bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Chci si užít každou vteřinu, říká Laine před zápasy ve Finsku. Prolomí trápení?

1. listopadu 2018, 14:00

Martin Schwarz

Pro herní i statistický pokles si nemohl vybrat horší čas. Střelec Winnipegu Patrik Laine vyrazil ke dvěma zápasům proti Floridě, k nimž dojde během čtvrtku a pátku na půdě jeho rodného Finska, s pěti kanadskými body ve dvanácti utkáních. Trenér Paul Maurice jej nedávno přeřadil až do čtvrté útočné formace, aby tam mladík nabral druhý dech. Na severu Evropy budou všechny oči v hledišti viset právě na Lainem, čeká se od něj velkolepé představení. Blonďatý Fin i přesto vtrhne na led Hartwall Areny s klidnou hlavou a jasným cílem: pořádně si to užít!

Nejde to a nejde. Jak jsme psali nedávno (čtěte zde), Patrik Laine nenaskočil do ročníku 2018-19 naladěn tak, jak by si představoval. Pro jiného by tři vstřelené branky ve 12 duelech byly mistrovským počinem, jenže on od sebe očekává mnohem víc. A fanoušci Winnipeg Jets rozhodně také. Dvacetiletý rodák z Tampere má teď ideální příležitost dostat se do pohody. Kdy jindy a kde jinde by měl začít střílet branky než v zemi, která ho pro velký hokej vychovala.

„Je možné, že tohle bude možná poprvé a naposledy, kdy budu mít příležitost zahrát si NHL u nás doma,“ tušil Laine v rozhovoru pro web nhl.com. „Ale nechci k zápasům proti Floridě přistupovat s tímto vědomím, abych se dostal pod tlak. Rád bych si užil každou vteřinu na ledě a vyhrál obě utkání,“ přál si.

Puky mi skákají

Jestliže chce finský kanonýr alespoň vyrovnat svých 44 zásahů z loňského ročníku, musí výrazně přidat. Podobně jako u ruského snajpra Alexe Ovečkina, i u něj odborníci a fanoušci koukají zejména do kolonky nastřílených gólů. A tam to zatím není žádná sláva. I proto se naposledy Laine objevil ve čtvrtém útoku vedle Brendana Lemieuxe a Jacka Roslovice. Nikoho nemůže překvapit, pokud jej trenéři zkusí zařadit také jinam, aby dostal nový impuls.

„Ale něco mě štve ještě více než dosavadní nízká produktivita,“ přiznala před novináři dvojka draftu z roku 2016. „Přijde mi, jako by puky kolem mě nějak zvláštně poskakovaly. Když chci vyhodit kotouč z obranného pásma, tak jako by bylo pravidlem, že trefím někoho, kdo stojí hned přede mnou a přidělá to týmu další komplikace. Tohle je pravděpodobně nejdůležitější věc, na které musím v blízké budoucnosti zapracovat. Nelíbí se mi, že takto hraji,“ nešetřil sebekritikou.

Teď je řada na Finech

Zatímco většina pohlíží na pomalejší start Patrika Laineho se zdviženým ukazováčkem, jeho spoluhráči zůstávají v klidu. Dobře vědí, jaký talent ve finském šikulovi vězí a že jej jen tak něco nezastaví. Ostatně, ani před rokem talent s číslem 29 na zádech nezačal ideálně, když posbíral během 12 střetnutí 7 kanadských bodů (5 gólů a 2 asistence).

„Myslím, že většina lidí by měla udělat krok zpátky,“ bránil spoluhráče útočník Adam Lowry, s nímž už si Laine letos mimochodem také zahrál. „Přeci jen dal už tři branky a je jedním z těch, kteří se dokážou trefit dvakrát nebo třikrát za zápas. Může mu stačit týden na zahřátí a najednou bude zpátky v plné síle,“ nepochyboval Lowry.

Dvojice zápasů v rámci Global Series mezi Winnipeg Jets a Florida Panthers je na programu dnes od 19 hodin středoevropského času a zítra ve stejný čas pod střechou helinské Hartwall Areny. Téměř přesně před rokem měli příležitost se svému národu ukázat švédští hokejisté z týmů Colorado Avalanche a Ottawa Senators. Teď je řada na Finech Patriku Lainem (Winnipeg) a Aleksanderu Barkovovi (Florida). Ukončí Laine v zemi tisíců jezer své strádání?

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.