bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Crosby jako 95. hráč v historii nastřílel 400 branek. Ukončil dlouhý půst

13. února 2018, 13:27

Martin Schwarz

Nebyla to zrovna pohledná situace. Slavný útočník s číslem 87 na zádech převzal od spoluhráče skákavý kotouč za brankou St. Louis, načež povyjel před brankoviště a poměrně šťastným zakončením k tyči překonal Jakea Allena. Jenže estetický zážitek nehrál prim. Mnohem důležitější bylo, že Sidney Crosby tímto zásahem zaokrouhlil počet vstřelených branek kariéry na 400. Je celkově 95. hráčem historie NHL, který na zmíněnou metu dosáhl.

Ze druhé třetiny sobotního utkání mezi St. Louis Blues a Pittsburgh Penguins uteklo něco málo přes tři minuty a hosté zvedali poprvé ruce nad hlavu. Vyrovnali na 1:1, čímž položili základy k pozdějšímu obratu ve skóre (4:1). Jakmile kotouč přešel brankovou čáru, kamery okamžitě zabraly muže, jenž měl situaci na svědomí. Věděly proč. Kapitán Pens Sidney Crosby pokořil metu 400 nastřílených branek v National Hockey League.

„Nemyslím, že by bylo jakkoli důležité nad tím přemýšlet, ale čtyřstovka je samozřejmě pěkné číslo a člověku udělá radost, když dosáhne takového úspěchu,“ komentoval Crosby další milník už tak bohaté kariéry na serveru nhl.com. „Ale stále chci víc a pokračovat ve snaze o co nejlepší výsledky. Každopádně jak říkám, nejde přemýšlet jen nad čísly, je třeba se soustředit i na hru jako takovou.“

Třicetiletému Kanaďanovi zároveň spadl velký balvan ze srdce, jelikož stejnou trefou ukončil desetizápasovou šňůru bez vstřeleného gólu. Sbíral řadu bodů za přesné nahrávky (například v zápase proti Minnesotě na konci ledna asistoval hned třikrát), avšak stále ne a ne se střelecky prosadit. Až tento víkend do sítě Bluesmanů. A co hůře, před příjezdem do St. Louis měl Crosby - pořád jeden z nejlepších hokejistů současnosti – na kontě pouhé 3 góly za posledních 22 střetnutí.

Jako Jágr

„Ještě teď netuším, jak jsem puk dostal do branky,“ popisovala pittsburská hvězda svůj 400. přesný zásah. „Než jsem se zase prosadil, trvalo to snad věčnost. Opravdu dlouhých deset zápasů čekání. Někdy zkouším zakončovat na bližší tyč. Občas se objeví skulinka vedle ruky a nohy gólmana, občas ne. Tentokrát si puk nějak našel cestu do klece.“ Šlo o útočníkův 18. gól letošní sezóny. Jenže tím nekončil. Na sklonku třetí části zamířil přesně do opuštěné klece St. Louis a skóroval podruhé v duelu. Během jedno utkání se v ročníku 2017-18 prosadil dvakrát teprve podruhé.

„To byl typický Crosbyho gól,“ kvitoval úspěch svého svěřence trenér Penguins Mike Sullivan. „Ze všech hokejistů, co jsem kdy viděl, dává nejvíce gólů z nulového úhlu u brankové čáry. Další důvod, proč drží svou hru na tak vysoké úrovni.“

Sidney Crosby je 95. hráčem, jenž v NHL nasázel aspoň 400 branek, mezi stále aktivním to zvládl jako sedmý. Kromě něj na čtyřstovku dosáhli Jaromír Jágr (ačkoli ten zamířil zpátky do Česka), Alex Ovečkin, Patrick Marleau, Marián Hossa, Rick Nash a Marián Gáborík. Přičemž posledně jmenovaný se dočkal teprve loni v prosinci. Blízko čtyř stům branek je mimochodem útočník San Jose Joe Thornton (397), jehož ovšem ze hry vyřadilo zranění.

Tahoun Tučňáků nyní bude mít za úkol, aby na další gólovou radost nečekal tak dlouho jako naposledy. V letošním ročníku zatím nasázel 19 branek, k nim přidal 43 asistencí. Překoná loňských 89 kanadských bodů?

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.