bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Craig Berube: Příběh rváče. Z bývalého bitkaře je trenérský objev sezóny

1. června 2019, 12:00

Jiří Lacina

Kdo sledoval NHL v devadesátých letech, nemůže si ho nevybavit. Žádný tvůrce hry, osobák 18 bodů za sezónu, zato trestných minut plná náruč. V sezóně 1993-94 jich ve Washingtonu nasbíral přes 300. Craig Berube měl na ledě jasné úkoly: napadat, bořit a rvát se za spoluhráče. Teď je v docela jiné pozici. Hru musí sledovat komplexně. V trenérské roli se mu zatím daří nad očekávání dobře.

 

Jako hokejista je s 3149 trestnými minutami sedmým nejtrestanějším hráčem NHL všech dob. Jako trenér působil v několika klubech na postu asistenta. První příležitost vést hráče coby hlavní kouč dostal v letech 2013-15 ve Philadelphii, kde předtím vedl jejich farmu.

Druhou možnost dostal v St. Louis. Asistenta zde dělal od léta 2017, od listopadu 2018 je po vyhazovu Mikea Yea „dočasným“ hlavním koučem. Tenhle přívlastek po sezóně z jeho vizitky nade vší pochybnost zmizí.

Cimrmanovskou rétorikou: Už nebude potřeba oslovovat se plnými tituly. 

Kandidát na trenéra roku

Mužstvo převzal v hluboké krizi. Na začátku tohoto kalendářního roku bylo nejhorší v lize! Dál ten příběh znáte. St. Louis pod Berubem vyhrálo do konce sezóny 30 ze 45 utkání, včetně jedenáctizápasové vítězné série, která je novým klubovým rekordem. V play off přešli Blues tři soupeře a hrají svoje první finále Stanley Cupu od roku 1970.

Povahově je prý někde mezi Kenem Hitchcockem a Mikem Yeem, když tedy zůstaneme v St. Louis. Má v sobě přísnost Hitchcocka, kterou ovšem neuplatňuje tak tvrdým způsobem. Umí se vcítit do postavení hráče, v čemž je prý podobný Yeovi. Odborníci každopádně ohodnotili jeho práci kandidaturou na Jack Adams Award pro nejlepšího trenéra roku.

Ta cena je určená „trenérovi, který se nejvíc zasloužil o týmový úspěch,“ abychom byli zcela přesní. Což Berube naplňuje dokonale. Možná více než Jon Cooper, který má, při vší úctě, k ruce nejkvalitnější kádr v lize. Třetí kandidát Berry Trotz dokázal s New York Islanders také velké věci. Z nejhůř bránícího týmu v loňské sezóně udělal nejlépe bránící. Jediný tým, který letos inkasoval pod 200 branek, byli Ostrované (196).

Zda to v naznačené konkurenci bude Berubemu stačit, není až tak podstatné. Klubu i jemu zřejmě udělal větší radost suverénní marš pohárovými boji, kde třeba Cooperova Tampa vypadla po čtyřech zápasech. „Jsem na Craiga hrdý,“ řekl nedávno klubový prezident a generální manažer Doug Armstrong. „On i jeho tým si vyvinuli úžasný vztah s hráči a nastavili jim jasnou cestu.“

Vydařené tahy

Zásluhy Berubemu skutečně nelze upírat. Samozřejmě není jediným důvodem současného vzestupu. Odehrát ho museli na ledě hráči, z nichž asi nejvíc vyčnívá Jordan Binnington, další z klubových objevů probíhající sezóny. Nový trenér ovšem jednoznačně mužstvo nakopnul. Opravil zdánlivě neopravitelné.

Po dvou porážkách s Winnipegem přeházel za stavu 2:2 v sérii složení jednotlivých útoků. Byly z toho dvě výhry a nakonec relativně hladký postup v šesti zápasech. Totéž předvedl proti Dallasu. V utkání číslo šest měl tu odvahu zařadit do sestavy Sammyho Blaise, dvaadvacetiletého mladíka se zkušeností půl sezóny v NHL. Uvedl se gólem. Ještě podstatnější ale bylo, jak strhnul ostatní svou energií a nastartoval je fyzickou hrou.

Berube se změnami nespěchá, přichází s nimi v poslední možnou chvíli. Přestože v play off není na nic mnoho času, zatím mu jeho tahy vychází. Cit pro hru určitě má. Ať už dopadne jeho snažení jakkoli, NHL bude mít po letošní sezóně ve své kronice další nevšední trenérský příběh.

 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.