bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Číňané ulovili legendu. Gretzky bude ambasadorem Kunlunu

9. srpna 2018, 8:00

Václav Jáchim

Působí ve vedení Edmonton Oilers, jméno propůjčil právě probíhajícímu turnaji hráčů do 18 let, který poprvé hostí Kanada. Wayne Gretzky má navíc ještě další roli: bude globálním ambasadorem čínského Kunlunu.

Účastník ruské Kontinentální ligy informaci potvrdil na svém webu, už předtím o ambiciózních plánech s hokejovou legendou hovořil generální manažer čínského týmu Raitis Pilsetnieks. „Chceme marketingově pozvednout náš klub, dostat hokej k čínské veřejnosti. Profesionální sport je v Číně úrovní pod reprezentací. Pokud se daří národnímu týmu, je i zájem o jednotlivé kluby. V případě hokeje to zatím neplatí," vysvětlil serveru championat.ru.

Gretzky se do asijských končin před časem osobně vydal, brzy plánuje další cestu. Jeho jméno ponesou dvě hokejové školy v Pekingu a Šen-čenu, kde se budou rozvíjet hráči od 8 do 17 let. Historicky nejproduktivnější útočník historie NHL bude také ve prospěch Kunlunu působit, aby se klub dostal do povědomí fanoušků. A aby také oslovil co nejvíc juniorů a dětí.

„Gretzky bude ohromnou podporou pro rozvoj hokeje v Číně," řekl Ao Meng, výkonný ředitel Kunlunu. Klub sídlí v Pekingu, kde se v roce 2022 uskuteční zimní olympiáda. Číňané do hokejového turnaje nasadí svoji reprezentaci a snaží se pozvednout její výkonnost.

V Kunlunu dobře vědí, že to je boj na delší trať. „Srovnal bych to s tím, kdybyste v Rusku chtěli budovat kriketový tým. Hokej nemá v Číně velkou tradici, místní zajímají jiné sporty. Rádi bychom to změnili. Rudá hvězda Kunlun je v čínském hokeji jedinou profesionální organizací, naší snahou je, abychom i prostřednictvím šotů v televizí a jiných marketingových aktivit přilákali veřejnost. Když byla v Číně NHL, bylo to snazší. Šlo o jedno dvě utkání, víceméně o show. My hrajeme ruskou soutěž s mnoha domácími zápasy," řekl Pilsetnieks.

Klub, kde letos budou působit i Ondřej Vitásek, Tomáš Kundrátek a Tomáš Mertl, zahájí ročník v Šanghaji. „Patříme do Pekingu, jenže v naší hale hrají také košíkáři. Je téměř vyloučené vzájemně uzpůsobit program utkání, proto vznikla dohoda,. že od září do listopadu budou v aréně basketbalisté. Od prosince do února či března je vystřídáme my," řekl lotyšský činovník, jenž byl do pozice prezidenta čínského klubu jmenován ve druhé polovině minulé sezony.

Představitelé Kunlunu brzy uvítají na osobní návštěva Waynea Gretzkyho, ve spolupráci s ním mají zajímavé plány. Legendární devětadevadesátka je podpoří. „Velmi rád jsem tuhle nabídku přijal. Chci Kunlunu pomoci v očích fanoušků, vydám se do Číny, abych osobně zahájil hokejové školy. Těším se, že tam uvidím další a další mladé zájemce o hokej," uvedl závěrem Gretzky.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.