bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Columbus Blue Jackets a shrnutí sezony 2019-20: Předčili veškerá očekávání

23. března 2020, 20:06

David Zlomek

Dnes se v našem seriálu podíváme na dosavadní průběh sezony Columbusu Blue Jackets. Tedy týmu, kterému před sezonou věřil opravdu jenom nejzarytější fanoušek. Ale světe div se, Columbus překvapil všechny a hoví si na postupovém místě do play-off.

Blue Jackets byli obrovským tématem loni, kdy se rozhodli jít all-in. V prvním kole obrovsky šokovali celý hokejový svět, když si ve čtyřech zápasech poradili s Tampou Bay, největším favoritem vůbec. 

A že to byl nějaký tým! V dresu Blue Jackets jsme mohli vidět, kromě stálic Duboise, Atkinsona či Jonese, hvězdy typu Panarin (87 bodů v základní části), Duchene (10 bodů v play-off) nebo v neskutečné formě chytající Bobrovskij. 

Všichni tihle tři se ale rozhodli jít v létě jinam, a tak jediné, co možná Columbusu zbylo, byly oči pro pláč. Vědělo se, že to bude náročná sezona, zvlášť v tak nabité divizi. A také proto, že bylo jasné, že žádná větší hvězda skrz trh volných hráčů nepřijde. Nedá se nic dělat, Columbus není pro většinu hráčů úplně snová destinace.

Ale teď je březen. A situace je úplně jiná, než se čekalo. Ne, Blue Jackets se neperou na dně tabulky. Bojují totiž o play-off. Kdyby se mělo začínat dnes, Columbus by v něm byl.

Zázraky v bráně

Dá se odhadovat, že největší starost měli funkcionáři Blue Jackets s tím, co s brankáři. Bobrovskij je totiž hvězda ligy, bylo jasné, že se nahradí těžko. 

A tak bylo oznámeno, že nikdo nový nepřijde. Tortorella a spol. se rozhodli vsadit na Bobrovského dvojku Joonase Korpisala. Ten začal sezonu ve velkém stylu, ve svých prvních sedmi startech hned pětkrát vyhrál. Potom ale následovala opačná série. Pět proher v šesti zápasech. Vypadalo to, že Blue Jackets mají problém.

Korpisalo se z toho ale dokázal vyhrabat. Ukázal, že na to má jak herně, tak i mentálně. Díky svým výkonům si dokonce poprvé v kariéře vysloužil pozvánku na Utkání hvězd. Tam se však nakonec nepodíval. Na konci prosince se totiž zranil, a tak na jeho místo zaujala dvojka Elvis Merzlikins.

A že by z toho byli fanoušci Columbusu nadšení, to se asi říct nedá. Z pozice dvojky vyhrál svůj první zápas až na devátý pokus. Mimochodem, na opačné straně kluziště nestál nikdo jiný než Sergej Bobrovskij. 

Nicméně pod tíhou zodpovědnosti se Merzlikins dal dohromady a předváděl neskutečné výkony. Když Korpisalo chyběl, měl Merzlikins bilanci 12-5-4. Hlavně díky němu se Blue Jackets tak dařilo. 

Blue Jackets tak nyní disponují vyrovnanou brankářskou dvojicí. Co se týče statistik, tak zde je lepší Merzlikins (je dokonce na druhém místě ligy v počtu čistých kont s pěti). Na konci sezony končí smlouva oběma těmto brankařům. Dá se očekávat, že klub si bude chtít udržet oba.

V poli hraje tým, ne hvězdy

Když vám odejdou takoví hráči jako Duchene, Panarin nebo Dzingel, jsou to špatné zprávy. Ještě horší ale je, když vás po celý rok pronásleduje smůla v podobě zranění.

Cam Atkinson chyběl tři týdny, návraty Brandona Dubinskyho, Deana Kukana a Alexandreho Texiera jsou v nedohlednu. Seth Jones si na začátku února zlomil kotník, Josh Anderson je na půl roku mimo hru a Oliver Bjorkstrand za sebou má nedávnou operaci. Dlouho byl mimo hru také Korpisalo či obránce Murray.

Nic moc, co říkáte. Jak to tedy vypadalo z personálního hlediska? Mezi obránci naprosto dominoval Zach Werenski, jemuž se dokonce podařilo vstřelit dvacet branek a přidat jednadvacet asistencí. Povedenou sezonu má za sebou také Seth Jones. Spokojení můžou být Jackets také s Davidem Savardem či Vladislavem Gavrikovem.

V ofenzivě je jasnou jedničkou Pierre-Luc Dubois. Letos má na kontě 18 branek a 31 asistencí. Zdatně mu sekunduje letní posila Gustav Nyquist či nejlepší střelec týmu s 21 brankami Oliver Bjorkstrand. 

V ofenzivě to nejsou žádná velká jména ani žádné extra čísla. Když ale hrajete jako tým, funguje to. Velký pochvala míří také za trenérem Tortorellou, jenž se s takto zdecimovaným kádrem dokázal vypořádat a perfektně na místo zraněných hráčů dosadil borce z farmy. Výsledkem týmové práce je třeba počet obdržených branek (183). Méně jich v lize obdržel jenom Dallas (174) a Boston (167).

Ať už tahle sezona dopadne jakkoliv, v Columbusu na sebe můžou být hrdí.

Ze světa statistik

TÝMOVÉ STATISTIKY
Sezona 2019-20: bilance 33-22-15, 81 bodů
Postavení v tabulce: 8. místo ve Východní konferenci
Vstřelené branky: 180 ... 28. místo ... (2.57 na zápas)
Obdržené branky: 183 ... 3. místo ... (2.61 na zápas)
→ Pozn.: Vstřelené a obdržené branky, nepočítáme-li nájezdy. 

INDIVIDUÁLNÍ STATISTIKY
Produktivita: Pierre-Luc Dubois (C)... 49 kanadských bodů
Nejlepší střelec: Oliver Bjorkstrand (PK) ... 21 gólů
Nejvíc výher: Joonas Korpisalo (G) ... 19 výher
Nejlepší úspěšnost: Elvis Merzlikins (G) ... %ús 92.3

ČESKÁ A SLOVENSKÁ STOPA
Marko Daňo (LK) ... 3 zápasy ... 0 gólů ... 0 asistencí ... 0 kanadských bodů ... +/-: 1 záporný bod

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.