bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Chvíli jsem přemýšlel o odchodu z Washingtonu, přiznává po prodloužení smlouvy Oshie

25. června 2017, 12:00

Martin Schwarz

Americký útočník T.J. Oshie za sebou má dny plné čekání a nejistoty. Nejdříve nebylo vůbec jasné, zda s dosavadním zaměstnavatelem podepíše nový kontrakt. Na začátku července by se totiž mohl stát neomezeně volným hráčem a v nedávném vyjádření přiznal, že po vyřazení Washingtonu Pittsburghem ve druhém kole play-off tuhle možnost reálně zvažoval. Opak se stal pravdou, Capitals nájezdového šikulu s organizací svázali na příštích osm let.

„Sedl jsem si s mým agentem a řekl mu, že Washington mám moc rád a že to je místo, kde bych chtěl prodloužit smlouvu,“ vysvětloval žurnalistům z nhl.com T. J. Oshie. „Od té chvíle jsem čekal. Agent s klubem jednal a v posledních dnech kolem mě začalo být hodně rušno, takže přišla určitá nervozita. Ale vše dopadlo podle mých představ, zůstávám u Capital, jsem moc šťastný.“

Hodně si oddechli také zástupci hokejového klubu z hlavního města Spojených států. Třicetiletého forvarda umístili na seznam nechráněných hráčů, které si nováček Vegas Golden Knights mohl na rozšiřovacím draftu přivlastnit.

Nestalo se, Zlatí rytíři ukázali na obránce Schmidta, Washington tím pádem pro Oshieho začal připravovat novotou zářící kontrakt. Ne tak ledasjaký, vítězové základní části 2016-2017 Američanovi předložili nabídku o délce trvání osmi let, za něž hráč inkasuje celkem 46 milionů dolarů. A to už je nějaká suma peněz.

Capitals zároveň nahrál fakt, že platový strop NHL stoupl pro následující sezónu na 75 milionů dolarů, což automaticky znamená volnější manažerské ruce při „manévrování“ se smlouvami hokejistů. „Myslím, že kdybychom Oshieho nepodepsali před prvním červencem, hodně si zkomplikujeme život,“ připouští washingtonský stratég Brian MacLellan. „Stačí se podívat, kdo z produktivních křídelníků bude letos na volném trhu dostupný. Kdo ví, třeba by jako volný hráč dostal ještě větší gáži, pro mnoho týmů by byl primárním cílem.“

T. J. Oshie obdrží ročně na účet 5.75 milionů dolarů, jeho nový pakt je nyní třetím nejvyšším u Caps. Více peněz pobírají pouze klubová ikona Alex Ovečkin a švédský šikula Nicklas Bäckström. Rodák z Everettu za sebou má statisticky zdařilou sezónu, nastřílel 33 branek (mimochodem stejně jako Ovečkin) a k tomu zapsal 23 nahrávek.

Příliš tučný kontrakt?

„Tahle smlouva není dobrou zprávou pouze pro Capitals, ale i pro naše fanoušky,“ komentoval situaci trenér výběru Barry Trotz. „Když se podíváte na výkony Oshieho v uplynulých dvou letech, zjistíte, jak důležitou součástí našich úspěchů je.“

Všechno ale klidně mohlo dopadnout jinak. Těsně po konci Washingtonu ve druhém kole vyřazovacích bojů se americký rychlík nechal slyšet, že vůbec neví, jestli chce v kabině Capitals pokračovat. Pochopitelně převažovalo hořké zklamání a vidina trhu s volnými hráči vypadala víc než lákavě. Pak ovšem emoce opadly a Oshie unáhlené stanovisko přehodnotil.

„Asi 48 hodin po vyřazení jsem vážně uvažoval, že zkusím štěstí jinde,“ přiznává čtyřiadvacítka draftu z roku 2005. „Ale potom jsme si sedl, začal přemýšlet o tom, jaký máme dobrý tým a sestavu trenérů. Teď nepochybuji o tom, že v příští letech zvládneme vyhrát Stanley Cup.“ Kromě příležitosti zvednout nad hlavu stříbrný grál, sehrála podstatnou roli rodina. Oshieho manželce a jeho dvěma dcerám pobyt ve Washingtonu vyhovuje.

Tím však starosti pro Capitals nekončí. Zatímco podpis s od 1. července volnými Kevinem Shattenkirkem, Karlem Alznerem, Justinem Williamsem a Danielem Winnikem MacLellan označil za nepravděpodobný, na prodloužení smlouvy pro Andreho Burakovského, Bretta Connollyho, Jevgenije Kuzněcova a Dmitrije Orlova s brankářem Philippem Grubaurem usilovně pracuje. Prostor pod platovým stropem ale není nafukovací.

Otázka na závěr zní: je osmiletý kontrakt pro Oshieho výhodnou, nebo zbytečně přemrštěnou nabídkou? Nikdo netuší, jaké výkony talentovaný Američan nabídne za pět let. Teď se každopádně nachází na vrcholu kariéry.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.