bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Crosbyho čeká tisící zápas. Uteklo to jako voda, říká

9. září 2019, 22:13

David Zlomek

Čas nezastaví nikdo. Platí to i pro Sidneyho Crosbyho, jenž stojí před prahem své patnácté sezony v NHL. Těžko uvěřit, že už je to patnáct let od chvíle, kdy do ligy vtrhl Sid The Kid jako hurikán. Co za tu dobu stihnul? Třeba tři Stanley Cupy, dvě zlaté medaile z olympiády nebo dvě trofeje Arta Rosse. Dvaatřicetiletý borec odemkne v další sezoně další milník, odehraje totiž zápas číslo 1000.

Koneckonců, to by se bývalo stalo už dříve, kdyby nebylo několika zranění. Tento magický milník zatím překonalo 337 hráčů, Crosby se bez pochyby stane dalším. Zbývá mu vyjet na led ještě 57krát. 

„Neřekl bych, že je to větší úspěch z důvodu, že jsem měl více zranění nebo tak,” řekl Crosby webu SportsNet. „Jako dítě prostě chcete hrát v NHL. Nevíte, jestli se to vůbec stane, jestli to nebude třeba jediný zápas. Odehrát tisíc zápasů vůbec nebyl můj sen nebo cíl. Jenom jsem chtěl hrát.”

„Byl jsem u toho, když hrál Matt Cullen svůj zápas číslo 1500. Pak, když jsme spolu seděli, jsem si říkal, co to má být? 1500 zápasů? Jak to udělal, v čem tkví tvoje tajemství?” dodal s úsměvem. 

Crosbymu zbývá ještě šest let ze současného kontraktu a nevypadá to, že by měl ubírat na tempu. Ba naopak. Loni to byl zase starý dobrý Crosby, když poprvé za posledních pět let dosáhl na sto bodů. Byl také finalistou v závodě o Hart Trophy. A i když na scénu přicházejí nové superhvězdy, on mezi nimi pořád zůstává.

Mladší fanoušci si jistě vzpomenou na Crosbyho draft a následnou sezonu, kterou s Ovečkinem ovládli svými stobodovými sezonami, čímž tak nějak předznamenali, v jakém duchu se následujících mnoho let bude ubírat. 

Za ty roky toho zažil opravdu spoustu. Vyměnilo se plno hráčů, změnila se pravidla, měnili se trenéři. Hlavně se toho ale hodně naučil. V čem se ale nejvíce změnil on?

„Chování k rozhodčím,” smál se. „Choval jsem se fakt strašně. Myslím, že jsem tehdy měl dva desetiminutové tresty. Byl jsem nováček, navíc se dokážu naštvat, jsem emotivní osoba. Kromě toho na mě i na tým byl velký tlak.”

„Měli jsme totiž vyhrát Stanley Cup,” pokračoval. „Tehdy asi nebyl větší favorit, měli jsme v zádech i velké podpisy. A prohráli jsme první devět zápasů, to pro mě bylo strašně těžké. Do té doby jsem byl zvyklý jenom vyhrávat. Tak jsem si to tak nějak vybíjel na rozhodčích. Z toho jsem se poučil. Pokud bych se mohl omluvit každému rozhodčímu, udělal bych to,” zakončil.

Jeho pozice se ale za ty roky změnila. Už je respektovanou osobností a rozhodčí se k němu chovají s úctou. Mnozí fanoušci občas tvrdí, že ta úcta je až moc velká. Ne jednou si zasloužil označení “nedotknutelný”. 

Crosby je ale už teď legenda, a tak se to zdá být pochopitelné. Bodové statistiky jsou samozřejmě výjimečné, nicméně neméně uznáníhodné je i umění odehrát přes tisíc zápasů v NHL, což by se mu v této sezoně – pokud nepřijde velké zranění – mělo podařit. 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.