bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Čtyřgólový večer a deset bodů. Evander Kane v San Jose září

20. března 2018, 13:00

Jakub Prchal

Evander Kane působí v NHL už devátým rokem, přesto je pro něj letošní sezóna o tolik jiná. V průměrném Buffalu či Winnipegu totiž musel vždy skousnout konec sezóny před branami play-off. Nyní to vypadá, že konečně smůlu prolomí.

Když generální manažer Sharks Doug Wilson představoval Evandera Kanea novinářům v San Jose (jehož získal za minimální protihodnotu), mluvil o velmi technickém, rychlém a motivovaném křídle, které dokáže vytvořit tlak v útočném pásmu.

Jeho slova se nejen naplnila očekávání, dokonce je i překonala. Znatelně. Způsob, jakým se Kane v San Jose představil, budí obrovské nadšení. Ještě ani nedokončil první měsíc v novém působišti, přesto se již mluví o prodloužení jeho smlouvy, která mu v červnu vyprší.

Po devíti letech v play-off?

Když v pátek proti Flames skóroval už počtvrté v zápase, šlo o jeho desátý kanadský bod v devíti duelech. Hlavně díky němu Sharks vyhráli 7:4 a učinili významný krok k účasti v letošním play-off, pro mnohé hráče v sestavě San Jose již rutinnímu období sezóny.

Ne však pro Kanea. „Hrozně si chci play-off zahrát. Každý rok se dokola snažit a nakonec skončit v dubnu bylo frustrující,“ povídá Kane, jenž by ve vyřazovacích bojích nastoupil vůbec poprvé v kariéře. Nikdy totiž nehrál v týmu s ambicemi podobnými těm v San Jose.

Nikdy neměl více než dva góly

To však není jeho jediné poprvé. Jako každý hokejista toužil i Kane dosáhnout na metu tří branek v jednom utkání. Před příchodem do San Jose měl na kontě už osmadvacet dvougólových večerů, hattrick ale nikdy nezavršil. Z Evandera Kanea se stal nejdéle čekající hráč v NHL.

Vše zlomil až zmiňovaný zápas proti Flames. Místo hattricku se však trefil hned čtyřikrát a zařadil se po bok čtyřgólových střelců Sharks - Tomáše Hertla, Patricka Marleaua a Owena Nolana. „Na hattrick jsem čekal opravdu dlouho. Měl jsem hodně dvougólových zápasů, až tady v San Jose se to ale povedlo. Je to úžasný pocit. Možná ještě lepší, že jsem ho dal zrovna v tak důležitém zápase v boji o play-off,“ znovu připomíná, jak moc důležité pro něj je zkusit si zahrát o Stanley Cup.

Očekávání? Nevýhoda pro Kanea

Při sledování hry Evandera Kanea lze pozorovat, jak z něj opadla tíha očekávání, se kterou žil v Buffalu. Na americkém severu totiž plnil roli střelce, který by měl rozhodovat zápasy. Do Bay Area ale přišel zejména kvůli hernímu projevu a oživení elitního útoku, který postupně při Thorntonově absenci začal strádat.

Tah GM Wilsonovi dokonale vyšel. Jeho souhra s kapitánem Joe Pavelskim přesně vyplňuje mezeru, která se Žraloků dlouhodobě držela, a ze samotného Kanea se stal obávaný hráč, který hrozí z téměř každé střely.

Od jeho příchodu Sharks prohráli pouze dvě utkání, ve zbývajících sedmi naprosto dominovali. Způsob, jakým Kane ovlivnil projev svého mužstva, zanechává údiv nejen na tvářích fanoušků, ale i jeho spoluhráčů. „Je to prvotřídní hráč. Okamžitě jsme mezi sebou vypěstovali skvělou chemii. Evander je extrémně rychlý. Díky jeho kombinaci síly a rychlosti vytváří prostor pro mě a Pavelskiho. Hokej mě s ním baví,“ jásá útočník Joonas Donskoi. Právě po jeho boku Kane nastupuje.

Plán pro play-off? Hloubka v útočných řadách

Pochvaly se dočkal i od kapitána Sharks Joea Pavelskiho: „Evander na mě a na celý tým obrovsky zapůsobil. Vylepšil naši hru. Je jedním z hráčů, kteří v posledních dvou týdnech řídí kormidlo naší lodi. Něco takového jsme potřebovali, protože naší formaci činilo potíže střílet góly.“

Sharks díky získání dalšího útočníka s potenciálem na první formaci nalezli ofenzivní hloubku v podobě usazení Tima Meiera (19 gólů), Chrise Tierneyho (17 gólů) a Kevina Labanca (38 bodů) až ve třetí formaci. Právě díky hloubce útočných formacích získali Penguins v minulém roce Stanley Cup. Jestliže se stihne uzdravit také Joe Thornton, jehož stále trápí potíže s kolenem, mohou se Sharks opět stát černým koněm play-off, stejně jako v předloňské finálové sezóně.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.