bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Colorado a New Jersey si „přetáhli“ prospekty. Avs už mají dva kapitány z univerzit

28. srpna 2017, 16:00

Matěj Mayer

Patnáctý srpen se v poslední době stává zajímavým datem. V tento den se totiž mladí vysokoškoláci, kteří za sebou mají čtyři roky na univerzitě, stanou nechráněnými volnými hráči v rámci NHL. Ti nejlepší z nich, ač byli v minulosti vybraní při draftu, si tak mohou počkat na tento termín a uzavřít kontrakt s jakýmkoliv klubem. Colorado takto v letošním létě přišlo o největší univerzitní hvězdu Willa Butchera, obdobně však Avs v posledních dvou týdnech získali Dominica Toninata a Alexe Kerfoota.

Will Butcher, čerstvý držitel Hobey Baker Award, což je nejprestižnější ocenění pro jednotlivce v univerzitní NCAA, si dovedl představit i lepší místo na začátek kariéry v NHL, než je organizace Avalanche. Pro klub, který skončil v uplynulé sezoně na ligovém dně, to byla tvrdá rána, jež se však podle vývoje událostí dala předpokládat. Colorado ztratilo na podsaditého obránce práva v polovině srpna a „Řezník“ už stvrdil svým podpisem smlouvu s New Jersey.

» Vesey inspiroval Butchera. Avalanche se o univerzitní hvězdu připravili sami

Tým Laviny přitom prochází přestavbou a mohl by se tak stát ideální destinací pro mladé hráče, kteří se touží prosadit do slavné soutěže. Stejný názor sdílejí i Dominic Toninato a Alexander Kerfoot. Oba v minulosti draftovaní v pátém kole draftu 2012 – Torontem, resp. New Jersey. Oba kapitáni svých univerzitních mužstev – Minnesoty-Duluth, resp. Harvadu. Oba třiadvacetiletí a oba se také stali 15. srpna volnými hráči bez omezení.

Toninato: Avalanche mi nabídli vše, po čem jsem toužil

Zájem o jejich služby byl pochopitelně značný. Urostlý americký centr Toninato oplývá střeleckými kvalitami, především je však spolehlivým hráčem, který je hrdý na svou roli. „Všechno začíná v obranném pásmu, teprve pak se jde do útoku. Umím tvořit šance, dát gól a miluju být na ledě při jakékoliv situaci. Při přesilovkách, oslabeních, v posledních minutách zápasu… Snažím se být hráčem, který může ovlivnit zápas, a je na něj spoleh,“ říká nejlepší defenzivní útočník posledního ročníku NCAA.

Toninata draftovali Maple Leafs až jako 126. v pořadí, navzdory jeho hráčskému progresu mu však nikdy nenabídli odpovídající kontrakt. „Měl jsem od nich pouze nabídku jít hrát za farmářský tým v AHL, a to nebylo to, co jsem hledal,“ vypráví rodák z Minnesoty, jehož tak mohlo po 15. srpnu oslovit Colorado. „Nabídli mi všechno, po čem jsem toužil. Zamiloval jsem se do nich, a když se mi naskytla příležitost, skončil jsem po ní,“ vysvětluje důvody podpisu dvouletého kontraktu s Avalanche.

 

Colorado a New Jersey si navzájem „přetáhli“ draftované hráče

Kerfoot je rodákem z Britské Kolumbie a čerstvým absolventem Harvardu, což by samo o sobě stačilo ke slušnému živobytí po dokončení univerzity. Subtilní střední útočník se v uplynulé sezoně řadil do nejužší špičky mezi univerzitními hokejisty. Se 45 kanadskými body (16+29) se vešel do nejlepší dvacítky v bodování soutěže a v týmové hierarchii se dělil o první místo. Z řady ligových ocenění zmiňme to nejdůležitější – dostal se mezi desítku kandidátů na trofej Hobeyho Bakera. Ano, tu, kterou uzmul Will Butcher.

Zatímco Coloradem draftovaný Butcher si z řady dalších zájemců vybral Devils, s kterými v neděli podepsal kontrakt, jiný hvězdný univerzitní hráč zvolil přesně opačnou cestu. Bývalý mládežnický reprezentant Kanady Alexander Kerfoot byl až do 15. srpna prospektem New Jersey. Klubu, který ho draftoval jako 150. v pořadí, dal ale košem a vybral si tým z Denveru.

» Jedna univerzitní hvězda podepsána. V Coloradu dostanu šanci, říká Kerfoot

Jedná se o hokejistu, který by se bezpochyby mohl uplatit v NHL, ač tomu jeho parametry ve stylu Patricka Kana příliš nenahrávají. V lize, kde příliš gólů nepadá, zvládl nasbírat 123 bodů (36+87) ve 121 zápasech. „Jsme nadšeni, že se rozhodl podepsat s Avalanche. Jedná se o velmi šikovného tvořivého centra, který je schopen hrát na obou koncích kluziště. Těší nás, že jeho další kroky budou spojeny s naší organizací,“ sdělil GM Colorada Joe Sakic.

Se vzrůstající kvalitou a prestiží NCAA je o absolventy univerzit čím dál větší zájem. Po odehrání čtyř sezon v univerzitním hokeji tak mohou mladíci snadno odmítnout klub, který do nich investoval svou volbu v draftu, a počkat si do půlky srpna, kdy budou volní. Vzhledem k množícím se případům, které odstartovaly loni kauzou kolem Jimmyho Veseye, bude toto pravidlo předmětem debaty pro následující kolektivní smlouvu mezi NHL a hráčskou asociací NHLPA.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.