 17:15

Jan Prošek

V roce 2001 si ve třetím kole vybral Montreal Canadiens mladého českého útočníka. Nastupoval za národní tým, stabilně hrál domácí nejvyšší soutěž. V srdci Evropy zaujal scouty slavného klubu tak, že jej doporučili draftovat co nejdříve. Tomáš Plekanec byl draftovaný jako celková 71. volba vstupního draftu. Tou dobou rodák z Kladna snil o kariéře v National Hockey League. Nad tím, že by celý život spojil s jednou organizací, ani nepomýšlel.

Úvodní sezónu za velkou louží, 2002-2003, odehrál v záložním týmu Montrealu Hamilton Bulldogs, který hraje American Hockey League. Na farmě nastoupil do sedmdesáti sedmi zápasů, ve kterých si připsal devatenáct branek a sedmadvacet asistencí. Následující ročník už nakoukl do nejslavnější hokejové soutěže světa, jeho chvilka slávy trvala dva zápasy, pak se znovu stěhovat o ligu níž. Kladenský rodák si z toho hlavu ale nedělal, soustředil se sám na sebe, v trénincích poctivě plnil pokyny trenérů, občas si i něco přidal a věřil, že se stabilně dostane mezi elitu. Organizace Canadiens věděla, jak velký talent a potenciál v tomto hráči je, a tak ještě dvě sezóny pendloval mezi soutěžemi. V důsledku toho dostával velký prostor na ledě. Na farmě chodil na přesilovky a oslabení, v hlavním týmu se postupně posouval v hierarchii útočníků výš a výš.

O tři roky později, v sezóně 2006-2007, se poprvé stabilně usadil v šatně Montrealu vedle těch největších hvězd. Tou dobou za Canadiens hráli například Radek Bonk, Jan Bulis, Roman Hamrlík či Marcel Hossa. Od koučů dostal důvěru, vynechal jediné utkání v dlouhodobé části čítající dvaaosmdesát zápasů. Vstřelil celkem dvacet gólů a dalších sedmadvacet jich zařídil spoluhráčům povedenou přihrávkou. Z kraje kariéry mu bylo vyčítáno, že v mnoha případech zbytečně vymýšlí kombinace a že by měl raději střílet.

Rady a poznatky hokejových odborníků si vzal k srdci hned následující sezónu, kdy odehrál stejný počet zápasů, ale jeho statistiky byly o poznání bohatší. Na svém kontě měl devětadvacet branek a čtyřicet asistencí, celkem tedy devětašedesát kanadských bodů. Hokejově začal růst. Osobního maxima dosáhl v sezóně 2009-2010, kdy ve dlouhodobé části soutěže nevynechal ani jediné utkání. Soupeřům nasázel pětadvacet branek, ke kterým přidal ještě pětačtyřicet asistencí. Se sedmdesáti body se zařadil na první místo kanadského bodování Canadiens v sezóně. Pro zajímavost, druhý byl Scott Gomez, který měl o jedenáct bodů méně než český útočník.

V posledních sezónách se hvězda Tomáše Plekance poněkud přetransformovala. Ohledně kanadského bodování není úplně jasný lídr mužstva. Nicméně jeho přínos je stále veliký. Má přehled o hře, dokáže na sebe navázat protihráče. Ale hlavně je to zkušený hokejový harcovník, který má za sebou mnoho velkých bitev. Své zkušenosti předává mladým členům týmu. Nováčci se od něho mohou hodně naučit. Jeho dovednosti a poctivý přístup ke sportu může být mnohým příkladem.

V aktuálním ročníku odehrál Tomáš Plekanec šestašedesát utkání, připsal si pětačtyřicet kanadských bodů za devatenáct branek a šestadvacet asistencí. V kanadském bodování Montrealu je momentálně na třetím místě. Úspěšnost střelby má necelých deset procent.

 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.