bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Colorado Avalanche a shrnutí sezony 2019-20: Častá zranění je nezastavila

22. března 2020, 18:45

Matěj Hodoval

Colorado má ve svých řadách fantastické mladé hráče, v letošní sezoně patřili Avs mezi velké favority na zisk nejcennější trofeje. Jaká byla dosavadní sezona celku z Denveru?

Vloni Avalanche skončili ve druhém kole vyřazovací části, když v sedmi zápasech prohráli se San Jose. Už tehdy ukázalo Colorado, že se s ním musí počítat.

A letos to svěřenci Jareda Bednara jen potvrzují. Avs v pozastavené fázi soutěže patří druhá příčka v Západní konferenci s dvaadevadesáti body. Na vedoucí St. Louis navíc ztrácejí pouze dva body, přičemž oproti Blues mají jeden zápas k dobru.

Je samozřejmě těžké v tuto chvíli označit kohokoliv za jednoho z favoritů na zisk nejcennější trofeje, pakliže by však soutěž pokračovala klasickým způsobem, je třeba v této souvislosti Avalanche zmínit.

Vhodné posílení

Kostra týmu, který o sobě dal v minulém play-off vědět, zůstala. K tomu vedení Avs, v čele s generálním manažerem Joe Sakicem, vybralo do svých řad velmi dobré posily.

Začalo to v červnu, kdy klub za Scotta Kosmachuka a volby v draftu (2. kolo 2020 a 3. kolo 2020) získal z Washingtonu André Burakovskyho. Švéd se nesmírně osvědčil a prožil svůj rekordní ročník v nejlepší hokejové lize světa, když za osmapadesát zápasů nastřílel dvacet branek a na dalších pětadvacet přihrál. To z něj dělá celkově třetího nejproduktivnějšího hráče týmu.

Ale Coloradu se povedly i další zásahy do hráčského kádru. Na trhu s volnými hráči si vyhlédlo Joonase Donskoie s Pierrem-Edouardem Bellemarem. Oba útočníci skvěle zapadli a bodově se prosazovali. Fin zaznamenal třiatřicet bodů (16+17) v pětašedesáti startech, jeho francouzský kolega pak odehrál o čtyři duely více s bilancí devíti gólů a třinácti asistencí.

Začátkem července přišel v rámci velké výměny do Colorada Nazem Kadri, jehož společně s Calle Rosenem a volbou ve třetím kole draftu vytrejdovalo Toronto, kam se naopak stěhoval Tyson Barrie s Alexanderem Kerfootem. Kadri se v novém působišti rychle zabydlel, za jednapadesát startů přispěl šestatřiceti body (19+17).

Opravdu se zdá, že na co Sakic a spol. sáhli, to se prokázalo jako správný tah. V srpnu podepsal s Lavinami smlouvu ruský forvard Valerij Ničuškin, jenž rovněž přispěl k úspěšným výsledkům svou produktivitou – za šedesát pět klání se trefil třináctkrát a přidal čtrnáct asistencí.

Nakonec se před uzávěrkou přestupů ještě podařilo denverskému mužstvu přivést Vladislava Naměstnikova, za něj poslali do Ottawy volbu ve čtvrtém kole draftu 2021. Za krátký čas stihl sedmadvacetiletý Rus ukázat, co se v něm skrývá. Na čtyři góly a dvě asistence mu stačilo odehrát devět klání.

Faktor Makar

Příznivci klubu se mají nač těšit, takhle vypadá zářná budoucnost.

Cale Makar vtrhl do ligy jako uragán, tenhle kluk sem zkrátka patří. První starty v National Hockey League nastřádal v loňském play-off, v němž během deseti duelů vstřelil jeden gól a na pět přihrál.

Hokejová veřejnost byla z držitele Hobey Baker Award nadšená.

Svůj obrovský potenciál tento mimořádný bek ukazuje také v letošním ročníku. Přestože vinou zranění stihl pouze sedmapadesát zápasů, zařadil se calgarský rodák na druhé místo kanadského bodování týmu. Před něj se dostala jen další výjimečná hvězda - Nathan MacKinnon

I přes zdravotní potíže je však Makar horkým kandidátem na zisk Calder Trophy, tedy ocenění pro nejlepšího nováčka sezony. Se svými padesáti kanadskými body je jen těsně na druhém místě bodování “zelenáčů.“

Makarovi skončí po sezoně 2020/2021 nováčkovská smlouva a bude zajímavé sledovat, kolik bude muset vedení ukrojit z platového stropu, aby si mladičkého zadáka pojistilo.

Marodka

Kdo ví, zda by Colorado neatakovalo sto bodovou hranici, kdyby mu neházela častá zranění hokejky pod nohy.

Avs často trápila rozsáhlá marodka, stačí se podívat na jmenný seznam hráčů, kteří během sezony byli nuceni vynechat některá utkání ze zdravotních důvodů.

J.T. Compher, Nathan MacKinnon, Mikko Rantanen, Gabriel Landeskog, Nikita Zadorov, Colin Wilson, Philipp Grubauer, Pavel Francouz, André Burakovsky, Erik Johnson, Matt Calvert, Nazem Kadri, Cale Makar, Joonas Donskoi či Matt Nieto. Avalanche to opravdu neměli jednoduché, přesto ukázali svou obrovskou sílu.

Francouz chytil šanci za pačesy

Českému fanouškovi musel udělat velkou radost Pavel Francouz. Colorado před sezonou vyhlásilo, že na pozici dvojky nehodlá přivádět žádnou náhradu za Semjona Varlamova, jenž v létě podepsal u Islanders. Místo toho prý počítají s tím ne příliš známým klukem z České republiky.

Devětadvacetiletý sympaťák je za mořem druhým rokem. Než odcházel splnit si svůj sen, udělal si jméno v Kontinentální hokejové lize, nicméně kanadsko-americkým příznivcům tolik povědomý nepřišel.

To se však rychle změnilo.

První rok se prosadil v AHL, zářil v brankovišti Colorado Eagles a na dvě utkání nahlédl i pod reflektory té nejslavnější soutěže.

Letos Avs poznali, jaký klenot na pozici náhradního brankáře mají. Francouz odchytal třicet čtyři zápasů, po kterých se může pyšnit 92,3% úspěšností zákroků a průměrem 2,41 obdržené branky na utkání. Při absenci Philippa Grubauera jej plně zaskočil, čímž si řekl také o novou smlouvu. V Coloradu se domluvil na dvouletém kontraktu v celkové hodnotě čtyři miliony amerických dolarů.

Ze světa statistik

TÝMOVÉ STATISTIKY
Sezona 2019-20: bilance 42-20-8, 92 bodů
Postavení v tabulce: 2. místo v Západní konferenci
Vstřelené branky: 237 ... 4. místo ... (3.39 na zápas)
Obdržené branky: 191 ... 5. místo ... (2.73 na zápas)
Pozn.: Vstřelené a obdržené branky, nepočítáme-li nájezdy.

INDIVIDUÁLNÍ STATISTIKY
Produktivita: 
Nathan MacKinnon (C)... 93 kanadských bodů
Nejlepší střelec:
Nathan MacKinnon (C) ... 35 gólů
Nejvíc výher: Pavel Francouz (G) ... 21 výher
Nejlepší úspěšnost: Pavel Francouz (G) ... %ús 92.3

ČESKÁ A SLOVENSKÁ STOPA
Pavel Francouz (G) ... 34 zápasů ... 2,41 inkasované branky na zápas... 92.3 % úspěšnost zákroků
Martin Kaut (Ú) ... 9 zápasů ... 2 góly ... 1 asistence ... 3 kanadské body ... +/-: 1 záporný bod

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.