bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Což takhle poslat Hughese na šampionát dvacítek?

6. prosince 2019, 13:14

Martin Schwarz

New Jersey Devils měli patřit k černým koním letošního ročníku NHL. Jenže ve skutečnosti se potácí na chvostu pořadí, vyhodili hlavního trenéra a místo výsledků řeší spíš to, jestli vymění hvězdu Taylora Halla. V Newarku teď zkrátka nefunguje nic. Částečně i proto za očekáváním zůstává také jednička letošního draftu Jack Hughes. Jak talentovanému mladíkovi pomoci odrazit se k lepším zítřkům?

Zatímco Quinn Hughes (obránce, nutnou podotknout) udivuje fanoušky i odborníky napříč ligou, když v dosavadních 28 zápasech posbíral 23 kanadských bodů, mladší z bratrské dvojice strádá. Jack Hughes v těchto dnech doléčuje zranění v dolní polovině těla, nicméně v odehraných 24 duelech dal dohromady pouze 4 branky a 7 nahrávek, přičemž ve statistice plus-minus mu svítí záporná hodnota – 8. 

Jak upozornil prestižní server The Hockey News, pokud by Hughes odehrál většinu utkání základní části a pokračoval podobným tempem, získal by zhruba 37 kanadských bodů – nejméně ze všech jedniček draftu na pozici útočníka za posledních 20 let (Nail Jakupov v letech 2012/2013 posbíral 31 bodů, to však byla liga vinou stávky zkrácena). S něčím takovým nepočítali Devils ani samotný Hughes.

Hughesovy výkony bezpochyby z velké části ovlivňují nepohoda a špatné výsledky Ďáblů. I tak se nabízí otázka, zda by osmnáctiletému štírkovi nepomohla dočasná změna, a to buď v podobě přesunu do AHL, nebo alespoň na mistrovství světa dvacetiletých, které proběhne doslova za pár dní v České republice. Přestože přesun do reprezentace U20 není v případě vysoko draftovaných hráčů pravidelně hrajících NHL obvyklý, v Hughesově situaci by takový tah dával smysl.

Krok zpátky by neudělal

Stále mu je teprve 18 let, a tak se nachází v ideálním věku pro mládežnický světový šampionát, na který tentokrát bude českými fanoušky speciálně upřená pozornost. Hughes by oblékl dres Spojených států amerických, jež pravidelně patří k hlavním favoritům šampionátu. Co to znamená? Pakliže by se Americe na mistrovství dařilo, rodák z Orlanda může nabrat nové sebevědomí a po Novém roce se do NHL vrátit psychicky odolnější a nasáklý vítěznou náladou, kterou teď v New Jersey najde jen těžko.

Stejně tak ale existuje riziko, že mu stěhování do národního trikotu nepomůže, protože zaznívají i názory (a vlastně je nelze za každou cenu zpochybnit), že Jack Hughes už dávno předčil většinu hokejistů svého věku, tím pádem jej mistrovství světa dvacítek nikam neposune, rozhodně ne po herní stránce. Nemluvě o faktu, že Američané mají i bez Hughese tradičně našlapanou soupisku, takže kdo ví, jak by zapadl do sestavy.

A tak se nabízí druhá, leč na první pohled odvážná možnost, jak borce s číslem 86 na zádech restartovat, či spíše popohnat kupředu: nevysílat jej na šampionát do Evropy, ale dát mu prostor v nižší American Hockey League. Na rozdíl od MS U20 zde okusí další verzi dospěláckého hokeje, která je někdy ještě tvrdší než NHL. Na Hughese by zde nebyla upřená tak velká pozornost jako v hlavním týmu Devils a měl by klidnější prostor k návyku na mužský hokej, který se hlavně za mořem velmi liší od juniorského. 

Tohle všechno jsou jen teoretické úvahy. V New Jersey pravděpodobně budou chtít, aby jejich talent i nadále nabíral zkušenosti mezi nejlepšími hráči na světě, zvlášť když se doposud nedařilo celému mančaftu. Odeslání Jacka Hughese na pár dní (nebo i týdnů) mimo kabinu Devils by však neznamenalo krok zpátky – jak pro mladíka samotného, tak pro New Jersey.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.