bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Chci si užívat hokeje a neřešit budoucnost, říká Dell. Vyzkouší trh s volnými hráči?

15. února 2018, 14:15

Martin Schwarz

Každou sezónu se nějaká taková objeví. Brankářská dvojka, která měla zápas co zápas zahřívat lavičku, krýt záda zkušenějšímu kolegovi. Jenže místo toho chytila v několika po sobě jdoucích duelech šanci za pačesy a začala udivovat tribuny. Přesně to je případ Aarona Della. Gólman San Jose se pyšní na náhradníka výbornými statistikami, které rozhodně nejsou náhodné. V létě mu však končí dvouletá smlouva. Co s ním bude dál?

Žádný klub NHL jej nikdy nedraftoval a často řešil problémy s nedostatečnou výškou. Naděje na posun mezi hokejovou elitu pro pomalu začínaly mizet v dáli. Pak ovšem přišel hokejový ročník 2016-17 a Aaron Dell začal ukazovat, že na něj kalifornský klub nevsadil omylem. Letos je na tom ještě lépe. Od 28. listopadu Sharks s Dellem v brance prohráli jediné střetnutí po základní hrací době (26. ledna proti New York Rangers). Od té doby se osmadvacetiletý brankář dostal do klece ještě dvakrát. A pokaždé uspěl. 

Aktuálně drží průměr 2.51 obdržených gólů na zápas a jeho procentuální úspěšnost zákroků je na čísle 91.67 %. V obou případech si kanadský maskovaný muž oproti podzimním hodnotám pohoršil, přesto ho musí spoluhráči v kabině plácat po zádech. Když tým potřebuje podržet nad vodou, Dell to udělá. Talent vysoký 183 centimetrů ale řeší i jiné než hokejové starosti. Po sezóně vyprší jeho stávající kontrakt, což mu novináři rádi připomínají. „Pane Delle, jak to vidíte s budoucností?“

Bavit se hokejem

„Pokud přemýšlíte o konci smlouvy a účasti na trhu s volnými hráči, může se to dostat do vaší hlavy a ovlivnit výkony v zápasech, což já nechci,“ vypráví na serveru nhl.com gólman, který zasáhl už do 24 utkání této základní části, čímž stanovil své kariérní maximum. „Ať už mě vítr zavane kamkoli, chci si užívat současnou příležitost, bavit se hokejem a starosti hodit stranou.“ Jakmile Dellovi vyprší kontrakt za 625 tisíc dolarů ročně, může se stát neomezeně volným hráčem (UFA) a zařadit se třeba vedle takových jmen, jako jsou Jonathan Bernier, Kari Lehtonen, Cam Ward nebo Carter Hutton.

Albertský rodák o sobě dával vědět už před rokem. Období 2016-17 zakončil s rovnými dvěma inkasovanými góly na utkání, celkem hájil svatyni Sharks ve dvaceti případech. Ačkoli předváděl nejlepší možné zákroky, mnohdy až neuvěřitelně hbité, trenéři chtěli přesvědčit ještě víc. „Už loni byl skvělý,“ přiznal hlavní kouč San Jose Peter DeBoer. „Ale stále jsme si kladli otázku, zda takové výkony zvládne podávat dlouhodobě. Proto dostal od podzimu více prostoru. A je neskutečný.“

Přijde nová smlouva?

Aaron Dell nemá tolik zkušeností, ale paradoxně je starší než současná jednička Kaliforňanů Martin Jones. Cestu do nejlepší ligy světa si proklestil řadou nižších soutěží. „Zasloužil si vše, čeho dosáhl,“ uznává DeBoer. Kanaďan patří mezi hrstku brankářů, jež nikdo nikdy nedraftoval, a přesto chytají v NHL. O to větší pozornost tenhle příběh budí.

Pakliže osmadvacetiletý kouzelník Dell vydrží konzistentní a nepotká jej do konce sezóny výrazný výkonností propad – a zatím to tak opravdu nevypadá – čekají generálního manažera Douga Wilsona další dlouhé hodiny uvažování. Uvažování nad tím, zda s velkým překvapením podepsat nový pakt. Platový strop je totiž neúprosný (ač znovu dojde k jeho navýšení), už minulé léto musel vrchní stratég Sharks vybírat, komu nabídne dlouhodobý kontrakt a komu nikoli. Dellův kolega Jones navíc od sezóny 2018-19 zatíží klubovou pokladnu celými 6 miliony dolarů ročně.

Když Žraloci nechají talenta v pokročilejším hokejovém věku plavat, jistě po něm na trhu volných agentů někdo střelhbitě sáhne. Ročník narození 1989 už nemůže udělat o mnoho víc pro to, aby zůstal ve vodách NHL.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.