bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Chicago Blackhawks a shrnutí sezony 2019-20: Kubalík si udělal jméno v NHL

28. března 2020, 19:30

Matěj Hodoval

Dalším týmem, u něhož se ohlédneme za dosavadní sezonou v National Hockey League je tým Jestřábů z Chicaga. Velkou roli letos u Blackhawks hrál i český útočník Dominik Kubalík.

Stále to na play-off nestačí.

Blackhawks mají ve svých řadách několik talentovaných hráčů, kteří by v budoucnu mohli tým dovést k úspěchu, stejně jako se to povedlo třeba Patricku Kaneovi s Jonathanem Toewsem. Oba jsou neodmyslitelnou součástí mužstva dodnes.

Klub z větrného města však musí projít ještě delší přestavbou, aby se opět mohl ucházet o tu nejcennější trofej.

V aktuálně přerušeném ročníku patří svěřencům Jeremyho Collitona poslední místo v Centrální divizi, když za sedmdesát zápasů nasbírali dvaasedmdesát bodů. Na druhou divokou kartu v Západní konferenci ztrácí šest bodů.

Osa týmu stárne

Hráči jako Duncan Keith, Brent Seabrook či Corey Crawford se výrazně podíleli na tom, že se Jestřábi stali nejlepším týmem uplynulé dekády. Všichni tři mají ve své sbírce minimálně dva prsteny pro vítěze Stanleyova poháru. 

Jenže ta doba je pryč, Hawks se musejí s těmito klubovými legendami postupně loučit, protože jejich největší doba slávy je za nimi a věk pochopitelně nelze zastavit. Navíc by se týmu hodil větší prostor pod platovým stropem, pod kterým zabírají nemalé místo.

Pětatřicetiletý Crawford je první, komu smlouva vyprší. Dvojnásobný vítěz Stanley Cupu toho vinou zranění v posledních několika sezonách moc neodehrál. Do více než padesáti zápasů naskočil naposledy v sezoně 2016/2017. Bude zajímavé sledovat, zda mu Hawks nabídnou novou smlouvu. 

V šestatřiceti letech se stal nejproduktivnějším zadákem Blackhawks, když v jednašedesáti zápasech nastřádal sedmadvacet bodů. Přesto visí nad budoucností Duncana Keitha v Chicagu otazník. Zkušený bek má totiž smlouvu až do roku 2023, další tři sezony tedy bude zatěžovat platový strop více než pěti a půl miliony dolarů.

Třetím do party je Brent Seabrook. Čtyřiatřicetiletý Kanaďan odehrál kvůli zranění pouze dvaatřicet duelů, v nichž zaznamenal jen čtyři body. Seabrookova stávající smlouva, která ročně ukrajuje z platového stropu 6,875 milionů, je platná až do konce ročníku 2023/2024. 

Poklad Kane

Patrick Kane je po celou svou kariéru v National Hockey League považován za jednoho z elitních hráčů. Vždyť jednatřicetiletý Američan připomíná mašinu na kanadské body, která se zkrátka jen tak nezastaví.

Rodák z Buffala řádil také letos.

Jestřábům nechyběl v žádném utkání, navíc vede mužstvo v počtu gólů, asistencí a tím pádem i kanadských bodů.

Co se týče porovnání se zbytkem elitních ofenzivních hráčů v nejlepší hokejové lize světa, patří Kaneovi osmé místo v kanadském bodování, deváté mezi nahrávači a dvanácté mezi střelci.

Kubalík oslnil Chicago

Když jej 29. dubna 2019 vedení Blackhawks podepsalo, asi jen málokdo čekal, že se zařadí mezi nejlepší nováčky sezony.

Dominik Kubalík patřil k obávaným sniperům v české extralize, švýcarské NLA i na mezinárodní scéně v dresu národního týmu. A velmi rychle ukázal své schopnosti i na té vůbec nejvyšší úrovni, tedy v NHL.

Už teď je jasné, že plzeňský rodák si výrazně polepší oproti svému stávajícímu jednoletému kontraktu, který mu zajistil 925 tisíc amerických dolarů. 

Ve svém premiérovém ročníku v Chicagu totiž nasázel obdivuhodných třicet branek, včetně prvního hattricku, jenž český ostrostřelec nasázel na konci února Tampě Bay. Hawks mají ve svých řadách jen jednoho lepšího střelce, kterým je hvězdný Patrick Kane.

Ke zmíněným trefám přidal někdejší forvard Plzně či Ambri-Piotty šestnáct asistencí, což z něj třetího nejproduktivnějšího Jestřába. To vše stihl v osmašedesáti kláních.

Kubalík je bezkonkurenčně nejlepším střelcem mezi nováčky, buffalský Olofsson na druhém místě totiž dostal do brány o deset puků méně. V kanadském bodování pak bere v tuto chvíli bronzovou medaili, když nedostihl Quinna Hughese s Calem Makarem.

Ze světa statistik

TÝMOVÉ STATISTIKY
Sezona 2019-20: bilance 32-30-8, 72 bodů
Postavení v tabulce: 7. místo v Centrální divizi
Vstřelené branky: 212 ... 18. místo ... (3.02 na zápas)
Obdržené branky: 218 ... 21. místo ... (3.11 na zápas)
Pozn.: Vstřelené a obdržené branky, nepočítáme-li nájezdy.

INDIVIDUÁLNÍ STATISTIKY
Produktivita: 
Patrick Kane (PK)... 84 kanadských bodů
Nejlepší střelec: 
Patrick Kane (PK) ... 33 gólů

Nejvíc výher: Corey Crawford a Robin Lehner (G) ... 16 výher
Nejlepší úspěšnost: Robin Lehner (G) ... %ús 91.8

ČESKÁ A SLOVENSKÁ STOPA
Dominik Kubalík (LK/PK) ... 68 zápasů ... 30 gólů ... 16 asistencí ... 46 kanadských bodů.... +/-: 2 kladné body
David Kämpf  (C/PK) ... 70 zápasů ... 8 gólů ... 8 asistencí ... 16 kanadských bodů ... +/-: -11 záporných bodů 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.