bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Chelios mění Detroit za Chicago. Ve svém bývalém klubu bude působit coby ambasador

24. července 2018, 18:00

Jiří Lacina

Svůj hokejový život rozdělil mezi tři kluby – Montreal, Chicago a Detroit. V Chicagu se současně narodil. Ve své době byl vzorem totální hokejové oddanosti a fyzické odolnosti. Typ, jemuž se později přiblížil jen Jaromír Jágr. V současné NHL, navyklé hráče odstrkávat do důchodu už těsně po třicítce, se sotva najde někdo, jako byl Chris Chelios. Ten se teď vrací „domů“.

Po deseti letech aktivní hráčské kariéry v Detroitu působil v tomtéž klubu osm let jako poradce, poslední roky byl pak i členem trenérského štábu. Někdejší nestor NHL nyní mění okřídlené rudé logo za značku Blackhawks. Po boku legend, jako byli Tony Esposito, Bobby Hull, Stan Mikita nebo Denis Savard, bude zastávat roli klubového ambasadora.

Chris Chelios se v dresu Chicaga Blackhawks proháněl po arénách NHL devět sezón (1990-99). V 664 zápasech nastřílel z pozice obránce 92 branek a přidal 487 asistencí. V letech 1995-99 nosil na dresu kapitánské céčko. Dominik Hašek ho kdysi označil za nejlepšího beka, za kterým kdy chytal.

„Napříč mnoha generacemi hráčů a fanoušků Chicaga bude Chris Chelios navždy zvěčněn v historii Blackhawks,“ řekl majitel klubu Rocky Wirtz. „Jeho přínos naší organizaci a hokeji jako celku je obrovský. Jsme hrdí, že můžeme Chrise s rodinou přivítat zpátky doma v United Centeru a jsme poctěni nazvat ho naším ambasadorem.“

Americký zadák hrál NHL aktivně do 48 let. Po angažmá v Detroitu nepohrdl sezónou ve farmářské AHL, jeho poslední štací v lize lig byla Atlanta, kde ovšem nastoupil jen k sedmi utkáním. Poslední tři sezóny zastával v Detroitu funkci asistenta trenéra. V NHL odehrál 1651 zápasů, v roce 2013 byl uveden do Hokejové síně slávy.

K zásadní životní změně ho vedla potřeba postarat se o stárnoucí matku. Rozhodování usnadnil fakt, že Cheliosovy děti dávno dospěly, takže už si jdou vlastní životní cestou.

„Možnost připojit se k organizaci Blackhawks v téhle roli pro mě znamená všechno,“ řekl dnes šestapadesátiletý muž. „Jsem velmi vděčný Rockymu Wirtzovi a Johnu McDonoughovi za příležitost vrátit se k Blackhawks. Chicago je můj domov, návrat do tohoto klubu je pro mě a mnou rodinu něco výjimečného.“

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.